Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Brückner ke svému návratu: Je to o podnětu, myšlence, nápadu

Praha - Karel Brückner je zpět. Roli konzultanta u fotbalové reprezentace však bývalý úspěšný trenér nechce zveličovat. Bude přicházet s nápady a podněty, na realizačním týmu v čele s novým trenérem Pavlem Vrbou pak bude, jak s jeho postřehy naloží.

Karel Brückner
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Opravdu to nechci nijak zveličovat a sám sebe zviditelňovat. Moje role bude čistě poradenská, konzultační," řekl Brückner v rozhovoru pro web fotbalové asociace. "Je to o podnětu, myšlence, nápadu. A já je teď budu u reprezentace dávat do diskuze a trenér Vrba si mé postřehy může použít. Těch myšlenek se nabízí moc. V mém případě půjde o jistý servis, který zkrátka jen v rámci realizačního týmu nabídnu dál," nastínil zkušený trenér.

Trenér Vrba prohlásil, že Brücknera bude chtít využívat také na rozbory svého týmu a soupeře. Právě sledování fotbalových zápasů byla nyní jeho největší fotbalová náplň poté, co v roce 2009 skončil s trénováním. "Pravidelně sleduju českou nejvyšší soutěž i druhou ligu, všechny možné zahraniční soutěže, evropské poháry. Co se týká studie hry ze záznamu, tak to jsem tak vždy považoval za jednu z nejdůležitějších složek trenérského povolání," uvedl.

Karel Brückner o potenciálu českého fotbalu:

"Český hráč má pořád velice dobré schopnosti pro kolektivní hru, to máme dané a jsme v tom jedni z lepších v Evropě. To samé platí pro naši všeobecnou taktickou vyzrálost, která vždy patřila k našim silným stránkám. A ty další věci, které dělají nadstavbu, a vidím je u nejlepších světových hráčů, jsou věcí technicko-herních záležitostí, jež jdou opakovací metodou neustále cvičit a zdokonalovat."

Právě analýzu záznamu nyní Brückner prováděl i pro Vrbu. "Teď se třeba v mém případě jednalo o všechny zápasy minulého kvalifikačního cyklu, včetně přípravných utkání. Jde mnohdy o celá utkání, někdy o jisté frakce nebo sestřihy detailů. Málokdy stačí sledovat tyto záznamy jen jedenkrát," popsal.

Karel Brückner o české lize:

"Nevím, mně připadá, že se pořád naše ligová soutěž nějak podceňuje. I v naší lize je možno se výrazným způsobem profilovat pro potřebu reprezentace. Naše liga se samozřejmě nemůže ekonomicky měřit se špičkovými zahraničními soutěžemi, ale stále má úroveň a její kvalita stoupá. Jenže u nás obecně máme trochu problém s tím, že se neumíme pochválit a využít více některých jednoznačných pozitiv. Týmy ze špičky soutěže se snaží o ofenzivní pojetí, zápasy většinou mají děj, příběh, napětí. Rozhodně přibývá lepších utkání. Nakonec se naše celky výrazně prosadily v evropských pohárech."

Vrba spasitelem? Nemám rád podobná silná slova, říká Brückner

Že je i po letech veřejností pozitivně přijímán, sice Brücknera těší, ale nepřeceňuje to. "Jde o velmi relativní věc. Ano, zaznamenal jsem určité reakce, které teď doprovodily moje jmenování, ale registroval jsem třeba také dost negativní reakce u části sportovní veřejnosti v dobách nedávno minulých. To bylo opravdu trochu za hranou," připomněl velkou kritiku, pod kterou se v minulém roce dostal bývalý reprezentační kouč Michal Bílek.

Karel Brückner o českých hráčích v zahraničí:

"Mám-li to srovnat s minulostí, tak jsme dost vyklidili pozice. Dříve se prosazovali hráči v naprosto špičkových evropských klubech, a navíc tam většinou měli stěžejní role. V současné době se jedná spíš o výjimky. Samozřejmě pro úspěšnost národního mužstva je profilace hráčů jak v zahraničních klubech, ale také v naší lize naprosto zásadní záležitostí."

Na druhou stranu se však domnívá, že o to složitější bude mít pozici nový trenér Vrba, který je naopak veřejností brán za spasitele. "Veřejnost si Pavla Vrbu do jisté míry k reprezentaci sama vymínila. O to může být pro trenéra všechno horší. Je vnímán jako nějaký zachránce a spasitel, ale tak to samozřejmě není. Nemám rád podobná silná slova a příměry, což se o mně také ví," dodal Brückner.

Zdroj
FAČR, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články