Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Premier League preview 2014/2015: I. část

Londýn - Již po obědě začíná jedna z nejpopulárnějších a nejatraktivnějších fotbalových soutěží na světě, anglická Premier League. Již tradičně, stejně jako v loňském i předloňském roce, vám redakce webu ČT sport přináší výhled na šance jednotlivých týmů v nové sezoně. Druhou část, kde sledujeme favority na vítězství, naleznete zde.

Adam Johnson slaví hattrick v dresu Sunderlandu
zdroj: PA autor: Adam Davy

11. Sunderland

"Velký fotbalový klub, jak se patří," říkal prý kdysi Alex Ferguson Roy Keanovi, jakým by Sunderland mohl být klubem. Celek s dlouhou tradicí, oddanými fanoušky a stadionem pro padesát tisíc lidí se ale nedaří probudit ze zimního spánku. Loňská sezona začala pro "Černé kočky" tragicky, sbírali jednu porážku za druhou a mířili jasně za sestupem.

Hrozivé výsledky odnesl trenér Paolo di Canio a k týmu přišel Uruguayec Gus Poyet. Nezkušený kouč nejenže dokázal Sunderland udržet v lize po neuvěřitelných vítězstvích nad špičkovými celky, ale navrch přidal i účast ve finále Ligového poháru, v němž celek ze severovýchodní Anglie podlehl Manchesteru City.

Poyet si tak vysloužil nový dvouletý kontrakt i rozšíření svých manažerských kompetencí. Nyní hodlá ambiciózní trenér pozvednout Sunderland přinejmenším do středu tabulky a navrch by Poyet rád přibalil i atraktivní herní projev. O ambicích červenobílých hodně napoví, zda se podaří přivést Fabia Boriniho. Útočník Liverpoolu v Sunderlandu hostoval už v minulé sezoně a stal se miláčkem fanoušků i oblíbencem trenéra. Právě jeho góly by mohly Sunderland posunout k vytouženému umístění ve středu tabulky. (erb)

Umístění v minulé sezoně: 14.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 11.

Sport
zdroj: ČT4

12. Swansea

Garry Monk tým převzal v polovině loňského ročníku jen dočasně, než Swansea najde stálého trenéra. Osmnácti body ze čtrnácti zápasů a konečným 12. místem si ale vysloužil definitivu a u týmu zůstal. V kádru přes léto, na rozdíl od trenérské lavičky, proběhl menší průvan. Do Tottenhamu přestoupili Michel Vorm a Ben Davies, na roční hostování do Neapole zamířil Michu a odešli i další fotbalisté včetně španělské dvojice Chico Flores a Pablo Hernandez.

Hlavní zbraň velšského celku ale (zatím) v týmu zůstává. Bývalý sparťan Bony Wilfried, který se 16 góly dělil o šesté místo v pořadí nejlepších střelců Premier League, trochu překvapivě nezamířil do žádného z věhlasných celků a doposud zůstal věrný barvám Swansea. S ním by v útoku měla nastupovat čerstvá posila z Lyonu Bafétimbi Gomis. Swansea sice dosud hrála s jedním klasickým hrotem v základní sestavě, změna je ale život.

Velšský celek si pod Monkovou kuratelou zakládal na držení míče a množství přihrávek, většinou však chyběla odvaha a překvapivé průniky na polovině soupeře. To by prý Monk od nové sezony rád změnil. Otázkou zůstává, jak si nezkušený kouč (štace ve Swansea je prvním Monkovým trenérským angažmá) poradí s mnoha změnami kádru. Naznačit mnohé by mohl už úvodní zápas proti Manchesteru United, klíčové bitvy pro Swansea ale přijdou později. (erb)

Umístění v minulé sezoně: 12.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 12.

Andy Carroll v akrobatické pozici
zdroj: AP autor: Sang Tan

13. West Ham United

Od roku 2012, kdy se po sestupu vrátili do nejvyšší soutěže, se fotbalisté West Hamu ochomýtají kolem desáté příčky. Fanoušci londýnského celku však ke spokojenosti mají daleko. Již během minulého ročníku svůj hněv směrem k manažerovi Samu Allardycovi dali několikrát najevo, a to i při příznivém výsledku. Trnem v oku příznivců Hammers je totiž předváděná hra, která je podle nich příliš defenzivní a nudná.

