Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Boleslav porazila Bohemians 1905 a zajistila si pohárovou Evropu

Mladá Boleslav – Dvouleté čekání Mladé Boleslavi na návrat do pohárové Evropy je u konce. Středočeši mají totiž díky výhře 1:0 nad Bohemians 1905 tři kola před konce ligy jistotu, že skončí nejhůř na čtvrtém místě. To letos zajišťuje účast ve 2. předkole Evropské ligy, neboť finále domácího poháru obstarají první s druhým celkem tabulky Sparta a Plzeň.

Slavící hráči Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Mašek Josef

Svěřenci Karla Jarolíma zvítězili doma v lize posedmé za sebou, naopak situace "klokanů" začíná být kritická. Pražané po druhé prohře 0:1 po sobě zůstávají poslední s dvoubodovou ztrátou na Olomouc a Ostravu.

Trenér Bohemians Luděk Klusáček udělal oproti prohranému utkání se Slavií několik změn v sestavě. Na lavičce zůstali Nerad či střelec Lietava, hosté i tak hráli v rozestavení na dva útočníky. Také domácí kouč Karel Jarolím musel sáhnout do základní jedenáctky, při Dosoudilově trestu nastoupil v lize poprvé od začátku Vraštil.

A po osmi minutách se poprvé zapotil, když ve skluzu zastavil Moravcův únik. Jinak měli více ze hry domácí, kteří drželi balon, ale skrz defenzivu "klokanů" se dlouho nedokázali dostat do větší šance.

Až ve 32. minutě se před Mladoboleslavskými otevřela pravá strana hřiště. Bartl prošel do vápna, přihrál Magerovi a ten překonal Berkovce. Zkušený útočník dal čtvrtý gól za poslední tři domácí ligové zápasy.

Za chvíli mohla Boleslav svůj náskok pojistit. Jarolím potáhl míč pokutovým územím, zpětnou přihrávkou našel Bartla, jemuž ale zkazil radost z druhé ligové trefy brankář Berkovec. Gólman Bohemians držel svůj tým i na startu druhé půle. Vyrazil střelu po rohu, pak si poradil i s Šultesovou hlavičkou a také s pokusem bývalého hráče Bohemians Štohanzla.

Hostující kouč Klusáček nasadil Nerada s Lietavou a právě jejich spolupráce mohla přinést v 63. minutě vyrovnání. Druhý jmenovaný ale po centru hlavou sám před Divišem přestřelil.

Hosté po sobotní výhře Znojma potřebovali nutně bodovat, otevřeli hru a šance se tak střídaly na obou stranách. Zahustel hlavičkoval nad, na druhé straně neuspěl Hora. "Klokani" v závěru mocně finišovali, ale k vyrovnání nevedla Neradova hlavička ani Moravcův samostatný únik. 

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)

Branka: 32. Magera. Rozhodčí: K. Hrubeš - Kordula, Peřina. ŽK: Magera - Kalina, Lietava. Diváci: 3 877.

Ml. Boleslav: Diviš - Bartl, Vraštil, Kúdela, Bořil - D. Jarolím, Ščuk - Zahustel, Magera (84. Štajner), Štohanzl (75. Chramosta) - Šultes (69. Nešpor). Trenér: K. Jarolím.

Bohemians: Berkovec - Pauschek, Brabec, Šmíd, Kalina - Kuklys (59. Nerad), Jindřišek, J. Rada, Bartek (55. Lietava) - Moravec, Hora (76. Jeremenko). Trenér: Klusáček.

Karel Jarolím (Ml. Boleslav): "Pro nás jsou to důležité tři body, protože na závěr nemáme jednoduché vylosování. Jsem rád, že ten závěr můžeme odehrát v relativním klidu. Myslel jsem, že boj o třetí místo bude napínavější až do posledního kola. Do utkání jsme vstoupili tak nějak, jak jsme chtěli. Dostali jsme se do vedení, další velkou šanci Bohemka se štěstím odvrátila. Prvních 15 až 20 minut druhé půle bylo z naší strany ještě slušných, měli jsme další nebezpečné situace, při kterých Berkovec podržel Bohemku. Od té doby, kdy jsme prostřídali, to nebylo z naší strany rozhodně dobré, ten závěr jsme nezvládli. Nešpor měl ještě dobrou příležitost na zvýšení, ale jinak jsme se dopouštěli laciných ztrát ve středu hřiště. Bohemka po našich chybách měla gólové šance, naštěstí jsme to přečkali bez úhony."

Luděk Klusáček (Bohemians): "Myslím, že jsme prohráli utkání, ve kterém jsme rozhodně nebyli horší. V první půli jsme zvolili trochu defenzivnější taktiku, hráli jsme na rychlý přechod do útoku a celkem nám to vycházelo. Ten inkasovaný gól byl první vážnější příležitostí Boleslavi, do té doby se tam nedostávala. Bohužel to pak ovlivnilo ráz celého utkání. Pokud nedáme gól ani z těch příležitostí, jaké jsme ve druhé půli měli, nemůžeme počítat s body na hřišti soupeře, který hraje na čele tabulky a je velmi produktivní. Situace je kritická, ale pořád hratelná. Myslím, že pro záchranu budeme muset vyhrát minimálně dvě ze tří posledních utkání, což bude velmi náročné. V žádném zápase jsme nepropadli, v řadě z nich jsme byli herně lepší, ale nemáme body."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články