Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta si v Budějovicích s chutí zastřílela a vede ligu

České Budějovice - Fotbalisté pražské Sparty si v dnešní předehrávce 4. ligového kola s chutí zastříleli v Českých Budějovicích a po vysoké výhře 4:1 poskočili nejméně do neděle do čela tabulky. Favorizovaní hosté rozhodli o pohodovém vítězství už v první půli brankami Kuliče a Kadlece, třetí gól letenského týmu přidal Došek. Čekání Dynama na první gól sezony zlomil Sedláček, ale v závěru přidal druhou trefu v zápase Kadlec.

V hostujícím dresu spolu poprvé v sezoně nastoupila útočná dvojice Slepička, Došek a sparťanskému trenérovi Vítězslavu Lavičkovi se ofenzivní sestava brzy vyplatila. Jihočeši sice začali nebojácně, ale letenští hráči brzy získali jasnou převahu. Ve 3. minutě se za vysokým tečovaným míčem za českobudějovickou obranou rozběhl nehlídaný Kulič, jenže místo zakončení zvolil kličku a domácí mu míč zablokovali. 

Vyšší kvalita hostů byla evidentní, Dynamo se do útoku prakticky nedostalo. Jen v 11. minutě vyškolil Kučeru běhavý Hudson a sparťany musela zachránit až tradiční jistota - stoper Řepka. Tím veškerá ofenzivní aktivita domácích skončila. 

Favorizovaní Pražané v klidu kombinovali a dostávali se do šancí. V 17. minutě protáhl Kučeru z přímého kopu Voříšek, za chvíli pálil jen do středu branky Slepička. Ve 25. minutě selhal Jihočechům ofsajdový systém, jenže úplně volný Slepička hlavičkoval po Kadlecově centru jen do Kučery. 

Na opačné straně se po půlhodině hry vydal za tečovaným balonem Sedláček, po kontaktu s Řepkou upadl, ale sudí Kocourek zůstal ledově klidný. Z protiútoku pak udeřili sparťané, kteří využili momentu překvapení a rychle rozehráli standardní situaci. Kulič poslal ze strany ostrý přízemní pas napříč malým pokutovým územím, nabíhající Došek mu vrátil balon z ostrého úhlu podél lajny zpět a bývalý hráč Dynama otevřel na důvěrně známém stadionu skóre. 

Ještě než se stihli domácí vzpamatovat, potrestali je hosté za pasivitu podruhé. Aktivní Kadlec, hrající možná jeden z posledních zápasů v letenském dresu, vlétl mezi domácí stopery a po Doškově sklepnutí znovu rozvlnil síť za Kučerou. Jihočeši naprosto vypadli z role a zbytek úvodního dějství dohráli v obrovském útlumu. Vysvobodil je až poločasový hvizd, před nímž ještě spálil obrovskou šanci hlavičkující Došek. 

Trenér Kmoch poslal do hry Svátka, který poprvé začal jen na lavičce, ale domácí se z letargie neprobudili. Naopak v 56. minutě s nimi bylo ještě hůř; Berger sice penaltu za Skopalíkovo stažení Doška poslal jen do Kučery, ale faulovaný sparťan stáhl na správném místě a doklepl míč do sítě. 

V 64. minutě Jihočeši konečně zlomili čekání na první gól v nové sezoně. Svátek přiťukl Sedláčkovi, jenž se otočil a obstřelil Kozáčika. Dynamo skórovalo v lize po dlouhém půstu trvajícím 498 minut.

Pro vývoj duelu však branka domácích příliš neznamenala. Naopak v 80. minutě se znovu ocitl v šanci osamocený Došek, ale opět přestřelil. Sparťany to mrzet nemuselo, protože v poslední minutě přidal hlavou svoji druhou trefu v zápase Kadlec. 

Pražané se tak nejméně do neděle dostali do čela ligy a vítězně se naladili na úterní odvetu třetího předkola Ligy mistrů na půdě Panathinaikosu. Bývalý kouč letenské rezervy Jan Kmoch naopak zůstává smutný, českobudějovičtí hráči zatím získali jen bod a už sedm ligových duelů nevyhráli.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články