Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Už je to jasné. Plzeň povede Uhrin mladší

Plzeň – Žádné překvapení se nekoná. Novým trenérem fotbalistů Plzně se podle očekávání stal Dušan Uhrin mladší, jenž naposledy působil v gruzínském Dinamu Tbilisi. Šestačtyřicetiletý kouč, který na lavičce úřadujícího mistra nahradil Pavla Vrbu, na západě Čech podepsal smlouvu na dva a půl roku. "Hrozně se těším na práci v Česku. Po dlouhé době budu pracovat ve velkém klubu, který má velké ambice, a doufám, že se nám povede dostat Viktorii zpět na vrchol," prohlásil novopečený trenér.

Dušan Uhrin mladší na tiskové konferenci Viktorie Plzeň
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

O Dušanovi Uhrinovi mladším, synovi trenéra vicemistrů Evropy 1996, se spekulovalo již od okamžiku, kdy trenér Plzně Pavel Vrba oznámil, že využije klauzule ve smlouvě a přesune se k českému národnímu týmu. Dlouho však byl až jednou z dalších možností. Po odmítnutí Karla Brücknera, Luboše Kozla a neúspěšném namlouvání se Zdeňkem Zemanem se stal favoritem číslo jedna.

Dušan Uhrin ml.: "Nebylo to jednoduché. Věděl jsem okamžitě, že chci s Viktorií spolupracovat, ale měl jsem smlouvu v Tbilisi. Proběhlo několik jednání a vím, do čeho jdu. Pavel Vrba tu dokázal hodně a teď je tím nejlepším v Česku. Pokud bych měl strach, tak zůstanu v Tbilisi. Nejdu sem s tím, že si chci něco dokazovat."

V Plzni ho čeká nelehký úkol, navázat na práci Pavla Vrby, který za pět let udělal z průměrného českého celku dvojnásobného ligového mistra a dvojnásobného účastníka Ligy mistrů. "Uvidíme, zda bude moje pozice těžká. Chceme hrát vpředu v české lize a bojovat o všechny možné trofeje," vyhlašuje nový trenér Plzně.

"V první řadě bych chtěl udržet ty dobré věci, co tu jsou, a pevně věřím, že budu pokračovat v útočném stylu, který zde Pavel Vrba nastolil. Možná bude trochu jiný herní systém a ne všechny hráče asi budu mít k dispozici," plánuje Uhrin navázat na svého úspěšného předchůdce. "Záleží na tom, jestli budou všichni hráči k dispozici. Žádnou radikální změnu nechceme dělat. Vždy jsem hrál 4-4-2 a uvidíme, ale úprava na 4-2-3-1 mi nedělá potíže," doplňuje.

Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň: "Dlouho jsme pana Uhrina sledovali. Je pravda, že se mluvilo i o jiných trenérech, ale on je jediný, komu jsme předložili konkrétní nabídku smlouvy. Jsme přesvědčeni, že budeme pokračovat v nastavené cestě, kterou tu začal Pavel Vrba. Naším cílem je hrát atraktivní fotbal pro diváky a věříme, že pan Uhrin je k tomu správnou volbou." 

Uhrin se nevyvaroval drobné kritiky podzimních výkonů Viktorie. "Největší síla Plzně je v útočné fázi a kombinační hře. Poslední půlrok nebyl jako ty předchozí roky, už to nebylo o tolika šancích. Chyby, které se dělaly v obranné fázi, se opakovaly. Musíme se na defenzivu zaměřit, ale nesmí to být na úkor útočné fáze," prohlásil nový trenér Plzně. 

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň povede Uhrin mladší

"Horváth ví, že je klíčový hráč"

Uhrin mladší si do Plzně přivede zbrusu nový realizační tým. Prvním asistentem bude Jiří Skála, druhým Zdeněk Bečka. Kondičním trenérem bude Michal Rukavička, který pracoval s mládežnickými týmy Sparty. Hodně se spekuluje o tom, jak nový trenér zasáhne do poměrně ustáleného kádru Viktorie. "Nikoho nového nepřivedeme. Postupem času někteří hráči přijdou, ale teď ne. Kádr je tu kvalitní. Na přípravu si pozveme všechny naše hráče, které máme na hostování. Až poté se budu rozhodovat," prohlásil Uhrin mladší. 

Pavel Horváth
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Dál počítá kouč s kapitánem Plzně Pavlem Horváthem. "Budoucnost záleží jen na něm a bude podle mého dělat vše pro to, aby hrál co nejdéle. On ví, že je tu klíčový hráč," dodal. "Určitě chci hrát s Pavlem Horváthem ve středu zálohy. Jediné dilema bylo asi na levém kraji zálohy," plánuje Uhrin mladší.

Prvním jarním soupeřem Viktorie bude v Evropské lize Šachtar Doněck. "Bude to hned po přípravě, takže uvidíme, jak to bude vypadat. Bude to hodně těžké, ale pokud chceme jít dál, tak to musíme zvládnout. Je to určitě skvělý tým, který vyhrál osmkrát ligu na Ukrajině," prohlásil o příštím soupeři Plzně Uhrin.  

Hned ve 3. jarním prvoligovém kole čeká Uhrina mladšího další těžká zkouška - vedoucí tým tabulky Sparta. "V tom utkání potřebujeme uhrát výsledek, kterým bychom si pomohli v boji o titul. Proto musíme být hned od začátku jara stoprocentně připravení," prohlásil Uhrin. 

Z mistrovské lavičky na mistrovskou lavičku

Uhrin byl ještě v listopadu vázaný v gruzínském Dinamu Tbilisi, kde měl smlouvu až do léta. Šestačtyřicetiletý trenér však sám prohlašoval, že by ho angažmá v Plzni lákalo, a na začátku prosince se s vedením celku, s nímž v minulé sezoně získal gruzínský titul, domluvil na předčasném ukončení spolupráce.

Angažmá v Plzni mu prý odsouhlasil i otec Dušan Uhrin starší, který dovedl českou reprezentaci ke stříbru na mistrovství Evropy 1996. "Táta chtěl, abych to v Plzni podepsal. On je velký sparťan, ale myslím si, že teď bude fandit Plzni," dodal Uhrin s úsměvem. 

Kouč známý pečlivou předzápasovou přípravou a zastánce přímočaré ofenzivní hry v české lize již několikrát působil. Jeho první štací byl tým Bohemians Praha, ale nejúspěšnější období zažil u fotbalistů Mladé Boleslavi. Tým z města automobilů dovedl jednou k druhému a jednou ke třetímu místu v lize a v sezoně 2006/07 jeho svěřenci senzačně prošli přes francouzský Olympique Marseille a dostali se až do základní skupiny Poháru UEFA. Uhrin prošel i několik zahraničních klubů. V Rumunsku vedl dvakrát Temešvár a Kluž. Na Kypru koučoval AEL Limassol.

Zdroj
ČT sport, onlajny.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články