Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta se chce postavit předpokladům a Panathinaikos zaskočit

Praha - Postavit na hlavu papírové předpoklady, vymazat rozdíly ve finančních možnostech obou klubů a po třech letech se vrátit mezi evropskou elitu mají za cíl fotbalisté Sparty Praha. Na splnění velkého snu začnou pracovat ve středu večer v prvním utkání třetího předkola Ligy mistrů proti Panathinaikosu Atény. Jejich hlavním přáním je, aby k odvetě do Řecka letěli s nadějí na postup.

Fotbalisté Sparty
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Poslední kvalifikační fázi Ligy mistrů pražský klub dobře zná. Spartě se ale přes bránu, podle níž se na Letné hodnotí sezona, nepodařilo přejít už čtyři roky od dob trenéra Františka Straky. I v následující sezoně sparťané sice prestižní soutěž hráli, to ale měli zajištěn přímý postup.

Před rokem přišli o možnost hrát o miliony celkem očekávaně, neboť los jim přisoudil slavný Arsenal. Letos se zdá být jejich pozice o něco lepší, ale opět je za favorita považován soupeř. Ten během léta mocně posiloval a dokonce si přivedl i "znalce" na Spartu, brazilského záložníka Gilberta Silvu, který proti letenskému klubu nastoupil již třikrát v dresu Arsenalu - naposledy před rokem při odvetě v Londýně.

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička sbírá od minulého týdne maximum informací o soupeři, nejíce mu jich přivezl kolega Daniel Drahokoupil, jenž sledoval protivníka v Tbilisi, kde Řekové stvrdili svůj postup do dalšího kola. "Je to silný protivník, ale máme určité varianty, jak jeho hru rozvrátit. Až na hřišti se ukáže, jak to dokážeme. Už jen hrát o Ligu mistrů je pro nás obrovská čest a musíme udělat vše pro postup," řekl letenský trenér.

Lavička usoudil, že jeho svěřenci musí jít k utkání v maximální kondici, a tak některé z nich nechal v neděli při ligovém utkání v Kladně šetřit síly. Berger se Slepičkou jako hlavní ofenzivní opory se na hřiště nedostali, stejně jako lehce zraněný Voříšek. Ovšem všichni by se měli na trávníku ve středu objevit.

Na rozdíl od dlouhodobějších marodů Matušoviče, Kisela či Wilfrieda, jejichž start dnes trenér na tiskové konferenci Lavička vyloučil. "Petr Voříšek dnes bude poprvé trénovat, všichni věříme, že bude v pořádku," dodal kouč.

Dá se očekávat, že Lavička znovu vsadí na rozestavení 4-2-3-1, které praktikoval v dosavadních zápasech, v nichž sparťané předvedli především kvalitní defenzivu. "Ani v ní není vše dokonalé, ale v ofenzivě máme větší rezervy," připustil Lavička, jehož svěřenci v sezoně ještě neinkasovali. Rádi by měli stejnou bilanci i po středečním zápase, protože to by znamenalo, že jsou stále ve hře o postup. Každá vstřelená branka navíc by ale zaručila slibnou výchozí pozici, přestože Aténští spoléhají především na domácí zápas.

Hosté se na Letné nejspíš nikam nepoženou a budou čekat, s čím vyrukují domácí. Panathinaikos by neměl postrádat žádnou ze svých opor včetně reprezentačních obránců Spyropulose, Gumase a Vyntry, fotbalisty českého původu, či záložníků Karagunise, Gilberta a mladíčka Ninise, kolem nichž se bude točit celá ofenziva.

Otázkou je, jak se z loňské návštěvy Prahy poučil trenér Henk Ten Cate, který byl na lavičce Ajaxu Amsterodam, který vypadl se Slavií. Tehdy se před zápasy choval povýšeně a od novinářů to pak pořádně schytal a brzy se musel s Ajaxem rozloučit.

Sparta hlásí obrovský zájem fanoušků o utkání a není vyloučeno, že ji požene vpřed vyprodaná Axa Arena. Hostující tým přijede povzbudit maximum fanoušků a o bouřlivou atmosféru bude postaráno. Zápas začne ve 20:45 a bude ho řídit řídit trojice ruských rozhodčích, hlavním sudím je Jurij Baskakov.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kladrubský, Hušek - Kušnír, Berger, Zeman - Slepička.

Panathinaikos: Galinovič - Nilsson, Spyropulos, Gumas, Vyntra - Simao, Karagunis, Gilberto, Ninis - Salpingidis, Ivanschitz.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články