Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Švédské prokletí. Sparta ztroskotala v Malmö a do LM nepostoupí

Malmö (Švédsko) – Sparťanský sen o účasti v Lize mistrů se rozplynul. Letenští fotbalisté nevyužili slibného domácího výsledku 4:2 a po dnešní porážce 0:2 jejich cesta předkoly prestižní soutěže končí. O obě branky se postaral švédský kanonýr Markus Rosenberg. Výsledek připomíná loňskou blamáž s Häckenem – podruhé v řadě se v kvalifikaci na evropské poháry stal Spartě osudným střet se švédským soupeřem. Pražany čeká nyní boj ve 4. předkole Evropské ligy.

Markus Rosenberg
zdroj: Isifa/EPA

"Je to pro nás rána, protože jsme měli sen postoupit a poprat se o místo v Lize mistrů," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička a stěží potlačoval slzy. "Ale velký tým se dokáže i s takovou ránou vyrovnat a já věřím, že to dokážeme. Klubová tradice i fanoušci si zaslouží, aby Sparta hrála poháry, proto chceme postoupit do Evropské ligy," dodal.

Sparta přijela do Malmö i s uzdraveným Krejčím, ale kouč Lavička ho do základu nepostavil a vsadil na Přikryla. Zápas na moderním stadionu na jihu Švédska začal za ideálních podmínek: 23 stupňů a slunečno, ochozy byly až na malé výjimky plné.

Švédové zahrozili z prvního rychlého útoku. Pozornost sparťanského gólmana Bičíka prověřil Kiese Thelin, jeho rána doprostřed však neměla příliš šancí na úspěch. V osmé minutě dostal Hušbauer míč za obranu a přízemní střelou řádně protáhl Olsena. V sedmnácté minutě zapadl centr z levé strany až na zadní tyč na Tinnerholma, jehož šanci zneškodnil včasným výběhem Bičík.

O dvě minuty později se neujaly po akci Kadeřábka střely Dočkala ani dorážka Hušbauera. Švédský gólman už podruhé předvedl velmi dobrý zákrok. Kadeřábek poté i napodruhé prošel po pravé straně a našel spoluhráče před brankou. Do vyložené šance se prodral Lafata, ale nemířil přesně. Červenožlutým zatrnulo, když balon jen těsně minul kopačku úplně osamoceného Kiese Thelina.

Zápasu hranému ve velkém tempu nescházely v první půlhodině šance. Po krátké odmlce přišel hořký moment pro Spartu. Pohlednou rychlou souhrou hráči Malmö rozebrali sparťanskou obranu. Johanssonovu kolmici Kiese Thelin patičkou prodloužil mezi sparťanské stopery do běhu Rosenbergovi a ten si už věděl rady.

Sparta mohla záhy vyrovnat. To by ale po rohu Dočkala nesměl Kováč hlavou trefit břevno a tyč. Olsenovi se balon ocitl v rukavicích jen tak mimochodem.

Rosenberg - kat sparťanů

Ofenziva Malmö stále sázela na jednoduchost. V 54. minutě fauloval nešikovně ve středu hřiště zhruba osmnáct metrů od Bičíkovy branky Kiese Thelina Matějovský. Míč si připravil Rosenberg a z přímého kopu trefil odkrytou část branky. Sparťanský gólman se jen ohlédl, švédský kanonýr mohl slavit už svou druhou dnešní trefu.

Spartě nefungovala rozehrávka v záložní řadě. Oživit se ji snažil navrátilec po zranění Krejčí. To se mu ale nepodařilo. Severská defenzíva byla pozorná. Kadeřábkovy nabídky zprava většinou končily na obráncích.


V 71. minutě mohlo být ještě hůře – to když po zmatcích v obraně Letenských se k pěkné individuální akci zakončené tvrdou ranou nadechl Forsberg. Bičík s vypětím sil míč vyrazil. Na druhé straně ukázala i Sparta, že má na to vstřelit branku. Kadeřábek ve skluzu nabídl míč do vápna, k němu se nakonec dostal Matějovský, ale jeho střela placírkou byla hodně nepřesná.

Obránce Sparty Pavel Kadeřábek:

"Rozplynul se nám sen, je to obrovské zklamání. Nevím, co k tomu říct. Prostě jsme prohráli o dvě branky a teď už to zpátky nevrátíme, takže musíme jet dál v lize, poháru..."

Lavička vsadil vše na útok, ve vápně operovali Lafata s Bednářem. Pět minut před koncem ještě přišel do hry Breznaník. Na rozdíl od prvního poločasu však obrana Malmö hrála pochopitelně o mnoho sevřeněji a cesta k Olsenově brance byla s postupem času složitější a složitější. Rozhodčí nastavil šest minut, ale nervozita a trápení se u sparťanů stupňovaly. Malmö dohrálo zápas zkušeně a Pražany k žádné vážnější šanci nepustilo. Příznačnou tečkou byla druhá žlutá karta pro Váchu.

"Věděli jsme, že Sparta je lepší v útoku než v obraně, že není z české ligy zvyklá hrát pod tlakem. Tak jsme je zasypali dlouhými míči a napadali je a vyplatilo se to," řekl trenér Malmö Aage Hareide.

Malmö FF - Sparta Praha 2:0 (1:0)

Branky: 35. a 55. Rosenberg. Rozhodčí: Buquet - Debart, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Halsti, Rosenberg, Mehmeti, Olsen - Vácha, Švejdík, Bednář. ČK: 90.+3 Vácha. Diváci: 19 322. První zápas: 2:4. Postoupilo Malmö.

Sestavy:

Malmö: Olsen - Tinnerholm, Helander, Johansson, Ricardinho - Kroon (65. Mehmeti), Halsti, Adu, Forsberg - Kiese Thelin (82. Eriksson), Rosenberg (90.+2 Cibicki). Trenér: Hareide.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Kováč, Costa (85. Breznaník) - Dočkal, Matějovský (73. Bednář), Vácha, Hušbauer, Přikryl (60. Krejčí) - Lafata. Trenér: Lavička.

Aage Hareide (trenér Malmö): "Myslím, že nám hodně pomohli fanoušci, v takovém zápase jsme to moc potřebovali. Všichni hráči hráli o moc lépe než v Praze, hlavně nedělali žádné chyby a plnili náš plán do posledního písmena. Ne vždy se vám ve fotbale podaří splnit cíl do puntíku, ale nám se to dneska povedlo."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Když srovnám vyřazení loni s Häckenem, tak jsme i teď doplatili na branky, které jsme dostali v Praze. A také na to, že jsme nedokázali dát gól. Vyřazení je sice krutá skutečnost, ale chceme hrát na podzim poháry, protože Sparta i fanoušci si to zaslouží. Proto věřím, že najdeme motivaci pro kvalifikaci Evropské ligy."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články