Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Chelsea, United i City ztratili, Liverpool přehrál Swansea

Londýn – I po devatenáctém kole anglické ligy zůstává rozestup mezi první Chelsea a druhým Manchesterem City tříbodový. Citizens totiž nevyužili ztráty svého hlavního konkurenta v boji o titul, který remizoval na hřišti Southamptonu 1:1, a sami doma uhráli pouze nerozhodný výsledek 2:2 s Burnley. Remízu si připsal i třetí Manchester United, který hrál s Tottenhamem 0:0. Druhé vítězství v lize v řadě vybojoval Liverpool, v dohrávce si poradil se Swansea 4:1.

Cesc Fábregas (druhý zleva) se diví žluté kartě v ruce sudího v zápase se Southamptonem
zdroj: ČTK/AP autor: Darren Walsh

Southampton, za který ke svému debutovému utkání v Premier League nastoupil teprve devatenáctiletý obránce Matt Targett, se dostal do vedení v 17. minutě. Tadič poslal povedeným pasem do šance Sadia Maného a ten přehodil Courtoise. Senegalský záložník, který do kádru "Svatých" přestoupil v září ze Salcburku, se trefil i v minulém kole na hřišti Crystal Palace, kde jeho tým zvítězil 3:1.

V závěru poločasu si ale s obranou Southamptonu poradil Eden Hazard, jenž si po první střele Chelsea v zápase připsal sedmou trefu v sezoně, z toho první na hřišti soupeře. Francesc Fábregas asistoval už potřinácté v tomto ročníku anglické ligy.

Ve druhém poločase sice byli "Blues" aktivnější, posledních pár minut odehráli po vyloučení Schneiderlina v přesilovce, patnáctou výhru v sezoně ale Chelsea nevybojovala. Southampton poprvé ztratil body v zápase, v němž vedl.

Manchester City nepotvrdil roli favorita proti Burnley. Ve 23. minutě otevřel skóre David Silva, který si v posledních pěti duelech připsal pět branek, a o deset minut později zvýšil Fernandinho. Jenže na začátku druhého dějství snížil George Boyd, i když opakované záběry ukázaly, že stál v době Ingsovy přihrávky v ofsajdu. O vyrovnání se v 81. minutě postaral čtvrtým gólem v sezoně Ashley Barnes.

Experti po osm dní staré ztrátě prohlašovali, že United jsou již z boje o titul odepsaní. Trenér rudých ďáblů Louis van Gaal však tyto názory odmítal a deklaroval, že cílem je i nadále celkové vítězství v lize. Manchester jeho slova mohl potvrdit na hřišti ve formě hrajícího Tottenhamu, kde se mu dlouhodobě daří a neprohrál zde od roku 2001.

První poločas naznačoval, že by na pozitivní statistiku mohl Manchester navázat. Sice nedominoval na míči, ale vytvářel si šanci za šancí. Spurs však držel fantastickými zákroky brankář Hugo Lloris, jenž se vytáhl zejména proti pokusům Ashley Younga a Robina van Persieho. Ve dvou případech byl i on krátký, ale domácí nejprve zachránila tyčka a při hlavičce Phila Jonese, která skončila v síti, zase praporek pomezního.

Wayne Rooney (uprostřed) z Manchesteru United hlavičkuje v duelu proti Tottenhamu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Do druhé části vlétl už jiný Tottenham. Manchesteru se vyrovnal a nakonec mohl i vyhrát. To by ovšem v závěru musel svojí šanci proměnit Ben Davies. Domácí tak na čtvrtou ligovou výhru za sebou nedosáhli. S Manchesterem ale už popáté v řadě v Premier League neprohráli, což se dosud povedlo pouze Liverpoolu a Blackburnu.

Rudí ďáblové si zase připsali devátý zápas bez prohry a Van Gaal svůj tým za výkon v první půli pochválil. Jeho svěřenci v něm prý podali nejlepší výkon v sezoně a mohli podle něj vstřelit čtyři, pět gólů. Z faktu, že United nakonec nezvítězili, ale nizozemský kouč vinil našlapaný program.

Ten je o Vánocích v Anglii tradičně náročný, liga se hrála v pátek a dnes znovu. Hráči United tak šli do akce necelých 43 hodin po předchozím utkání. "Je vědecky dokázáno, že tělo za dva dny nemůže zregenerovat. Když to Fotbalová asociace dovolí... Ve druhém poločase to už nebyl fotbal, ale boj o život," stěžoval si.

Derby mezi Queens Park Rangers a Crystal Palace skončilo 0:0. Hosty vedl poprvé po odvolání kouče Warnocka dosavadní asistent Keith Millen. Stejným výsledkem skončilo utkání mezi Aston Villou a Sunderlandem. Newcastle v dalším ze zápasů otočil zápas s Evertonem a zvítězil 3:2. V páté minutě otevřel skóre útočník hostů Arouna Koné, který se trefil při svém prvním startu v základní sestavě liverpoolského celku. Cissé, Pérez a Colback se ale postarali o obrat. V závěru pouze snížil Mirallas, "Straky" tak po třech porážkách poprvé vyhrály.


Liverpoolu se podařilo zvítězit v Premier League podruhé v řadě a s novým rozestavením 3-4-3 prokazuje vzestup formy. Do brány se vrátil Simon Mignolet, jehož na stoperu překvapivě jistil i jindy defenzivní záložník Emre Can. Domácím se podařilo dostat do vedení zhruba po půlhodině hry, kdy přízemní centr dorazil do brány Alberto Moreno.

Šest minut po změně stran zvýšil skóre Adam Lallana po obrovské hrubce Lukasze Fabianského. Jenže již po minutě Swansea snížila zásluhou Sigurdssona, jenž se dostal jako první k odraženému balonu po nůžkách Bonyho. Liverpool však nezpanikařil a dovedl zápas do vítězného konce.

V 62. minutě se šikovně před vápnem hostí protáhl znovu Lallana a zakončil ke vzdálenější tyči. Nedlouho poté ještě mizérii velšského celku na Anfield Road prohloubil bývalý hráč Reds Jonjo Shelvey, který si srazil hlavičkou centr z rohového kopu do vlastní brány. Liverpool tak nyní ztrácí již jen pět bodů na místa zajišťující účast v předkole Ligy mistrů.

Anglická fotbalová liga - 19. kolo:

Tottenham - Manchester United 0:0, Southampton - Chelsea 1:1 (17. Mané - 45.+1 Hazard), Aston Villa - Sunderland 0:0, Hull - Leicester 0:1 (32. Mahrez), Manchester City - Burnley 2:2 (23. Silva, 33. Fernandinho - 47. Boyd, 81. Barnes), QPR - Crystal Palace 0:0, Stoke - West Bromwich 2:0 (51. a 66. Diouf), West Ham United - Arsenal 1:2 (54. Kouyaté - 41. Cazorla z pen., 44. Welbeck), Newcastle - Everton 3:2 (34. Cissé, 51. Pérez, 68. Colback - 5. Koné, 84. Mirallas), Liverpool - Swansea 4:1 (51. a 61. Lallana, 33. Moreno, 69. vlastní Shelvey - 52. Sigurdsson). 

Zdroj
ČT sport, ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články