Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

UEFA údajně zakáže třetím stranám vlastnit hráče

Nyon (Švýcarsko)/Londýn - UEFA by co nevidět měla v evropském fotbale zakázat rozšířenou praktiku vlastnění hráčů třetími stranami. Těmi jsou ve velké části případů agenti či investiční fondy. Podle deníku Guardian by připravované pravidlo mohlo platit již od příští sezony.

Radamel Falcao
zdroj: ISIFA

Letní přestupový termín jen utvrdil prominentní pozici agentů ve světovém fotbale. Například hráči zastupovaní Jorgem Mendesem - mezi nimi Ángel di María, Diego Costa či James Rodríguez - letos odešli do nových působišť dohromady za více než 200 milionů liber (v přepočtu více než 7 miliard korun).

Ve značné části hráčů, které Mendes zastupuje, bývá portugalský agent navíc sám finančně zainteresován. Podle platných pravidel je třetí stranou, která může vlastnit v některých případech až 50 % z práv hráčů. A příhodné je rovněž to, že Mendes je Portugalec - právě na Iberském poloostrově je totiž v Evropě praxe nejrozšířenější - spolu se Španělskem, Itálií a v jistých částech východní Evropy. Určuje to obrovský počet jihoamerických hráčů v portugalské lize, kteří sem zpravidla přicházejí do svých prvních evropských štací.

Od nadcházející sezony by však této praktice měla být učiněna přítrž. UEFA podle deníku Guardian připravuje legislativu, která by měla napodobit Anglii, Francii a Polsko, kde je vlastnění hráčů třetími stranami zakázáno. Přesná pravidla a podrobnosti by ještě měly být upřesněny, veskrze však jde o to, že kluby by - podobně jako v případě finanční fair play - dostaly období, kdy by se na nový systém mohly adaptovat, musely by však již začít od ročníku 2015/2016.

Na papíře by tento krok mohl z velké části poškodit právě kluby, jako je Porto či Benfica Lisabon. Portugalské kluby těží z pozice "tranzitní" ligy pro jihoamerické talenty, které poté prodávají s velkým ziskem do zahraničí. Příznivci vlastnictví hráčů třetími stranami podotýkají, že systém pomáhá i v jiných případech - například finančně slabým klubům dostat se k hráčům, které by si jinak nemohly dovolit.

Deník Guardian však podotýká, že podle studie UEFA je tomu naopak - kluby se tímto způsobem uzavírají do "spirály dluhů a závislosti". Vlastnictví třetí stranou zároveň vznáší otázky nad mravní integritou a loajalitou hráčů. Investiční fondy mají často nedohledatelné a netransparentní majitelské struktury, a mohou tak na hráče, kluby i trenéry vyvíjet nežádoucí tlak. Praxe je zároveň podle Guardianu hodně spojena s nedovoleným ovlivňováním utkání.

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články