Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Liberec si připsal rekordní vítězství, Baníku dal "šestku"

Liberec – Takovou kanonádu fanoušci na stadionu U Nisy ještě nikdy v historii neviděli. Liberec doma rozstřílel Baník Ostrava 6:0 a kromě první ligové výhry v tomto ročníku si připsal i nejvyšší výhru v historii soutěže. Nejvíce se o ni zasloužil svým druhým hattrickem v lize Josef Šural. Vedle něj se trefili také Martin Frýdek, Slovák Tomáš Ďubek a z penalty Jiří Fleišman.

Radost fotbalistů Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec od úvodu potvrzoval, že se mu proti Baníku dlouhodobě daří, a brzy vykročil za čtvrtou výhrou z posledních pěti domácích zápasů s Ostravou. Pomohlo mu k tomu i štěstí, když Šural ve třinácté minutě ve skluzu na dlouhou nohu zasáhl centr z pravé strany a vysoký oblouček zapadl za Pavlenku.

Severočeši měli zápas pevně v rukách a po několika promarněných šancích přidali v závěru poločasu další dvě trefy. Agilní Šural udělal ve 42. minutě kličku ve vápně a z poměrně velkého úhlu propálil hostujícího gólmana. Už v nastaveném čase pak zasadili domácí Baníku třetí úder, když nabíhající Frýdek placírkou umístil centr ze strany za bezmocného Pavlenku.

Liberecké neopustily útočné choutky ani po přestávce. Ve 47. minutě si na centr z levé strany naběhl Ďubek a v pádu hlavou přidal čtvrtý gól Slovanu, který byl zároveň jeho premiérovým v české lize.

Ostravská obrana, která v předchozích dvou kolech udržela čisté konto, se naprosto rozpadla a za další čtyři minuty inkasovala popáté. Fleišman utekl obráncům a předložil míč před prázdnou branku Šuralovi, jenž zkompletoval hattrick. Tři góly v jednom ligovém utkání dal podruhé v kariéře, prvně se mu to povedlo předloni proti Dukle.

Liberec už v tu chvíli vyrovnal nejvyšší ligovou výhru 5:0 z roku 1994 proti Benešovu, ale stále neměl dost a v 55. minutě stanovil nový rekord. Po faulu Pavlenky na Frýdka kapitán Fleišman s přehledem proměnil penaltu.

Ostrava nebyla daleko k tomu, aby nechtěně vyrovnala svou nejvyšší porážku v samostatné lize 0:7 od Slavie z roku 2003, Liberec už ale z několika dalších šancí sedmou trefu nepřidal. I tak ho diváci za nejvyšší výhru v historii vyprovodili ovacemi vestoje.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Slovan Liberec - Baník Ostrava

Slovan Liberec - Baník Ostrava 6:0 (3:0)

Branky: 13., 42. a 51. Šural, 45.+1 Frýdek, 47. Ďubek, 55. Fleišman z pen. Rozhodčí: Pechanec - Jiřík, Kubr. ŽK: Ďubek - Stronati. Diváci: 4 938.

Liberec: O. Kolář - Mudra, Pokorný (64. Karišik), Pimpara, Fleišman - Obročník - Šural, Ďubek, Pavelka (75. Dydowicz), Frýdek - Hadaščok (58. Kolár). Trenér: Slovák.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek (54. Kaša), Stronati, Holzer - Mensah, Greguš - Kukec (77. Šichor), Lindpere (46. De Azevedeo), Štěpán - Narh. Trenér: Bernady.

Samuel Slovák (trenér Liberce): "Před zápasem bych bral jakoukoliv výhru, protože jsme věděli, že nutně potřebujeme získat tři body. Nakonec to dopadlo tak, že z toho byl vynikající výkon i výsledek. Takže absolutní spokojenost. Co mě těší nejvíc, že mužstvo i za stavu 3:0, 4:0 šlapalo dál. To je to, co chceme. Samozřejmě mě těší, že jsme dosáhli na nejvyšší výhru v historii Liberce. Lidi chtějí vidět góly. Když jsem přišel, říkal jsem, že bych chtěl hrát nátlakový, útočný fotbal. V předchozích zápasech jsme měli trošku smůlu, ale věděli jsme, že když v tom trendu budeme pokračovat, měly by přijít i výsledky. Dnes jsme byli velmi efektivní, kluci si výhru 6:0 zaslouží. Pepa Šural se zlepšuje zápas od zápasu a dneska k tomu přidal to podstatné, což jsou góly. Dobře mu sekundovali spoluhráči a on byl finalizér akcí."

Tomáš Bernady (trenér Ostravy): "Špatně jsme do utkání vstoupili, bez nasazení, Liberec byl ve všem lepší, přímočařejší, vyhrával osobní souboje. Inkasovali jsem první gól po takové nešťastné situaci, ale takové branky padají. Těsně před poločasem jsme dostali další dva góly do kabiny, takové věci se nesmějí stát, ty mužstvo sráží. V poločase jsme to burcovali, ale přišla strašidelná šestiminutovka, kdy jsme dostali další tři branky. Na hřišti existovalo jen jedno mužstvo, v naší koncepci neexistovalo nic, žádná organizace, žádný lídr. Domácí za stavu 6:0 možná trošku polevili, nebo nás šetřili a bylo jim nás líto. Nezbývá než se omluvit fanouškům. Na tribuně jsme měli i naše dorostence, kteří tu hráli ligové utkání, ani před nimi jsme si neudělali dobrou reklamu. Nevím, co jsme si mysleli. Že když jsme vyhráli na Spartě, že si před námi všichni sednou na zadek? Takovýhle výkon nemá v lize co dělat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články