Vedení Londýňanů dokonce přemýšlelo, zda zkušenému trenérovi nedat i přes záchranu sbohem, ale nakonec Allardyce podrželo. Devětapadesátiletý trenér však musel slíbit, že s výkony svého týmu něco udělá. I proto do realizačního týmu zamířila legenda Manchesteru United Teddy Sheringham, jež by měla mít na starost útočníky. Právě ofenziva byla v minulé sezoně pro West Ham Achillovou patou. Hammers v patnácti zápasech nedokázali dát branku a při dlouhodobém zranění Carrolla měli se střílením branek obrovské potíže.

Právě Carroll měl být po návratu tahounem, jenže se znovu zranil. Na rozdíl od loňska však Allardyce přivedl na jeho místo několik posil, Ekvádorce Ennera Valenciu, který se blýskl svými výkony na mistrovství světa, bývalý obrovský talent Maura Zárateho a kanonýra druholigových Mét Diafru Sakha.

Skvělý nákup ale West Ham udělal zejména v případě Cheikhoua Kouyatého, záložníka Anderlechtu, jenž v přípravě zářil a ukázal, že by mohl byt v nové sezoně jednou s klíčových postav svého týmu. Jinak však příprava vyvolala mezi fanoušky spíše rozpaky. První vlaštovka přišla až v duelu s italskou Sampdorií, v němž Allardyce po vzoru Louise van Gaala zkusil namísto svého 4-3-3 rozestavení 3-5-2 a Hammers vyhráli 3:2. Pokud by se na tento výkon povedlo navázat, mohli by se nároční fanoušci dočkat svého. Kádr totiž na to West Ham má. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 13.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 13.

14. Leicester

Anthony Knockaert věděl, že nemá na bedrech ledajaký úděl. V nastaveném čase pro Leicester vybojoval penaltu, která mohla Foxes pojistit účast ve finále play-off Championship. Leicester by se tak konečně reálně přiblížil ambicím, jež si vytyčoval prakticky ve všech uplynulých sezonách, kdy byl vždy vzhledem ke kvalitě kádru pasován na jasného favorita na postup do Premier League.

V 97. minutě utkání se nakonec Knockaert k nařízenému pokutovému kopu postavil sám, několikrát si těžce oddechl... a neproměnil. Ani napoprvé ani při dorážce. Z následného protiútoku se Watford nadechl k poslednímu možnému protiútoku a během několika vteřin od Knockaertova pokusu dílem Troye Deeneyho sám skóroval. Do finále play-off tak postoupil Watford s Matějem Vydrou, jenž v utkání skóroval dvakrát.

Celek Nigela Pearsona těžko mohl zažít horší zklamání a mnohé týmy by psychický šok nedokázaly rozchodit. Trenér však u mužstva zůstal a v následující sezoně zcela suverénně Leicester dovedl do Premier League. Ve druhé lize přitom nebylo lepšího týmu a Foxes konečně naplnili očekávání. Kvalita jednotlivců se konečně přelila i do soudržnosti a sehranosti celého týmu a Leicester de facto neměl konkurenci.

Nelze reálně očekávat, že tým ze středu Anglie bude nyní v nejvyšší anglické soutěži mít jednoduchou úlohu. Kvalitativní skok na kádr, který je zvyklý vítězit, může dopadnout všelijak, klub navíc na papíře nedoplnil svou soupisku zcela přesvědčivě. Pro Leicester bude mnohé záležet na sebevědomí, ovšem mentální síly by měli Foxes mít spoustu. Spolu s tím je může také uklidňovat zkušenost, že všechno není zdaleka ztraceno, i když to tak v první chvíli nevypadá. Leicester má sehrané jádro, jasný herní styl a kvalitní hráče, kteří zdaleka nejsou o mnoho horší než fotbalisté, jimiž disponují prvoligové týmy, které nyní aspirují na umístění v horní polovině tabulky. (vma)

Umístění v minulé sezoně: 1. v Championship
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 14. 

Kozák slaví branku za Aston Villu
zdroj: EMPICS autor: Nigel French

15. Aston Villa

Od poslední sezony se toho v Aston Ville mnoho nezměnilo. Klub stále tíží finanční potíže, na lavičce zůstává skotský trenér Paul Lambert a do týmu přišly jen tři nové posily (všichni jako volní hráči). Nejvýraznější změnou je tak angažování impulsivního Roye Keana do trenérského týmu.

Lambert, který v Aston Ville působí od roku 2012 a je statisticky nejméně úspěšným trenérem v historii klubu, dlouhodobě razí filozofii angažování mladých méně známých hráčů, často z nižších soutěží. V konkurenci s ostatními kluby Premier League se však tato strategie zatím moc neosvědčila, a tak Lambert před sezonou přivedl do týmu trio zkušených – Joe Colea, Kierana Richardsona a Philippa Senderose.

