Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Konaté: Skromný rychlík začíná bavit letenské diváky

Praha - Když přišel Tiémoko Konaté do Sparty, neuměl slovo česky ani anglicky. V obou jazycích se ale záložník z Pobřeží slonoviny pomalu zlepšuje a stejně postupně se propracovává i do sestavy českého mistra. Naposledy čtyřiadvacetiletý fotbalista nastoupil ve čtvrtek v Evropské lize proti Young Boys Bern a po dobrém výkonu se jednou přihrávkou podepsal pod výhru 3:1. Sparťanskému útoku přidává hlavně dynamiku a stále více pochval sklízí i od trenéra Lavičky.

Konaté v zápase proti Young Boys Bern
zdroj: ČTK

Konaté po zápase sklidil pochvalu od trenéra Vítězslava Lavičky, který záložníka do sestavy zařadil po zranění Josefa Hušbauera. "Timi pracoval aktivně a nadělal velké problémy obraně soupeře. S jeho výkonem jsem spokojený. Navíc si upevňuje pozici v týmu, u spoluhráčů si získává větší respekt," prohlásil kouč. 

Sám Konaté den po utkání na chválu reagoval skromně, skoro až stydlivě. "Musím zlepšit úplně všechno, nemůžu být sám se sebou nikdy spokojený," prohlásil. "Ve fotbale se totiž věci rychle mění a musíte pořád tvrdě pracovat. Jeden den vás totiž lidé chválí, ale druhý, když nehrajete dobře, tak vás chtějí zabít," dodal. 

Dokonce ani nechtěl zveličovat podíl na druhé brance, kterou po jeho centru vstřelil David Lafata. "On má skvělý výběr místa, stačí mu jen poslat míč a je to. Lafata je snajpr," usmál se Konaté, který proti Bernu nastoupil na pravé straně zálohy. "Ale je mi jedno, kde hraju. Vlevo, vpravo, pořád je to fotbal," uvedl. Za svou největší fotbalovou zbraň považuje rychlost. "Proto rád chodím jeden na jednoho. Na technice musím ještě zapracovat, ale to je normální. Nemůžu mít všechno," řekl Konaté, který obdivuje slavného Brazilce Ronalda.

zdroj: ČTK

"Všiml jsem si, že před zápasy sleduje pořád dokola jedno stejné Ronaldovo video. Asi je to pro něj motivace," přidal obránce Costa Nhamoinesu, který při rozhovoru pomáhal s překladem do angličtiny. Přestože totiž Konaté ve Spartě působí skoro dva roky, mluvit česky a anglicky teprve začíná. "Ve Spartě mi pomáhají všichni, ale Costa je pro mě jako můj velký bratr a učitel," prozradil talentovaný záložník. "V hotelu nebo ve městě mi vždycky ukazuje: tohle se řekne česky takhle a anglicky takhle. Ale zatím umím hlavně fotbalová slovíčka: záda, levá, pravá, sám," dodal. 

"Když jsem přišel do Čech, tak jsem neuměl slovo anglicky. Rozhodně pořád nemluvím dobře, ale už je to lepší," řekl Konaté s tím, že s češtinou to má podobně. I když třeba slovo tramvaj, kterou pravidelně dojíždí na letenský stadion, se ještě nenaučil. "Myslím, že docela dobře rozumím, ale stydím se mluvit. Abych neudělal nějakou hloupou chybu," uvedl. Rodina z Pobřeží slonoviny ho v Praze ještě nenavštívila, ale je s ní v pravidelném kontaktu. "Kromě týmu tady nikoho nemám, takže jim volám třeba po tréninku nebo před zápasem, aby se za mě pomodlili," poznamenal Konaté, který se také o rodinu díky práci v Evropě stará. "Nikdy nesmíte zapomenout, odkud jste. Ani když přijdete do Evropy a začnete se mít dobře," vysvětlil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články