Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Potvrdí se korupce při volbě MS? Bin Hammám znovu čelí obvinění

Londýn – Kauza ohledně uplácení při volbě pořadatele mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 se znovu rozjíždí. List The Sunday Times totiž údajně odhalil, že bývalý šéf asijské fotbalové konfederace Mohammed bin Hammám, který čelil obvinění již v dřívějších měsících, dal pět milionů dolarů funkcionářům FIFA, aby nakonec přisoudili organizaci akce Kataru.

Sepp Blatter a Mohamed bin Hammám
zdroj: AP autor: Lai Seng Sin

Bin Hammám, který před dvěma lety dostal doživotní zákaz činnosti kvůli korupci při kandidatuře na prezidenta FIFA, měl také údajně ovlivnit volbu ve prospěch Ruska na úkor Anglie při rozhodování o hostiteli turnaje v roce 2018.

Pětašedesátiletý katarský funkcionář byl s uplácením spojován už před hlasováním, teď však má Sunday Times k dispozici stovky e-mailů a dalších dokumentů, které ukazují, že kupoval hlasy. Bývalý viceprezident FIFA Jack Warner, který už byl namočen do aféry při volbě prezidenta FIFA, od něj měl dostat 1,6 milionu dolarů.

Dalších 800 tisíc dolarů měl za podporu katarské kandidatury dostat člen výkonného výboru africké konfederace (CAF) Jacques Anouma, po 200 tisících pak prý dostali zástupci 30 afrických svazů, kteří měli rovněž zajistit přízeň čtyř hlasujících členů CAF.

Bin Hammám se nevyjádřil, ostatní vinu odmítají

Bin Hammám se k obviněním odmítl vyjádřit, organizační výbor turnaje však jakoukoliv nezákonnou pomoc popřel a negativní stanovisko k celé situaci vyjádřil i viceprezident FIFA a šéf africké konfederace Issa Hayatou, jenž má být do celé kauzy rovněž zapleten.

Africká konfederace v tiskovém prohlášení označila obvinění z korupce proti Hayatouovi za "smyšlené" a "absurdní". Britský list tvrdí, že se Bin Hammám zaměřil na desítky afrických funkcionářů, kterým za hlasy pro Katar rozdával před volbou v roce 2010 hotovost, poskytoval jim bezplatné ubytování a další požitky.

Karel Häring (redaktor deníku Sport):

"Pokud budeme vycházet z důkazů, které The Sunday Times přinesly, tak je to takřka očividné. Teď jde jenom o to, jestli se podaří spojit postavu bin Hammáma s tím, že pracoval pro organizační výbor Kataru. Ten hlásí, že s Hammámem neměl nic společného, i když před třemi lety tvrdil, že to byla jeho velká zbraň."

Kamerunec Hayatou, jenž byl v roce 2011 napomenut Mezinárodním olympijským výborem, jehož je členem, za to, že dostával peníze od švýcarské marketingové agentury ISL, mimo jiné popřel, že by mu Bin Hammám zajistil výměnou za podporu léčbu na soukromé klinice.

Rozlouskne situaci právník z New Yorku?

Více světla do celé aféry by v příštím týdnu měl přinést vyšetřovatel FIFA Michael Garcia, jenž by se právě s katarskými organizátory měl v nejbližší době setkat. Své závěry o údajné korupci při přidělení MS 2022 Kataru a také MS 2018 Rusku má oznámit v červenci po světovém šampionátu v Brazílii.

"Po měsících vyslýchání svědků a shromažďování materiálů uzavřeme tuhle fázi vyšetřování 9. června. Za šest týdnů pak odevzdáme zprávu," uvedl bývalý státní návladní v New Yorku, kterého FIFA jmenovala nezávislým vyšetřovatelům před dvěma roky.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalové úplatky kolem MS v Kataru tématem Událostí, komentářů
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články