Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Klubovým mistrem světa je Bayern, bronz vybojovalo Atlético Mineiro

Marrákeš (Maroko) – Bayern ve finále porazil domácí Casablancu 2:0, když se trefili Dante a Thiago. Pro německý tým jde už o pátou trofej v tomto kalendářním roce. Třetí místo v Maroku vybojovali fotbalisté Atlética Mineiro. Brazilský celek v duelu o bronz i bez vyloučeného Ronaldinha zdolal asijského šampiona Kuang-čou Evergrande 3:2. O vítězství nejlepšího týmu Jižní Ameriky rozhodl v nastaveném čase Luan. Nejlepším hráčem turnaje byl zvolen zástupce vítězů Franck Ribéry.

Hráči Bayernu slaví vítězství v MS klubů
zdroj: AP Photo autor: Matthias Schrader

Bavorský klub však mohl mít radost jen z výsledku a trofeje, výkonem to byl jeden z nejhorších zápasů Bayernu v tomto roce. Proti překvapení turnaje Casablance, která na šampionátu startovala jen díky divoké kartě pro nejlepšího zástupce pořadatelské země, se německý mistr příliš nevytáhl a nevyužil možnost udělat si svou obvykle velmi dobrou hrou reklamu do celého světa, kde v popularitě stále ztrácí za Barcelonou či Realem Madrid.

Hráčům Bayernu stačilo k vítězství podat obvyklý výkon v úvodních 22 minutách. Nejprve v 7. minutě otevřel skóre stoper Dante, kterému po rohovém kopu přiklepl míč spoluhráč z obrany Boateng a brazilský reprezentant z otočky poslal míč do sítě. Ve 22. minutě pak předvedli pohlednou akci Thiago s Alabou, který vrátil míč na hranici pokutového území a španělský záložník přesnou střelou zvýšil.

Philipp Lahm:

"Utkání jsme si zbytečně komplikovali. Je škoda, že jsme trochu polevili. Ale hlavní je, že na konec tohoto mimořádného roku máme už pátou trofej. To je neuvěřitelné."

Pak však už Němci jako by spíš mysleli na blížící se vánoční svátky a dovolenou a nechtěli riskovat možné zranění. Casablanca, která je momentálně až na devátém místě marocké ligy, však neměla potřebnou kvalitu, aby soupeře za profesorský výkon potrestala. Nepomohly jí ani chyby Bayernu v rozehrávce, po kterých se domácí hráči ocitli ve velkých šancích.

Radující se fotbalisté Atlética Mineiro
zdroj: ČTK//AP/ autor: Matthias Schrader

Bronz získalo Atlético Mineiro - i v deseti

Bývalý nejlepší hráč světa Ronaldinho se do zápasu zapsal i pozitivně, když těsně před poločasem vyrovnal na 2:2 svým druhým gólem na turnaji z přímého kopu. Mineiro sice rychle vedlo po gólu Tardelliho, ale nejprve srovnal Brazilec v čínském dresu Muriqui a krátce nato skóre otočil ve prospěch týmu slavného italského kouče Marcela Lippiho Argentinec Conca. Ronaldinho ale udělal ze zápasu drama.

Ve druhém poločase se dlouho čekalo na gól, místo toho Ronaldinho oplácel faul a sudí nekompromisně ukázal bývalému hráči Barcelony a AC Milán červenou kartu. Když už to vypadalo na prodloužení, udeřil Luan a odvrátil další velké zklamání fanoušků Mineira.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Maroku:

Finále: Bayern Mnichov - Raja Casablanca 2:0 (2:0)
Branky: 7. Dante, 22. Thiago. Rozhodčí: Ricci (Braz.). Diváci: 37 774.

Sestava Bayernu: Neuer - Rafinha, Boateng, Dante, Alaba - Lahm - Shaqiri (80. Götze), Thiago, Kroos (60. Martínez), Ribéry - Müller (76. Mandžukič). Trenér: Guardiola.

O 3. místo: Kuang-čou Evergrande - Atlético Mineiro 2:3 (2:2)
Branky: 9. Muriqui, 15. Conca z pen. - 2. Tardelli, 45.+1 Ronaldinho, 90.+1 Luan. ČK: 87. Ronaldinho (Atlético).

Nejlepší hráči turnaje: 1. Franck Ribéry, 2. Philipp Lahm (oba Bayern), 3. Múhsin Iadžúr
(Casablanca).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články