Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Liberec doma podlehl Žilině a postup v Poháru UEFA se mu vzdálil

Liberec - Liberčtí fotbalisté v dnešním úvodním utkání 2. předkola doma podlehli Žilině 1:2 a zkomplikovali si tak postup do hlavní fáze Poháru UEFA. Slovenští vicemistři vedli už o dvě branky, libereckou prohru až pět minut před koncem zmírnil střídající Tomáš Frejlach. Severočeši za dva týdny v odvetě musejí vstřelit alespoň dvě branky a neinkasovat, pokud chtějí pomýšlet na účast v prvním kole.

Slovan Liberec - Žilina
zdroj: ČTK

Z výsledků Žiliny šel před zápasem strach a možná i proto domácí vstoupili do utkání o poznání opatrněji než soupeř, jehož ve slovenské lize povzbudily čtyři výhry za sebou a ohromujících 15 nastřílených branek. Žilina se představila s podobným fotbalem, s nímž loni v předkole Ligy mistrů potrápila Slavii a nakonec vypadla až po pokutových kopech. Tým vedený českým koučem Pavlem Vrbou ukázal nápaditou hru plnou rychlých narážek a přímočarých akcích vedených po stranách hřiště. Domácí, kteří toužili hodit za hlavu nedělní čtyřbrankový debakl v Brně, působili těžkopádněji a v přechodové fázi je brzdilo hodně nepřesností.

Liberec se neprosadil kombinací ani střelami z dálky, jistý gólman Perniš si poradil s pokusy Dočkala i Papouška a těsně před poločasovou pauzou přišel pro domácí šok. Žilinský Štyvar vyhrál hlavičkový souboj uvnitř pokutového území a brazilský útočník Adauto se přesným volejem připomněl českým fanouškům, kteří si jej pamatují hlavně z pražské Slavie.

Liberec nevzkřísila ani poločasová pauza. Sterilní pokusy českého týmu, který marně zkoušel hlavně dlouhé nákopy na útočníka Nezmara, končily už v hloubi pole. Naopak každý žilinský kontr zaváněl pro brankáře Zlámala nepříjemností. V 59. minutě se 20 metrů od branky opřel do míče někdejší plzeňský záložník Jež a báječně se trefil přímo do růžku, což už tak povadlé liberecké naděje srazilo ještě víc.

Slovan se z tvrdého direktu vzpamatovával jen těžko, ještě níž ho dostával i pískot rozčarovaného publika. Hra ztratila jakýkoliv řád, Žilina, opírající se o skvěle hrajícího kapitána Štrbu, bez potíží odolávala. Vrchol libereckého zmaru přišel deset minut před koncem, když střídající Frejlach z hranice pokutového území vůbec netrefil opuštěnou branku a přestřelil i střechu stadionu.

Za pět minut si ale reputaci napravil a dorážkou do opuštěné branky ještě rozfoukal plamínek postupové naděje. Víc už domácí ani přes závěrečný nápor nezvládli a ze hřiště se trousili se sklopenými hlavami, naopak žilinští v hloučku bouřlivě oslavovali cenný triumf. Prohra Liberce završila černý pohárový týden českých týmů, Slovan stejně jako Slavia i Sparta odešel poražen. Naopak Žilina má blízko k tomu, aby slovenský celek v evropském poháru na čtvrtý pokus přešel přes českého rivala.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články