Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Slavia vyhrála nad Plzní gólem Zmrhala a je znovu první

Praha - Fotbalisté Slavie udolali Plzeň 1:0 i díky famóznímu výkonu gólmana Hrubeše. Západočeši měli v přímém souboji o první místo víc šancí, dvakrát trefili brankovou konstrukci, ale prosadil se jen v 66. minutě záložník Pražanů Jaromír Zmrhal. Červenobílí vyhráli i třetí domácí duel sezony, připravili Viktorii první porážku v tomto ročníku nejvyšší soutěže a přeskočili ji o dva body na čele tabulky. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Záložník Slavie Jaromír Zmrhal (vpravo) a obránce Martin Latka se radují z vítězství
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Do slávistické sestavy se vrátil uzdravený kapitán Latka a jím vedená obrana měla od úvodu dost práce. Plzeň začala aktivně a ve čtrnácté minutě měla první větší šanci. Pilař se prokličkoval před vápno a gólman Hrubeš se musel hodně natahovat, aby technickou střelu na zadní tyč vytáhl.

Po čtvrthodině se osmělila i Slavia. V osmnácté minutě si zpracoval míč lídr tabulky kanonýrů Škoda, ale šestého gólu v sezoně se nedočkal, protože pálil vedle. Po půlhodině mohl potvrdit střeleckou formu posledních týdnů hostující Kolář, po centru Hrošovského z přímého kopu ale hlavičkoval do břevna. Na opačné straně nabídl Limberský svou chybou šanci Vukadinovičovi, který slabě pálil jen do Kozáčika.

I druhou půli začali útočněji Západočeši. V 54. minutě mohli hosté zahrávat penaltu, sudí Zelinka se ale domníval, že domácí Nitrianský zahrál rukou ještě před vápnem a přisoudil Viktorii pouze přímý kop. "Asi jsme měli kopat penaltu, protože ruka, kterou rozhodčí odpískal, byla podle mě metr ve vápně. Říkal to i David Limberský," uvedl Pilař.

Plzeň po pauze výrazně přidala a chvílemi zatlačila Slavii před šestnáctku, nešla jí ale finální fáze. V 64. minutě po rohovém kopu dorážel Kolář, byl ale moc blízko a Hrubeše neprostřelil.

V polovině druhé půle nečekaně udeřila Slavia. Černý vybojoval na hostujícím Řezníkovi laciný rohový kop a po něm se hlavou na zadní tyči prosadil Zmrhal. Záložník Pražanů dal ve třetím domácím utkání sezony třetí gól a znovu byl vítězný. "Tolik gólů jsem v kariéře ještě nedával, teď to byl navíc asi první hlavou. Šlo o nacvičený signál," řekl Zmrhal.

Plzeň už totiž vyrovnat nedokázala, byť v poslední čtvrthodině vyvinula mohutný tlak. Jenže gól jí dnes nebyl souzený. Bakoš trefil z přímého kopu tyč, následně z prázdné branky vykopl míč Nitrianský a pak se proti Kolářově hlavičce zaskvěl Hrubeš."To byl asi nejtěžší zákrok. Měl jsem i dost štěstí, třeba při tom trestňáku," řekl brankář Hrubeš, který vychytal svou první nulu v ligové kariéře.

Srovnat pak nedokázali v dalších stoprocentních šancích ani Řezník s Hrošovským. "Dneska nám to tam nepadlo. Motalo se to kolem čáry, padalo na tyče a hráči Slavie to obětavě vykopávali z branky. Nedali jsme gól, v tom jsme zklamali. Slavia nebyla lepší, ale musíme ji pochválit za důslednost a obětavost," uvedl Pilař.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia - Plzeň: Hodnocení trenérů Koubka a Beránka

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)

Branka: 66. Zmrhal. Rozhodčí: Zelinka - Jiřík, Hock. ŽK: Nitrianský, Baéz, Latka, Milan Škoda, V. Vukadinovič - Procházka, Hořava, R. Hubník. Diváci: 11 003.

Slavia: Hrubeš - Nitrianský, Latka, Bílek, Juhar - Baéz (90. Kodr) - V. Vukadinovič (85. Petr), Zmrhal, Gecov (62. Dobrotka), M. Černý - Milan Škoda. Trenér: Beránek.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, R. Hubník, Procházka, Limberský - Hořava (71. Vaněk), Hrošovský - Petržela, D. Kolář, Pilař (85. Tecl) - Chramosta (63. Bakoš). Trenér: M. Koubek.

Miroslav Beránek (trenér Slavie): "Hráli jsme proti vynikajícímu týmu, který byl fotbalově lepší. To viděli všichni. První poločas jsme pustili do jediné šance Pilaře, kdy nás stejně jako v celém zápase podržel Hrubeš. V druhém poločase jsme do toho gólu měli kompaktní blok a nebyly šance. Pak jsme dali gól a to byl signál pro Plzeň, aby vystupňovala obrátky. Postupný útok umí velmi dobře. Bylo tam několik situací, kdy jsme něco řešili se štěstím, někdy nás podržel gólman. Nakonec z toho bylo vítězství vůle, pracovitosti. Hráči hráli na krev, krev se objevila i po utkání. Nakonec jsme byli odměněni fotbalovým pánem bohem. Nechtěl bych to nijak nadhodnocovat. Měli jsme těžkého soupeře a mohlo se stát, že prohrajeme. Plzeň můžeme porazit, ale v současné době ne porážet v každém utkání. Jsme soudní. Samozřejmě nejsme hloupí, abychom neviděli, že se zvedáme. Ale já jsem pořád na zemi. Viděl jsem spoustu věcí, které můžeme zlepšit."

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Pro nás je to nepochybně v aktuálním vývoji ligy ztráta, určitě zbytečná. Utkání jsme prohrát neměli, ale musíme pokračovat dál. První poločas jsme měli problémy určitého rázu s očekávanou agresivitou Slavie a s jejími protiútoky. Chybělo mi větší procento vyhraných soubojů. Chtěl bych zvětšit agresivitu, v tomhle některé typy musejí přidat. V první půli bylo utkání vyrovnané, v druhé půli jsme jsme přebrali otěže a v ten moment inkasovali. To je kaňka zápasu. Udělali jsme zbytečnou chybu, nemělo vůbec dojít k tomu rohu. S Radimem (Řezníkem) jsem mluvil, říkal, že to chtěl uhrát fotbalově. Věděli jsme, že Slavia nás může ohrozit nejvíc ze standardek, protože má výškovou převahu. Bohužel jsme to nezvládli. Když už jsme z toho tlaku a šancí, které jsme si vypracovali, nedali gól, neměli jsme aspoň inkasovat. K tématu mého působení ve Slavii už bych se nevracel. Mrzí mě každá porážka, tahle ne proto, že jsem tady působil, ale kvůli tomu, jak k ní došlo."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy