Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Gebre Selassieho gól Brémám nepomohl, Dortmund má jisté stříbro

Mnichov - Theodor Gebre Selassie se jednou trefil do sítě Bayernu, ani s jeho brankou se však Brémám porazit již jistého mistra nepodařilo. Mnichovský celek zvítězil 5:2. Rozhodnuto je také o vicemistrovi, kterým se opět stal Dortmund.

Theodor Gebre Selassie v obklopení hráčů Bayernu
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Gebre Selassie znovu nastoupil nezvykle v záloze a měl více ofenzivních úkolů než na pravém beku, kde strávil většinu kariéry. Už v desáté minutě se zapojil do rychlého brejku a ocitl se sám před brankářem Neuerem, kterého propálil tvrdou střelou. Šlo o jeho vůbec první trefu od bundesligového debutu proti Dortmundu v srpnu 2012. Bayern se však sice s Brémami trápil, ale zachránil ho zkušený útočník Pizarro, který nejprve připravil gól pro Ribéryho a po změně stran dvěma góly skóre otočil. Výhru Bayernu ještě potvrdili Schweinsteiger a střídající Robben, který se prosadil po 46 vteřinách na hřišti po sólu.

Utkání předcházela minuta ticha za bývalého kouče Barcelony Tita Vilanovi, který spolupracoval se současným trenérem Bayernu Pepem Guardiolou. Hráči Bayernu navíc měli na rukách černé pásky.

Guardiola se ani neradoval z gólů a po zápase přiznal, že pro něj bylo obtížené soustředit se na fotbal po úmrtí svého přítele Vilanovy, jenž v pátek podlehl rakovině. "Tito byl pro mě víc než přítel. Ten smutek mě bude provázet po zbytek života. Byli jsme mladí, chtěli porazit celý svět a povedlo se nám to," řekl španělský kouč, který šetřil některé hráče na odvetu semifinále Ligy mistrů s Realem Madrid, v němž bude Bayern dohánět manko 0:1. "Vyhráli jsme, což je před Realem prima, ale to bude zase úplně jiný zápas." 

Zklamání fotbalisté Norimberku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Šanci Schalke na stříbro sebral Herrmann

O první domácí porážce Schalke od konce loňského října rozhodl v 35. minutě Patrick Herrmann. Tým z Gelsenkirchenu tak ještě nemá jistý postup do Ligy mistrů, před čtvrtým Leverkusenem má tříbodový náskok.

Zato Mönchengladbach, který uspěl na půdě Schalke po 22 letech, se již může těšit na účast v Evropské lize. Na šesté příčce má na osmý Augsburg k dobru šest bodů.

Augsburg zdolali doma Hamburk 3:1 a na sedmé místo zajišťující postup do evropských pohárů ztrácejí už jen tři body. Za poražené odehrál závěrečných 22 minut záložník Petr Jiráček, třetí prohře svého týmu v řadě ale nezabránil. Augsburg šel do vedení již v šesté minutě zásluhou trefy Turka Halila Altintopa. Stejný hráč o necelou půlhodinu později přidal po centru Andrého Hahna druhou branku, která byla zároveň jeho jubilejní desátou v sezoně.

Hahn ještě do přestávky zvýšil na 3:0, když dalekonosnou střelou zaskočil gólmana Reného Adlera. Za Hamburk dokázal prakticky vzápětí korigovat skóre Heiko Westermann, na body to však hostům nestačilo. Na patnáctou příčku, zajišťující setrvání v nejvyšší soutěži, ztrácí Hamburk dvě kola před koncem pět bodů a svůj první sestup z Bundesligy v historii už sotva odvrátí.

Norimberk i s Čechy na soupisce padá ke dnu

Norimberku nepomohla zastavit sérii proher ani změna trenéra a podlehl 0:2 na hřišti Mohuče, které pomohl k vítězství obránce Zdeněk Pospěch. Kouč hostů Roger Prinzen, jenž v týdnu nahradil odvolaného Gertjana Verbeeka, postavil do základní sestavy z Čechů jen Ondřeje Petráka. Adam Hloušek nastoupil až na poslední půlhodinu, kdy Norimberk už prohrával po dvou gólech ze standardních situacích. Tomáš Pekhart zůstal jen na lavičce.

Norimberk na předposledním místě ztrácí bod na barážovou příčku Hamburku, který má zápas k dobru. Na příčky znamenající jistou záchranu ztrácí Norimberk šest bodů. Oba závěrečné zápasy tak musí vyhrát a Stuttgart oba prohrát, aby se trojice Čechů vyhnula minimálně baráži.

Vladimír Darida asistoval u gólu Freiburgu při remíze 2:2 na hřišti Wolfsburgu, za který odehrál celý zápas Jan Polák. Domácí sice vedli po standardní situaci, které předcházel faul českého stopera Freiburgu Pavla Krmaše, ale Mehmedi po Daridově přihrávce vyrovnal střelou z rohu pokutového území. Darida ještě předtím napálil břevno.

Německá fotbalová liga - 32. kolo: Bayern Mnichov - Brémy 5:2 (53. a 57. Pizarro, 20. Ribéry, 61. Schweinsteiger, 74. Robben - 10. Gebre Selassie, 36. Hunt), Hertha Berlín - Braunschweig 2:0 (62. Brooks, 77. Allagui), Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 0:0, Mohuč - Norimberk 2:0 (30. Okazaki, 44. Moritz), Wolfsburg - Freiburg 2:2 (3. a 70. Perišič - 61. Mehmedi, 83. Terrazzino), Leverkusen - Dortmund 2:2 (7. Bender, 35. Castro - 29. Kirch, 39. Reus z pen.), Augsburg - Hamburk 3:1 (6. a 32. Altintop, 42. Hahn - 44. Westermann), Schalke - Mönchengladbach 0:1 (35. Herrmann).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články