Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výjimky skončily, delegáti a sudí budou přísnější

Praha – Nepřístojné chování na stadionech nebudeme ve zbytku sezony tolerovat, oznámila FAČR. Od nadcházejícího ligového kola tak budou delegáti a sudí přísnější ve svých rozhodnutích a pokud se fanoušci nevyvarují nesportovního chování, nařídí přerušení či ukončení zápasů.

Policie dohlíží na fotbalové fanoušky
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Výkonný výbor FAČR na zasedání začátkem dubna rozhodl o zpřísnění přístupu k chování fanoušků v hledišti, nyní o tom instruoval delegáty. Ti zároveň měli pokyn k tomu, aby ještě byli shovívavější, a to i s ohledem na pražské derby Sparty a Slavie. "Delegáti utkání byli instruováni k určitému nadhledu tak, aby nebyla narušena regulérnost zápasů a především pak derby pražských S, které bývá obvykle velmi vypjaté," řekl ředitel komunikace FAČR Ondřej Lípa.

Fanoušci se v hledišti musí vyvarovat násilností, užívání pyrotechniky a hromadného skandování morbidních hesel či vulgárních útoků na osobní integritu. Pod to patří i hromadné slovní útoky na hráče a další představitele fotbalu. Nepřípustné jsou také například výhružné pokřiky směrem k hráči, naopak další oblíbené skandování "Pelta ven" předpisy neporušuje, jelikož jen vyjadřuje názor bez použití vulgarit a bez útoku na danou osobu.

FAČR: "Na některých stadionech překračovaly projevy v ochozech únosnou mez, proto v nadcházejících kolech bude přístup delegátů důslednější bez výjimek."

Pokud se v hledišti objeví násilí, pyrotechnika či se nepřístojné skandování změní na hromadné, je na delegátovi a 4. rozhodčím, aby situaci posoudili a následně upozornili pořadatele a jeho prostřednictvím i hlasatele. Ten vyzve fanoušky, aby s problémovým chováním přestali. Pokud se situace bude opakovat, hlavní rozhodčí přeruší zápas. V případě třetího provinění bude utkání předčasně ukončeno.

Tyto předpisy existují od roku 2008, ale až nyní jsou důsledněji uplatněny. Jde o důsledek zápasu mezi Baníkem Ostrava a Spartou, který kvůli násilí na tribunách vyvolal velké diskuse o bezpečnosti na stadionech. FAČR se následně při jednáních s ministerstvy vnitra a školství zavázala, že bude důsledně využívat všechny své možnosti a předpisy k vytvoření lepší atmosféry na stadionech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články