Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sparta získala tři body proti Bohemians 1905 díky Lafatovi

Praha - Vedoucí celek ligové tabulky Sparta zvítězila nad Bohemians 1905 2:1. Vítěznou branku dal hlavou kanonýr David Lafata, který si připsal v 300. ligovém startu desátý gól sezony. Před tím se trefil Josef Hušbauer a do vlastní sítě i Mario Holek. Sparta má nyní na čele minimálně do nedělního zápasu druhé Plzně náskok osmi bodů. "Klokani" zůstávají poslední.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Svěřenci Vítězslava Lavičky svého městského rivala porazili stejným výsledkem jako na podzim. "Klokani" podesáté za sebou nedokázali naplno bodovat a na jaře prohráli i druhý zápas. Sparta se při první návštěvě Ďolíčku po šesti letech musela obejít bez potrestaného Dočkala a zraněného Krejčího, které v základní sestavě nahradili Vácha a Přikryl.

Sparťané poprvé zahrozili v desáté minutě. Po chybné rozehrávce Bohemians se dostal do úniku Matějovský, ale tísněný Šmídem neprostřelil vyběhnuvšího gólmana Berkovce. Za chvíli na druhé straně Lietava ani nadvakrát nedostal míč za brankáře Vaclíka. Blíže vedoucí trefě byli hosté ve 20. minutě, když Váchův povedený přímý kop výborně vyrazil Berkovec.

Hušbauer potvrdil reprezentační formu

Za čtyři minuty už se Sparta radovala. Lafata našel Hušbauera a ten po kličce Vaitkunasovi přesně zakončil. Reprezentační záložník desátým gólem v sezoně dotáhl vedoucí střelce soutěže Mahmutoviče (Teplice) a Pospěcha (Dukla). "Krásně se to otočilo, byl jsem tam sám jeden na jednoho, tak jsem to zkusil a vyšlo to. Střela šla mezi nohy, chtěl jsem gólmana prostřelit, byl jsem docela v úhlu a jsem rád, že to vyšlo," popsal Hušbauer svou trefu.

Po změně skóre musela policie řešit konflikt fanoušků na tribuně, který ukončila vyrovnávací branka Bohemians z 29. minuty. Neobsazený Lietava napálil bránícího Holka, od něhož se míč odrazil do branky. "Byl to nešťastný moment, tečovaná střela, která asi směřovala vedle, ale i to k fotbalu patří," uvedl kouč Sparty Vítězslav Lavička.


Těsně před pauzou se znovu blýskl Berkovec, když vytáhl nad břevno hlavičku Holka. Ten se při zakončení srazil ve vzduchu s Erichem Brabcem a oba stopeři museli být ošetřováni. Bývalý sparťan Brabec už do druhé půle nenastoupil, Holek odstoupil v 55. minutě a nahradil ho Švejdík. "Erich měl lehčí otřes mozku a nějaké šití. Teď půjde na vyšetření a uvidíme v příštích dnech," přiblížil kouč Bohemians Jozef Weber. Holek si ze souboje odnesl natržené obočí a otok.

Záhy mohl Letenským po rohovém kopu vrátit vedení Costa, ale na zadní tyči ve skluzu přestřelil odkrytou branku. Bek ze Zimbabwe vše napravil v 72. minutě, když přesným centrem z levé strany našel neomylně hlavičkujícího Lafatu. Zkušený útočník stylově oslavil svůj 300. zápas v nejvyšší soutěži a stejně jako Hušbauer se trefil podesáté. "David i Pepa Hušbauer vstřelili klíčové góly, oba pro nás byly moc důležité a díky nim si vezeme plný počet bodů," prohlásil Lavička.

David Lafata po zápase:

"Přiznám se, že o tom třístém startu jsem ani nevěděl, řekli mi to až v týdnu před zápasem. A co se Horsta týče, tak to je bezpředmětné, protože on má ještě asi sto gólů z federální ligy a do toho mám hodně daleko."

Bohemians už podruhé vyrovnat nedokázali a Spartě podlehli posedmé za sebou. "Když chcete uhrát se Spartou výsledek, musíte mít den D, ten jsme až tak neměli. Musíte udělat minimum chyb a my ve druhé půli nějakou udělali," uznal Weber.

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:2 (1:1)

Branky: 29. vlastní Holek - 24. Hušbauer, 72. Lafata. Rozhodčí: Kovařík - Nádvorník, Jiřík. ŽK: Jindřišek, Kalina (oba Bohemians). Diváci: 5000.

Bohemians: Berkovec - Vaitkunas, Šmíd, E. Brabec (46.Cseh), Kalina - Hora, Rada, Jindřišek, Kuklys (59. Nerad), Bartek (78. Moravec) - Lietava. Trenér: Weber.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek (54. Švejdík), Costa - Hušbauer, Matějovský, Vácha, Mareček (63. Bednář), Přikryl (89. Vacek) - Lafata. Trenér: Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy