Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Messi přepsal historické tabulky, zazářil také Ronaldo

Madrid – Španělská liga má nového nejlepší střelce historie. Stal se jím útočník Lionel Messi, který díky hattricku do sítě Sevilly překonal rekord Telmo Zarry, jenž ho držel od roku 1955. Argentinský útočník má nyní na kontě 253 zásahů. Barcelona i díky jeho trefám zdolala Sevillu 5:1 a v tabulce se drží dva body za prvním Realem Madrid, který porazil nováčka z Eibaru 4:0. Valencia ve svém utkání podlehla Levante 1:2.

Lionel Messi (nahoře) slaví se svými spoluhráči z Barcelony nový střelecký rekord španělské ligy
zdroj: ČTK/EFE/ autor: ANDREU DALMAU

Messi, který je s 364 brankami ve všech soutěžích rovněž historicky nejlepším střelcem Barcelony, ztrácel na Zarru jeden zásah a rekordní zápis vyrovnal ve 21. minutě, kdy otevřel skóre šlágru z přímého kopu. Na 251 gólů mu stačilo 289 zápasů, Zarra v dresu Bilbaa potřeboval na stejný výkon v letech 1940-1955 celkem 271 utkání.

První zásah argentinského útočníka nicméně nebyl vítězný. Těsně po přestávce vyrovnal vlastním gólem Jordi Alba, takže o rozhodující gól se bleskovou odpovědí postaral Brazilec Neymar. Třetí branku Barcelony dal chorvatský záložník Ivan Rakitič, který v létě přišel právě ze Sevilly, kde dělal kapitána.

Pak se teprve Messi gólem ze skluzu osamostatnil v čele historické tabulky střelců a krátce po 252. brance v La lize, po níž ho spoluhráči zvedli nad hlavu, přidal ještě jednu trefu, dovršil hattrick svou typickou ranou z hranice pokutového území a zvýšil na konečných 5:1.

Messiho konkurent Cristiano Ronaldo z Realu zase vládne statistikám tohoto ročníku. K triumfu nad Eibarem pomohl už 19. a 20. gólem a prodloužil střeleckou šňůru. Ani v jedenáctém zápase tohoto ročníku La ligy, do kterého nastoupil, totiž nevyšel gólově na prázdno. Trefil se ve 43. minutě ze hry, osm minut před koncem pak proměnil penaltu. Další branky obstarali James Rodríguez a Karim Benzema.

V prvním poločase městského derby mezi Levante a Valencií byli aktivnější hosté, zejména Álvaro Negredo. Na začátku druhého dějství ale začali více útočit domácí a svůj tlak přetavili v úvodní branku. V 58. minutě se hlavou prosadil Víctor Casadesús po Ivanschitzově rohovém kopu. V 73. minutě sice vyrovnal svým čtvrtým gólem v sezoně Daniel Parejo, o chvíli později ale o výhře domácích rozhodl střídající José Luis Morales, který se blýskl povedenou střelou z hranice pokutového území.

Bod se svým novým týmem San Sebastian získal skotský kouč David Moyes i přes velký tlak Deportiva La Coruňa ve druhém poločase zápasu. Oba týmy tak ve 12. kole přidaly ke své dosavadní bilanci teprve desátý bod, San Sebastian je v neúplné tabulce před svým soupeřem patnáctý jen díky lepšímu skóre.

Atlético zvládlo svůj duel s Málagou, vyhrálo 3:1 a je třetí. Hlavní postavou duelu byl Tiago Cardoso, který se jednou trefil a připravil i poslední gól zápasu pro stopera Diega Godína.

Španělská fotbalová liga - 12. kolo:

Atlético Madrid - Málaga 3:1 (12. Tiago, 42. Griezmann, 83. Godín - 64. Santa Cruz), Eibar - Real Madrid 0:4 (43. a 82. z pen. Ronaldo, 23. Rodríguez, 70. Benzema), FC Barcelona - FC Sevilla 5:1 (21., 72. a 78. Messi, 49. Neymar, 65. Rakitič - 47. vlastní Alba), Bilbao - Espaňol Barcelona 3:1 (29. Aduriz, 44. Viguera, 78. Iturraspe - 84. Víctor Sánchez), La Coruňa - San Sebastian 0:0, Vallecano - Vigo 1:0 (20. Bueno), Levante - Valencie 2:1 (58. Casadesús, 75. Morales - 73. Parejo), Elche - Córdoba 2:2 (63. Lomban z pen., 75. Jonathas - 12. Fidel, 60. Cartabia), Villarreal - Getafe 2:1 (38. Mario, 43. Moreno - 61. Lacen), Granada - Almería 0:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články