Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Už žádné létající sedačky, shodl se ministr s Peltou

Praha – Předseda fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta se po jednání s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem dohodl na vytvoření expertní pracovní skupiny, která připraví změnu legislativy pro boj s chuligány na stadionech. V návrhu bude návrat policie na stadiony i registrace fanoušků. Oběma prý po incidentech při sobotním utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou došla s fanoušky trpělivost a slíbili, že problematiku dotáhnou do konce. Ve skupině budou zástupci vlády, fotbalové asociace, policie, Českého olympijského výboru, České unie sportu či fotbalové federace UEFA.

Sport
zdroj: ČT4

"Návrhy expertní pracovní skupiny by mohly být předloženy ještě v tomto roce. Zákon nesmí být ukvapený, návrh zákona se bude tvořit během jarních měsíců. Přikláním se k doživotním zákazům pro vstup na sportovní akce. Ten, kdo se neumí chovat, nemá na stadionu co dělat. Holt už to jinak nepůjde," řekl Chládek a dodal: "Zahajujeme projekt, který jsme pojmenovali Stadiony pro slušné fanoušky a jejich děti. Už nechci na fotbale vidět sedačku hozenou nějakým chuligánem letící kolem hlavy dítěte. Sranda skončila," řekl důrazně.

Víkendové události na ligovém fotbale se musí řešit okamžitě a zásadně, oba šéfové chtějí ale komplexnější řešení. "Došla mi trpělivost s neukázněnými fanoušky na stadionech. Musí zasáhnout stát. Když si někdo zakryje obličej, musí být okamžitě řešen. Týká se to ale i hokeje, basketbalu a dalších sportů," uvedl Chládek.

Je nám líto, video expirovalo.
TK po jednání předsedy FAČR Pelty a ministra školství Chládka

"Odborná veřejnost nás delší dobu kritizovala. Teď to chceme konkrétně dotáhnout - registrace při vstupu na stadion, oskenované pasy, karty fanoušků, čipy a podobně," řekl Pelta, který počítá i se změnou bezpečnostních opatření v licenčním řádu pro fotbalové kluby hrající Gambrinus ligu. "Chtěl bych finanční participaci majitelů stadionů, radnic měst, kde se akce konají, a také krajů," plánoval. Prioritou bude podle vzoru z Nizozemska tzv. adresný ticketing. Známa bude identita všech diváků na tribunách. "Není to levná záležitost, ale dlouhodobě se vyplácí," dodal.

Názory klubů na registraci fanoušků se různí. Sparta a Ostrava by se jí nebránily, pokud by však změny měly oporu v legislativě. Také podle Slavie musí jít o systémový a dobře promyšlený krok. Pražané upozorňují na nejasnou otázku nakládání s osobními daty fanoušků. "Ta oblast je z legislativního hlediska vágní. Mnohdy je opravdu otázkou, co se s těmi údaji děje, jestli se to po utkání skartuje, jestli jsou údaje jen jednorázové. Řada lidí z fanouškovské scény může mít obavy, zda jejich osobní údaje nezneužije někdo jiný," řekl organizačně-provozní ředitel Slavie Jiří Trepeš.

Podobné obavy fanoušků prý Slavia zaznamenala, když v březnu 2009 jako první český klub vyzkoušela v zápase proti Ostravě adresný ticketing. Brno registraci fanoušků ani adresný ticketing za klíč k vyřešení problému nepovažuje. "Současný problém začal úzkostlivou legislativou a odchodem policistů ze stadionů. Z pořadatelů a členů různých bezpečnostních služeb nemají výtržníci žádný respekt. Policie má v jejich očích mnohem větší váhu," uvedl sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela. Také by uvítal návrat k okamžitému odsouzení viníků přímo na stadionu.

Problém s nedostatečnou autoritou pořadatelů, kteří jsou navíc proti výtržníkům prakticky bezmocní, si uvědomuje i člen výkonného výboru FAČR František Hrdlička. "Musíme v první řadě vyřešit problém s pořadateli, aby měli pravomoce zasáhnout. Stále si myslím, že hlavní problém je v legislativě," domnívá se ředitel prvoligových Teplic.

Pelta chce návrat policie, vnitro spíše ne

Rovněž chtějí, aby se na stadiony vrátila policie minimálně při rizikových utkáních. "Budeme jednat se státem o tom, aby policie byla znovu na  stadionech a byla první, kdo zasáhne. A ne jen čekala, jak si povede pořadatelská služba. Pak už je pozdě," řekl Pelta.

Chládek věří, že se s ministerstvem vnitra domluví. "Budeme jednat na úrovni vlády. Nemůžeme čekat na další problémy. Současný postup, který vznikl za exministra (Ivana) Langra, není šťastný. Než se policie dostane na stadion, může půlka hořet," míní Chládek. Spolu s Peltou chtějí, aby kluby nevpouštěly na stadiony podnapilé a problémové fanoušky.

Ministr vnitra Milan Chovanec nevyloučil, že by se policie mohla na tribuny vrátit, ale upozornil na ekonomickou stránku věci. "Pokud by se měla policie vracet na 40 zápasů, tak to bude stát poměrně významné finanční prostředky. Podle informací od zastupujícího policejního prezidenta pana (Tomáše) Tuhého bude operace v Ostravě stát zhruba tři miliony korun," řekl Chovanec.

Sport
zdroj: ČT4

Jak Chládek, tak i Pelta si však jsou vědomi, že kluby nyní naplno nevyužívají prostředky, které pro boj s chuligány mají. Proto po nich budou chtít, aby postupovaly mnohem důrazněji a nevpouštěly na stadiony podnapilé a problémové fanoušky.

"Vyzývám všechny pořadatele, aby přestali být benevolentní. Já chci podporovat sport a dostat do něj více prostředků, ale zároveň je pro mě prioritou, aby se prostředky dostávaly tam, kde zajistí bezpečnost," dodal Chládek.

Premiér Bohuslav Sobotka se po dnešním jednání vlády vyjadřoval k víkendovým událostem s lehkým úsměvem: "Je to téma především pro ministra školství a vnitra. Zodpovědnost je na obou stranách - organizátorech i státu. Jsme tu svědky podnikání ve sportu a hlavně fotbale, takže ji mají ti, kdo zápasy pořádají. Na druhou stranu jde o to, aby stát vytvořil legislativní rámec, který je schopen prostřednictvím policie bezpečnost všech účastníků zajistit, ale ani to není zadarmo," řekl Sobotka.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články