Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Brückner dovedl Rakousko k výhře nad Francií a je hrdinou

Vídeň - Rakouský fotbalový výběr přemohl v ostrém kvalifikačním startu vicemistry světa z Francie 3:1 a trenér rakouské reprezentace Karel Brückner si po zápase mohl vychutnat skandování svého jména od 48 tisíc diváků na zaplněném vídeňském Happelově stadionu. Rakouská média českého kouče vynášejí do nebes, když hovoří o "premiéře snů", Brückner si však zachovává svůj pověstný klid. Jedna výhra prý nic neznamená a je třeba dále pracovat na odstranění některých chyb.

Fotbalový trenér Karel Brückner
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Samozřejmě jsem spokojený, ale jsou to jen tři body. Potřebujeme dalších 18, pokud chceme postoupit na šampionát," prohlásil Brückner na pozápasové tiskové konferenci. "Za výhrou stojí velmi disciplinovaný výkon a hodně práce. Celý tým fungoval. I kombinace ve středu hřiště byla lepší. V první půli to bylo dobré, ale stále tam byly dvě nebo tři větší chyby," dodal.

Utkání rozhodly centry Ivanschitze

Proti favorizované Francii začali Rakušané aktivně, dobře napadali a nedávali Francouzům příliš prostoru. Brzy se dostavila odměna - přímý kop Ivanschitze propadl klubkem hráčů a míč se zásluhou urostlého útočníka Marka Janka ocitl v síti.

Domácí ještě do poločasu stihli vedení navýšit. Ivanschitz poslal z přímého kopu do pokutového území podobný balon jako před prvním gólem a v následném zmatku se nejlépe zorientoval Aufhauser.

Po změně stran sice dostal ve vápně příliš prostoru Govou a z otočky snížil, ale Brücknerovi svěřenci si dobře rozehraný zápas nenechali vzít. Z penalty výhru potvrdil Ivanschitz.

Český trenér přinesl nový systém

Brückner do rakouského týmu přinesl postupy, které se mu osvědčily již během působení u české reprezentace. Především hru na rychlé protiútoky a nacvičování standardních situací. "Rozhodující byly standardní situace. Věděli jsme, že jsou naší předností, a jen se to potvrdilo," radoval se kapitán Andreas Ivanschitz.

"Nyní hrajeme jinak. Již ne tak ofenzivně. Zůstáváme zatažení hlouběji a necháváme soupeři více prostoru. A pak zaútočíme a soupeř může jen zoufat," popisoval Ivanschitz nový rakouský systém.

Stejně jako u českého národního týmu vsadil Brückner i u Rakušanů na vysokého hrotového útočníka. A právě 196 centimetrů vysoký Marc Janko byl hlavním strůjcem cenného vítězství, když se podílel na všech třech brankách.

Podle Brücknera je kanonýr Salcburku možným střelcem, kterého Rakousko dlouho hledalo. "Má pro tento post mnoho dobrých předpokladů - sílu, rychlost, přehled. Má velmi dobrou střelu a je hodně nebezpečný. Pro mne je milým překvapením," řekl Brückner na adresu hráče, kterého ve své první nominaci po nástupu do funkce opomenul, za což sklidil kritiku novinářů.

Brückner však místo oslav hned začal mluvit o příštím soupeři. "Během mého působení v Česku jsem se přesvědčil, že Litva hraje velmi dobře. Hned zítra se na ni začneme připravovat," řekl trenér, kterého si rakouští příznivci rychle oblíbili. Na konci zápasu dokonce vyvolávali jeho jméno. "Byl jsem příjemně překvapen z nadšené atmosféry na stadionu," přiznal Brückner.

Prohru bral statečně i jeho protějšek Raymond Domenech. "Viděl jsem je při remíze 2:2 s Itálií a věděl jsem o jejich potenciálu," ocenil rakouský tým.

Vídeň (7. kvalifikační skupina):
Rakousko - Francie 3:1 (2:0)
Branky: 8. Janko, 43. Aufhauser, 72. Ivanschitz z pen. - 60. Govou. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.).

Karel Brückner
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články