Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Plzeň hlásí ztrátu 15 milionů – utrácela na odměnách i posilách

Plzeň - Fotbalová Viktoria Plzeň skončila za minulou sezonu 2012/13 v účetní ztrátě 15 milionů korun. Západočeský klub měl příjmy 320 milionů korun, zatímco výdaje činily 335 milionů korun.

Radost fotbalistů Plzně po gólu v Doněcku
zdroj: ČTK/FCVP

"Ztráta byla způsobena především vysokou položkou v kolonce přestupů, Viktoria v této sezoně výrazně sportovně posilovala nad rámec původně plánovaného vyrovnaného rozpočtu," řekl generální manažer Adolf Šádek.

Výraznou část příjmů tvořily odměny za účast v evropských pohárech. Viktoria v minulé sezoně postoupila ze základní skupiny Evropské ligy do jarní části a vypadla v osmifinále s Fenerbahce Istanbul. Díky tomu vydělala asi 90 milionů korun.

Nejvíce, 120 milionů korun, Plzeň utratila za odměny A-mužstva a realizačního týmu. Na provozní náklady, například organizaci domácích duelů či venkovních výjezdů, padlo 91 milionů korun, 75 milionů korun stály přestupy. Přibližně 29 milionů korun zaplatila Viktoria na mzdách dalším zaměstnancům, ostatní náklady tvořily 20 milionů korun.

Celkový rozpočet se v průběhu sezony, na jejímž konci Viktoria slavila titul, měnil v závislosti na úspěších klubu v Evropské lize. "Základní ligový rozpočet je samozřejmě zásadně nižší, na základě postupu do základní skupiny Evropské ligy však doznal výrazných změn. Stejná situace se opakovala také při následném postupu do jarní části a posléze postupu přes italskou Neapol," řekl Šádek.

"Příjmová strana doznávala změn především v důsledku odměn ze strany UEFA. Výdajové úpravy se týkaly především organizačních položek při pořádání domácích duelů evropských soutěží a souvisejících výjezdů na hřiště soupeřů, potažmo pak odměn hráčského a realizačního týmu," dodal Šádek.

Přehled výdajů Viktorie Plzeň za sezonu 2012/13

Odměny A-mužstva a realizačního týmu: 120 milionů

Režie a provozní náklady (organizace domácích zápasů, venkovní výjezdy): 91 milionů

Přestupy: 75 milionů

Ostatní osobní náklady (platy zaměstnanců): 29 milionů

Ostatní náklady (odpisy, daně): 20 milionů

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články