Colea ovšem limitují častá zranění a výkonost Senderose budí spíše obavy než obdiv. Je otázkou, jestli Švýcar je tím pravým mužem, který by měl vyztužit propustnou obranu Aston Villy. Birminghamský celek by mohl osvěžit návrat trojice dlouhodobě zraněných hráčů. Připraveni už jsou Charles N'Zogbia a Jores Okore. Pozornost českých fanoušků ale poutá především stav Libora Kozáka, jehož v lednu vyřadilo ze hry zranění kolene. Poslední zprávy hovoří o tom, že reprezentační útočník by se měl do tréninku zapojit "v blízké budoucnosti".

Ještě nedávno ambiciózní klub, který útočil na evropské poháry, v posledních ročnících s obtížemi balancuje nad pásmem sestupu, loni skončil na 15. příčce a letos se Ville těžko povede lépe. Spíše naopak. (erb)

Umístění v minulé sezoně: 15.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 15.

16. QPR

Nováček, který se do Premier League vrací po roce, uvolnil z týmu několik hráčů a důvod má být přechod na "nový" systém 3-5-2. Z klubu odešli Andrew Johnson, Aaron Hughes, Stéphane Mbia, Luke Young, Hogan Ephraim, Gary O'Neil nebo Ángelo Balanta. Opačným směrem na začátku srpna putoval chilský reprezentant Isla, který přišel po dvou letech v Juventusu na hostování. Kromě Isly staronový účastník soutěže podepsal také Jordona Mutche z Cardiffu City. Už dříve pak ze stejného týmu do Londýna dorazil stoper Steven Caulker a výraznou měrou by měl pomoci ostřílený Rio Ferdinand. Navíc hostování skončilo Júlio Césarovi (Toronto) a Adelu Taarabtovi (AC Milán).

Jako posila se dá rovněž považovat i Loic Rémy, jehož přestup do Liverpoolu ztroskotal, a tak by Francouz měl být hlavní hvězdou týmu. V přípravě se však kanonýr neukázal a jeho start v úvodu sezony není jistý. Posilu bude mít Redknapp i na trenérské lavičce. Asistentem manažera bude bývalý trenér anglické reprezentace Glenn Hoddle. Ten v poslední době pracoval jako televizní expert. (jek)

Umístění v minulé sezoně: Postup z play-off Championship
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 16.

Slavící hráči Hullu
zdroj: Getty Images autor: Gareth Copley

17. Hull City:

Očekávalo se od nich, že po roce opět zamíří zpět do druhé ligy. Fotbalisté Hullu si však nejenže zajistili záchranu již několik kol před koncem soutěže, ale dokonce se dostali až do finále FA Cupu, kde jim trofej po velkém dramatu vyfoukl Arsenal. Velká zkouška žlutočerných ovšem přijde až letos. Není totiž tajemstvím, že právě druhá sezona bývá v boji o udržení kritickou, což potvrdila spousta příkladů z minulosti. K tomu je nutné připočíst ještě fakt, že Tigers čeká boj na dvou frontách, jelikož díky druhému místu v anglickém poháru se probojovali do předkola Evropské ligy.

Steve Bruce se proto v létě pustil pro Tigers do rekordního nakupování. Do Východního Yorkshiru zamířilo několik zkušených domácích borců v čele s Robertem Snodgrassem, kteří rozšířili již tak dost silné britské jádro v kádru. Hlavní silou žlutočerných bude znovu bezesporu obrana. Zkušený lodivod sazí na trojčlennou defenzívu, která loni dělala problémy nejednomu těžkému soupeři.

Naopak největší bolístkou týmu zůstává útok a přes léto se situace ještě zhoršila. Do Southamptonu totiž odešel Long a Hull tak podle všeho bude muset spoléhat pouze na Jelaviče, jehož forma však často bývá jako na houpačce. Tento fakt společně s úzkým kádrem a bojem na dvou frontách bude dělat Tigers velké problémy, přesto by se však v klíčových momentech nakonec měla projevit větší hráčská kvalita. (paj)

Umístění v minulé sezoně: 16.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 17.

Sport
zdroj: ČT4

18. Crystal Palace

Očekávání před novou sezonou po průběhu druhé poloviny minulého ročníku byla vysoká. Ne že by si fanoušci Crystal Palace dělali ambice na pohárové příčky, přesto však klub pod Tonym Pulisem dokázal prakticky nemožné. Eagles, které před čtyřmi lety po finančních potížích převzali fanoušci, kteří se v historii Premier League nikdy nezachránili a v polovině sezony byli znovu na odpis, dokázal bývalý trenér Stoke dovést až na nečekané jedenácté místo a vysloužil si nominace na nejlepšího trenéra sezony.

