Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Balaj o bělehradské řeži: Srbové od úvodu skandovali "Smrt Albáncům"

Bělehrad - Albánský fotbalista Bekim Balaj tvrdí, že od úvodních okamžiků úterního duelu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v Srbsku panovala vůči jeho týmu nenávistná atmosféra. Podle útočníka pražské Slavie domácí příznivci skandovali "Smrt Albáncům". Vyhrocený zápas mezi dvěma znesvářenými státy se nakonec v Bělehradě nedohrál poté, co se v závěru první půle snesl na hřiště dron s vlajkou Velké Albánie a následně došlo k potyčce mezi hráči a několika fanoušky.

Srbský fanoušek útočí na Bekima Balaje
zdroj: Isifa/AFP

"Přijeli jsme do Srbska s maximální koncentrací, abychom vyhráli. Tlak byl obrovský od chvíle, kdy jsme vstoupili na stadion. Slyšeli jsme nekonečné skandování ‚Smrt Albáncům‘. Nejsme zvyklí hrát v takové atmosféře, ale po pár minutách nám to dodalo ještě větší sílu," citoval Balaje server portalb.mk.

Situace se vyhrotila ve chvíli, kdy se v 41. minutě začal nad hřištěm vznášet dálkově řízený dron s vlajkou Velké Albánie, zahrnující i část území sousedních států včetně Srbska a Kosova. Zástavu strhl srbský záložník Stefan Mitrovič, což rozlítilo hostující fotbalisty. Následovala bitka a Albánce poté napadlo i několik domácích fanoušků, kteří se dostali na plochu. Hosty dokonce před nimi chránili i někteří srbští hráči, rozhodčí pak poslal týmy do šaten a zápas už se nedohrál.

Bekim Balaj:

"Není to dobré pro nás, není to dobré pro Srby ani pro celý fotbal. Všichni jsou naštěstí zdravotně v pořádku. Více než fyzickou jsme však utrpěli spíše psychickou újmu. Nikdo si v tuto chvíli nedokáže představit, že by se zápas odehrál znovu."

"Museli jsme jako Albánci reagovat"

"Ve chvíli, kdy se objevila vlajka, jsem myslel, že ji rozhodčí odnese pryč a hra bude normálně pokračovat. Ale když jsme viděli hněv fanoušků a to, že se domácí hráči nezachovali dobře, museli jsme jako Albánci reagovat," uvedl Balaj. Ze záběrů se ale nezdálo, že by Mitrovič chtěl vlajku Velké Albánie, která není žádným oficiálním státním symbolem, nějak poškodit.

Následně se zástavy na chvíli chopil i Balaj a utíkal s ní ze hřiště. Na půli cesty se ale k němu dostal jeden z rozzuřených srbských fanoušků a udeřil ho židlí. "Nic to nebylo. Zvedl jsem v tu chvíli ruce a naštěstí jsem nedostal úder do hlavy," podotkl bývalý útočník Sparty.

"Dokonce nás prohledávala policie"

Rozhodčí Martin Atkinson po skoro třičtvrtěhodinovém čekání nakonec zápas předčasně ukončil. Albánci pak dlouhé minuty strávili v útrobách stadionu. "Byli jsme mnoho hodin v kabině kvůli bezpečnostním opatřením. Fanoušci totiž čekali u východu ze stadionu a v jeho okolí. Dokonce nás prohledávala policie, protože měli podezření, že se na akci s helikoptérou mohli podílet hráči nebo někdo z realizačního týmu," řekl Balaj.

Srbové považují incident s vlajkou za politickou provokaci sousední země. Mezi oběma státy totiž panuje dlouhodobě napětí kvůli Kosovu. Bývalá srbská provincie, jejíž obyvatelstvo tvoří převážně kosovští Albánci, vyhlásila v roce 2008 nezávislost. Srbsko však tento krok nikdy neuznalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Balaj: Nikdo si neumí představit, že by se zápas odehrál znovu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články