Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ostrava vydřela vítězství nad Brnem, rozhodl vlastní gól vyloučeného Jugase

Ostrava - Ostravský Baník vyhrál podruhé v řadě 1:0. Po vítězství na Spartě porazil doma stejným skóre Zbrojovku Brno, i když vlastním gólem nešťastníka Jakuba Jugase. Ten samý hráč totiž viděl ve druhém poločase červenou kartu. Baník tak doma se Zbrojovkou přes sedm let neprohrál. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Zleva obránce Baníku Michal Frydrych, záložník Derrick Mensah a obránce Jan Baránek se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Navzdory nečekanému vítězství na Spartě přišly baníkovce povzbudit slabé čtyři tisíce diváků a v rozpačité kulise, pod níž se podepsal bojkot obou fanouškovských táborů, trpěl i fotbal. "Diváků bylo málo, co si budeme nalhávat. Na to, že jsme vyhráli se Spartou venku... Atmosféra nebyla ideální. Na druhou stranu se těm lidem ani moc nedivím a nemám jim to za zlé," řekl ostravský obránce Jan Baránek v narážce na složitý systém kupování lístků, který klub od této sezony nastavil.

Domácí, namlsáni triumfem na Letné, byli v úvodu aktivnější, ale zhuštěná obranná linie soupeře s přehledem jejich ofenzivní snahu zachytila. První slabší chvilku si však vybrala ve 20. minutě a hned to mělo fatální následky: Zavadil se nechal před vápnem lehce odstavit od balonu Kukecem a jeho centr si na malém vápně skluzem usměrnil do vlastní sítě Jugas. "Hledal jsme spoluhráče na vápně, jejich obránce ale do toho dal nohu a byl z toho gól," řekl chorvatský záložník Davor Kukec.

Ostravané se po gólu více stáhli a nechali útočit soupeře, který byl ale bezzubý už v předfinální fázi. Jenže podobný problém měla Ostrava. Několikrát vyrazila do odkryté obrany, ale všechny brejky ztroskotaly na nepřesné finální přihrávce.

Kouč Kotal se Zbrojovku už o poločase pokusil vzkřísit dvěma změnami. A mohl mít šťastnou ruku: střídající Malík se po zaváhání ostravské obrany ocitl hned v 51. minutě uprostřed vápna sám před Pavlenkou, ale gólové situace se tak zalekl, že ani nezpracoval balon.

Hostující bek Jugas dnes sehrál smolný zápas a jeho part přesně po hodině skončil červenou kartou za faul na pronikajícího Greguše. Signál z gólové parkety na pokutovém území ale domácí tak zpackali, že Brno vyrazilo do přečíslení a Baník měl obrovskou kliku, že hostující hráč mířil do tyče z ofsajdového postavení.

"Dneska ten výkon z naší strany nebyl ideální. Myslím, že Brno jsme za celý zápas pustili do jediné šance, jinak toho zase tolik neměli. Dvakrát jsme vyhráli a přidá nám to klid do další práce," řekl Baránek.

Paradoxně až v oslabení začali být hosté daleko aktivnější. Když po rychlém protiútoku Buchtova rána z šestnáctky lízla boční síť, v hledišti to jen zahučelo. Deset minut před koncem měl vyrovnání na hlavě Pašek, ale zblízka přestřelil. A Brno se vyrovnání nedočkalo ani v nastaveném čase. Mezlík si sice učebnicově stáhl Paškův centr, ale ani jeho bomba nešla mezi tyče.

"Je to paradox, ale po tom vyloučení jsme hráli o sto procent líp než v první půlce. Ta byla z naší strany jakási ustrašená, špatně jsme zakládali útoky a nedostávali jsme se do šancí. Zato pak jsme dvě tři měli a aspoň gól jsme měli dát," řekl brněnský Jan Malík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Ostrava - Brno

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)

Branka: 20. Jugas vlastní. Rozhodčí: Jílek - Paták, Kříž. ŽK: Byrtus, Mensah - Zavadil. ČK: 60. Jugas. Diváci: 4 091.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek, Stronati, Holzer - Mensah, Greguš - Kukec (87. Petrus), Lindpere (70. Šichor), Štěpán - De Azevedo (77. Byrtus). Trenér: Bernady.

Brno: Hladký - Hyčka (46. Malík), Košťál, Jugas - Buchta, Kaščák, Zavadil, Fischer (79. Mezlík) - Vávra, Markovič (46. Pašek), Sýkora. Trenér: Kotal.

Tomáš Bernady (Ostrava): "Dnes to moc ke koukání nebylo. Začali jsme velmi nepřesně, měli špatnou přechodovou fázi, dali jsme šťastný gól, ale ani ten nás neuklidnil. Těžko hledat něco pozitivního. I ve druhém jsme pokračovali ve stejné hře. Ani přesilovka nám nepomohla. Některé situace jsme řešili špatně, a kdyby si to soupeř dal přesněji ve finálce, měli bychom problémy. Dnes jsme to se štěstím protrpěli, ale máme osm bodů a to je dobrý odrazový můstek k tomu, abychom hráli ve středu tabulky."

Jan Kotal (Brno): "Chtěli jsme napravit zaváhání s Českými Budějovicemi, kdy jsme ztratili v podstatě vyhraný zápas, ale to se nám bohužel nepodařilo. Hlavně kvůli tomu, že jsme se potrestali vlastním gólem. Můžeme si vyčítat jedině ty neproměněné brankové příležitosti. Herně jsme byli domácím vyrovnaní, ale neměli jsme štěstí v koncovce."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy