Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Španělský titul slaví po 18 letech Atlético Madrid

Barcelona - Z dramatického rozuzlení boje o španělský titul vyšli jako vítězové fotbalisté Atlética Madrid. První mistrovskou trofej pro klub po dlouhých 18 letech čekání jim zajistila remíza 1:1 v přímém duelu na hřišti obhájce loňského triumfu FC Barcelona. Madridští se stali prvním týmem po triumfu Valencie v roce 2004, který ve španělské lize narušil nadvládu Barcelony a Realu Madrid.

David Villa
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

"Nikdy jsme nepřestali pracovat, proto jsme se dostali až sem. Je to jeden z nejdůležitějších dnů v historii Atlética," prohlásil kouč Diego Simeone. "Tohle bylo před začátkem sezony nepředstavitelné, ale nyní je to absolutně zasloužené," doplnil kapitán madridského šampiona Gabi.

Přitom to s Atléticem nevypadalo vůbec dobře. Po devíti ligových výhrách v řadě a postupu do finále Ligy mistrů přes Barcelonu a Chelsea najednou přišel útlum. Prohra v Levante, domácí remíza s Málagou - a hráči Barcelony, kteří podle svých slov přestali věřit tomu, že by mohli titul získat, měli najednou všechno v moci.

Pátý triumf v posledních šesti sezonách byl blízko. Stačilo dnes doma vyhrát. Tak jako se jim to proti rivalovi z hlavního města povedlo od roku 2007 doma v lize pokaždé. Šestkrát v řadě. A dnes to vypadalo na další úspěch. Atléticu se nejdřív rozpadla sestava.

Po 13 minutách se mu zranil nejlepší střelec Diego Costa, kterému se sotva zahojil pravý stehenní sval. Autor 27 gólů v ročníku si však trable obnovil. Chtěl se prudce rozběhnout, ale místo toho se bolestí skácel na trávník. A když jej po dalších devíti minutách následoval po srážce s Fábregasem kvůli pochroumané kyčli motor zálohy a tvůrce hry Arda Turan, kouč Diego Simeone jen bezradně kroutil hlavou.

Chvíli nato byl ještě smutnější. Fábregasův centr sklepl ve vápně Messi na rozběhnutého Alexise Sáncheze a chilský forvard z úhlu napálil míč pod břevno. Jenže generace kolem Xaviho a trenér Gerardo Martino se v předpokládaném posledním duelu za Barcu titulu nedočkali.

Krátce po přestávce si na Kokeho roh naskočil urostlý uruguayský stoper Diego Godín a nechytatelnou hlavičkou vyrovnal. Barcelona si 10 minut před koncem vytvořila ohromný tlak, její největší šancí byla dalekonosná rána z dálky pod břevno, kterou Thibaut Courtois vyrazil. A v Madridu se pár okamžiků nato mohlo slavit.

"Simeone nás o přestávce ujistil, že určitě dáme branku, a nakonec spravedlnost zvítězila," konstatoval hrdina Atlética Godín. "Bojovali jsme celý rok a povedla se nám úžasná věc. Bylo hodně těžké odstavit Real Madrid a Barcelonu," přidal uruguayský reprezentant.

V týmu soupeře zavládlo velké zklamání. "Až do úplného konce jsme se snažili, ale nakonec nám zůstaly prázdné ruce. Atlético je zaslouženým šampionem. Nepovedená sezona je za námi a musíme jen myslet dopředu," upozornil záložník Barcelony Andrés Iniesta.

Smutnící Cristiano Ronaldo
zdroj: Getty Images autor: Lars Baron

Komplikace Realu: Zranil se Ronaldo, odkulhal i Benzema

Stejně jako Atlético i Real řešil zdravotní potíže dvou svých hvězd. Z rozcvičky před duelem proti Espaňolu odešla jeho největší hvězda Cristiano Ronaldo. Portugalský kanonýr byl podle kouče Carla Ancelottiho před duelem fit, jenže hřiště opustil 13 minut před výkopem a už se nevrátil.

První zprávy hovoří o obnovených svalových problémech, s nimiž se nejlepší střelec ligy potýkal v minulých dnech i týdnech. Ze sestavy "Bílého baletu" navíc v 68. minutě vypadl Karim Benzema, francouzský útočník se držel za stehno. Álvaro Morata, který jej vystřídal, ještě stihl vstřelit dva góly. Real nakonec vyhrál 3:1. Ronaldo i Benzema by ale měli být podle Ancelottiho pro finále Ligy mistrů v pořádku, prvního z nich prý nenasadil do zápasu pouze z preventivních důvodů.

Osasuna i Valladolid sestupují, utkání se musela přerušit na půl hodiny

Asi 60 fanoušků při utkání Pamplony s Betisem Sevilla utrpělo zranění, když při oslavě gólu prolomili plot. Pamplona přes výhru 2:1 sestoupila. Do druhé ligy ji spolu s Betisem doprovodí fotbalisté Valladolidu, kteří doma podlehli Granadě 0:1. 

Skóre utkání v Pamploně otevřel ve dvanácté minutě nejlepší střelec domácího týmu Oriol Riera. Fanoušci jeho třináctou trefu v sezoně slavili tak vehementně, až probořili bariéry na tribunách, někteří z nich skončili následně na hřišti a museli být ošetřeni. Podle zdravotníků bylo zraněno 58 lidí, převážně lehce. Deset fanoušků včetně dětí muselo vyhledat ošetření v nemocnici.

Utkání bylo na 30 minut přerušeno. Vedení soutěže se kvůli regulérnosti ligy rozhodlo, že ostatní duely budou pozdrženy, aby skončily ve stejný čas. Pamplona poté přidala další branku po trefě Javiho Acuni, hosté ve druhé polovině už dokázali skóre jen korigovat.

Kombinace výhry Granady ve Valladolidu a remízy Almeríe s Bilbaem znamenala, že ani vítězství Pamploně k záchraně nepomohlo. Pamplona sestupuje po 14 letech, Valladolid se s nejvyšší soutěží loučí po dvou letech.

38. kolo La Ligy

San Sebastian - Villarreal 1:2 (90.+3 Vela - 26. Dos Santos, 69. Uche), Almería - Bilbao 0:0, Pamplona - Betis Sevilla 2:1 (12. Riera, 14. Acuňa - 70. Chica), Valladolid - Granada 0:1 (44. vlastní Mitrovič), Vallecano - Getafe 1:2 (67. Trashorras - 43. a 90.+2 z pen. Marica), Real Madrid - Espaňol Barcelona 3:1 (86. a 90+1. Morata, 64. Bale - 90. Pizzi), FC Barcelona - Atlético Madrid 1:1 (33. Alexis Sánchez - 49. Godín), Valencie - Vigo 2:1 (41. Feghouli, 56. Piatti - 5. I. López). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články