Dva dny před začátkem sezony však pro Palace přišla rána z čistého nebe. Pulis kvůli sporům s vedením klub opustil a majitelé nyní musejí hledat nového kouče. Celek přitom s největší pravděpodobností převezme Malky Mackay, bývalý trenér Cardiffu.

I v případě Mackaye jde o talentovaného trenéra, který dokáže vystavět funkční a dobře organizovaný tým. Nicméně kouzlo Tonyho Pulise, jenž je v drilování obranných mechanismů téměř nepřekonatelný, se bude replikovat těžko, zvlášť v týmu s veskrze průměrnými hráči, jaké mají k Eagles k dispozici. Nemluvě o tom, že Mackay, i kdyby přišel ještě dnes, si již nemůže dovolit vystavět tým podle představ a do konce přestupového období už zbývají pouhé dny. Tým, který mnozí experti pasovali na klidný střed tabulky, tak má nakročeno k sestupu. (vma)

Umístění v minulé sezoně: 11.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 18.

Sport
zdroj: ČT4

19. West Bromwich Albion

Trápení z konce minulé sezony chce West Bromwich zvrátit i angažováním nového trenéra. Náhradu za Pepeho Mela, který vydržel jen čtyři měsíce poté, co dostal padáka Steve Clark, našel klub v Alanu Irvineovi. Ten dříve působil v Evertonu. Jeho úkol už pro pátou sezonu v Premier League je jasný: vydržet na lavičce déle než jeho dva předchůdci a hlavně skončit výš než na 17. místě tabulky, první nesestupové příčce Premier League. Tam tým dovedl Mel s 36 body a nelichotivým kontem 16 proher, 15 remíz a pouze sedm výher.

Do Bromwiche přišel během letní přestávky Joleon Lescott z Manchesteru City, kde už neměl pravidelné místo v základní sestavě. Klub ale získal především útočníka Browna Ideyeho. 25letý Nigerijec stál podle neoficiálních informací zhruba deset milionů liber, což z něj dělá nejdražší posilu v historii klubu, jenž z ní chce udělat svou nejzářivější hvězdu.

Média se na Ideye ale zatím dívají s lehčím odstupem. Bývalý fotbalista Sochaux a Dynama Kyjev je aktuálně zraněný, střeleckou bilanci má nicméně solidní - 74 gólů ve 182 ligových zápasech. West Bromwichi se upsali také Sebastien Pocognoli, Craig Gardner a Chris Baird. Irvine chce těžit ze zkušeností Jonase Olssona, Garetha McAuleyeho a Chrise Brunta. 

Vedení klubu ale rozhodně nemůže očekávat, že bude atakovat první desítku, i když hned v prvním domácím utkání proti Sunderlandu by Bromwich mohl ukázat, zda se něco od Irvineova příchodu změnilo k lepšímu. (ono)

Umístění v minulé sezoně: 17.
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 19.

20. Burnley

Už to, že by se Burnley dostalo mezi kandidáty na boj o play-off o Premier League, by mnohé diváky Championship docela zaskočilo, tým ze severozápadu Anglie však nakonec doputoval až na druhé místo, a tudíž i přímý postup do Premier League. To vše bez značných prostředků, stejně tak jako bez přítomnosti výrazných osobností. Burnley jednoduše mnohé týmy zaskočilo - ne nepodobně jako Liverpool loni v Premier League - svým neúnavným presinkem, odvážnou a smělou hrou bez obav, že by klub měl co ztratit.

Clarets de facto dosáhli na jackpot, alespoň co se finanční injekce týče, jenže pocit, že není co ztratit, není zcela dobrou výchozí pozicí do neúprosného prostředí Premier League. Tým s velmi úzkým kádrem neposílil nejlépe, dokonce se dá tvrdit, že sestoupivší Fulham doplnil již tak silnou, nicméně druholigovou soupisku přesvědčivěji. Zdá se tedy, že všichni, včetně klubu samotného, jsou postupem do Premier League a sžívání se s nejvyšší soutěží značně zaskočeni. Burnley klidně může být svěží vítr do soutěže podobně jako před několika lety Blackpool, ani jeho kouzlo však netrvalo věčně a Clarets tak čeká mimořádně obtížná sezona.

Umístění v minulé sezoně: 2. místo v Championship
Tip redakce ČT sport na umístění v sezoně 2014/15: 20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články