Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Brno začalo s pěti novými tvářemi, Jihlava téměř beze změn

Brno – Fotbalisté Brna a Jihlavy se zařadili mezi týmy, které již zahájily přípravu na novou sezonu první ligy. Zatímco osmý celek z Vysočiny do prvního tréninku vstoupil téměř beze změn, trenér Zbrojovky Brno Václav Kotal přivítal hned pět nových tváří, přičemž některé z nich si o místo v kádru teprve budou muset říct.

Fotbalisté Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Trenér Kotal na prvním tréninku celkově přivítal tři desítky hráčů. "Kádr se bude ještě podle aktuální situace měnit a postupně jej zúžíme. Chceme zejména posílit útočnou činnost týmu. Naše produktivita v minulé sezoně neodpovídala mým představám," uvedl Kotal.

V kádru už chybí zkušený obránce Luděk Pernica, který zamířil do Jablonce. Po skončení hostování se vrátili do svých klubů Tomáš Janotka (Olomouc), Jan Šisler (Mladá Boleslav), Jozef Dolný (Prešov), Jiří Skalák (Sparta, odešel na hostování do Mladé Boleslavi). Klub ukončil smlouvu s Mohamedem Traorém, který v srpnu po utkání v Ostravě zkolaboval a lékaři mu po zátěžových testech nedoporučili profesionální sportování.

"Přípravu začneme netradičně kempem. Což znamená, že si každý zabojuje v širším kádru o své místo. Jsou mezi nimi i fotbalisté, kteří v minulé sezoně kádr opustili. Ještě hledáme další útočníky, kteří by už nepřišli na zkoušku, ale posílili naši ofenzivu," poznamenal sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Z nových hráčů má nejvíce zkušeností s českou ligou dvaadvacetiletý Jugas, který si na hostování v Příbrami připsal 46 ligových startů a vstřelil jednu branku. Obránce reprezentační jednadvacítky by měl zacelit mezeru po Pernicovi. "V Příbrami jsem dostal možnost vyzkoušet si ligovou soutěž. Brno považuji za další krok vpřed na mé fotbalové cestě," řekl Jugas. 

V letní přestávce odehrají Brňané devět přípravných utkání. První je na programu v neděli v Líšni, v generálce čeká Zbrojovku 19. července zápas s druholigovým Zlínem. Vrcholem herní přípravy bude od 10. července týdenní soustředění se třemi utkáními v Rakousku.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Zbrojovky Brno zahájili přípravu na novou sezonu

Jedinou novou tváři v Jihlavě je zatím Sladký

Jedinou novou tváří mezi fotbalisty Vysočiny Jihlava na startu letní přípravy je vedle navrátilců z hostování plzeňský obránce Martin Sladký, který působil naposledy v druholigovém Táborsku. Hráči osmého týmu minulého ročníku první ligy ve středu absolvovali lékařské testy v Praze a pod vedením kouče Petra Rady měli na programu úvodní kondiční trénink.

"Do pátku máme ještě dva tréninky, které budou více zaměřeny na to, aby si hráči opět zvykli na pracovní zatížení, a do plného rytmu přípravy naskočíme v sobotu," uvedl Rada.

Jihlavský kouč má po odchodu několika hráčů největší starost se složením obranných řad. Tomáš Josl a Karol Karlík neprodloužili smlouvy a pokoušejí se získat zahraniční angažmá. Vepřek se po skončení hostování vrátil do Olomouce. Stoper Petr Tlustý se zatím nedohodl na nové smlouvě.

Haris Harba (vlevo) diskutuje na prvním tréninku s trenérem Petrem Radou
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Jihlavský kádr zatím rozšířili po návratu z hostování hrotový útočník Arnold Šimonek (Manisaspor), krajní záložník Jan Kliment (Banská Bystrica), stoper či krajní bek Lukáš Kryštůfek (Vlašim) a útočníci Jakub Teplý (Ústí nad Labem) a Jindřich Kučera (Žďár nad Sázavou). Z juniorky se zapojil do přípravy dvacetiletý krajní záložník Jakub Fulnek.

Po skončení předchozí sezony prodloužili kontrakty brankář Jaromír Blažek, obránci Tomáš Marek a Ondřej Šourek i záložník Václav Koloušek. K nim se nyní přidal i bosenský útočník Muris Mešanovič.

Dvoutýdenní kondiční soustředění v domácích podmínkách zpestří Jihlavanům přípravné zápasy. První je čeká příští středu 25. června v Bystřici nad Pernštejnem proti Trenčínu. K hernímu doladění poslouží Vysočině od 7. července soustředění v Rakousku, kde jsou v plánu dvě utkání se zahraničními soupeři.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články