Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Olomouc truchlí, po remíze v Liberci padá po třiceti letech z ligy

Liberec - Fotbalisté Olomouce po 30 letech sestoupili z první ligy. V posledním 30. kole nejvyšší soutěže sice uhráli v Liberci svůj premiérový venkovní bod v jarní sezoně, remíza 1:1 jim ale k udržení nestačila. V tabulce skončila Sigma patnáctá se ztrátou bodu na Boheminas 1905 a Slavii. Slovan U Nisy vedl po trefě Pavelky z první půle, po změně stran srovnal Varadi, ale gól "záchrany" už hosté nedali.

Liberec - Olomouc
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Liberec si už v minulém kole zajistil účast v předkole Evropské ligy a na rozdíl od Olomouce hrál už jen o čest. Trenér Slovanu Vavruška udělal několik změn v sestavě, premiéru v lize si odbyli brankář Kolář a záložník Frimmel. Sigma byla v první půli v ofenzivě aktivnější, ale doplácela na zahazování šancí. Po čtvrthodině se řítil Navrátil na libereckou branku, Kolář však jeho střelu vykopl.

Liberec ukázal větší produktivitu a hned svou první větší možnost proměnil. Coufal v 31. minutě zacentroval z pravé strany a Pavelka se hlavou trefil přesně k tyči. Skóroval ve čtvrtém utkání po sobě. Sigma si v koncovce počínala hůř. Po závaru z rohového kopu Hanáci vůbec nevystřelili, poté pálil Schulmeister, ale Kolář vyboxoval míč nad branku. Za pár desítek sekund vychytal liberecký gólman stejného hráče podruhé.

Hostující kouč Minář ještě do poločasu stáhl ze hry útočníka Depetrise, brzy vystřídal i Navrátila, Sigma ale působila nervózně, jako by ji vidina blížícího se pádu do druhé ligy svázala nohy. Až po 65 minutách Olomouc dvakrát zahrozila, dobře chytající gólman Kolář si ale s Varadiho stříleným centrem i následnou střelou z úhlu poradil.

V 71. minutě už Hanáci vyrovnali. Nákop z přímého kopu tečoval Varadi a míč doskákal za Koláře. Hosté pokračovali v náporu a Liberec chvílemi jen odkopával balon. Deset minut před koncem předvedl po rohu další skvělý zákrok Kolář, když vytěsnil Dreksovu hlavičku. Pak spadl po souboji s vyběhnutým domácím gólmanem Chorý, sudí mu ale udělil žlutou kartu. Závěrečný nápor už Olomouc v gól neproměnila.

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 1:1 (1:0)

Branky: 31. Pavelka - 71. Varadi. Rozhodčí: Zelinka - Filípek, Peřina. ŽK: Obročník - Chorý. Diváci: 4 797.

Liberec: O. Kolář - Coufal, Kováč, Rajnoch, Fleišman - Pavelka, M. Jarolím, Obročník, Novotný (81. Kolár) - Frimmel (90. Pimpara) - Delarge (73. Drobílek). Trenér: Vavruška.

Olomouc: Zlámal - Vidlička, Dreksa, Škerle, Javůrek - Pospíšil, Houska - Varadi, Schulmeister (89. Šindelář), Navrátil (55. Chorý) - Depetris (41. Zahradníček). Trenér: Minář.

David Vavruška (Liberec): "Tohle utkání bylo pro nás mnohem těžší než na Dukle nebo s Teplicemi, protože profesionální fotbal je z 80 procent o hlavě, o psychice. Byly tam nějaké aspekty před zápasem, které mohly psychiku ovlivňovat. Zaprvé atmosféra na trénincích byla na můj vkus až příliš uvolněná. Zadruhé celý týden to podsouvání, jak to utkání jako by dopadne, což samozřejmě uráží. Z psychiky hráče je mnohem těžší se na utkání připravit. Takže jsme rádi, že jsme to odehráli se ctí, i když jsme nehráli to, co bychom chtěli hrát. Nicméně motivace Olomouce byla evidentní, hráli výborně. My jsme se utkáním trošku protrápili, než abychom ho hráli. Naši beci byli pod velkým tlakem, špatně jsme drželi balon vepředu. Několika výbornými zákroky nás podržel Kolář. Dneska jsme Olomouc porazit nemohli, chybělo k tomu dost."

Ladislav Minář (Olomouc): "Hodnotí se mi to těžce, moje pocity jsou šílené. Ale určitě jsme nesestoupili tím dnešním utkáním, dnes jsme hráli výborně. Z jedné střely do branky možná za celé utkání jsme dostali gól. Pak jsme se strašně nadřeli, než jsme vyrovnali a pak už se nám to nepodařilo strhnout na naši stranu. Musím kluky pochválit za dnešek, protože odehráli výborné utkání. Nakonec tolik nechybělo, abychom se zachránili v posledním kole, ale ten problém nebyl v dnešním utkání, nýbrž hlavně v jarní sezoně. Těžko říct, kde se to prohrálo. Můžeme se bavit, že jsme ztratili téměř vyhrané utkání s Baníkem, v Jablonci a na Slovácku jsme ztratili remízy v nastavení. Mohli jsme mít třeba o dva body víc. Sigma má samozřejmě takové jméno, že patří do první ligy. Jiný cíl než návrat zpět ani být nemůže."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články