Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kamerun rozstřílel Tunisko a míří na MS, postoupila i Nigérie a Pobřeží Slonoviny

Praha – Již tři celky z Afriky mají jistou účast na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. Po Nigérii, která přešla po dvou výhrách přes Etiopii, a Pobřeží Slonoviny, jež vydřelo postup nad Senegalem, slaví i Kamerun. Lvi v odvetném utkání zdolali Tunisko 4:1 a na světový šampionát se dostali posedmé v historii.

Samuel Eto'o
zdroj: Getty Images autor: Michael Steele

Kamerun od úvodu utkání potvrzoval pozici mírného favorita a již ve třetí minutě slavil vedoucí branku. Webó si na hranici vápna obral o míč Hagguiho a od tyče ho poslal do branky. Kamerunští lvi však ani poté nepolevili a svému soupeři téměř nepůjčili míč. Za tlak byli znovu odměněni přesně po půl hodině hry. Moudandjo si pohrál s obranou Tuniska a přesnou přízemní ranou na přední tyč nedal Cherifiovi šanci.

První vzájemné střetnutí skončilo 0:0, a Tunisko tak potřebovalo vyrovnat. Jiskru naděje hostům vykřesal v devětačtyřicáté minutě střídající Akaïchi, jenž si zaběhl za obranu a propálil Itandjeho. Kamerun však inkasovaná branka nerozhodila a v šestašedesáté minutě znovu vedl o dvě branky. To když se po rohovém kopu trefil hlavou Makoun. Záložník Stade Rennes se mezi střelce zapsal ještě jednou. V šestaosmdesáté minutě se k němu šťastně odrazil míč od tyče a Makoun už ho neměl problém poslat do odkryté branky.

Kamerun se díky výhře 4:1 posedmé v historii kvalifikoval na mistrovství světa a bude chtít napravit vystoupení z posledního šampionátu z roku 2010, kdy nezískali ani bod a vstřelili pouze dvě branky.

Sloni se museli o postup strachovat až do posledních vteřin

Utkání mezi Senegalem a Pobřežím Slonoviny bylo od počátku velice vyrovnané a nabízelo pohledný fotbal. O něco aktivnější byli podle očekávání Senegalci, kteří v prvním vzájemném měření sil prohráli na hřišti favorita jednoznačně 1:3 a během úvodních dvaceti minut si vytvořili dvě velice slibné šance. Pobřeží Slonoviny však nejprve na čáře akrobatickým odkopem zachránil Drogba a poté dobrým zákrokem brankář Barry.

V druhé půli Senegalci svůj tlak ještě zvýšili a Sloni se pouze bránili. Vytoužené úvodní brance byli blízko v osmačtyřicáté minutě, kdy se řítil sám na branku Cissé, ale Barry ho výborně vychytal. Domácí se přece jenom branky dočkali, když čtvrt hodiny před koncem ve vápně fauloval Drogba a Sow se nemýlil.

Senegal v ten moment potřeboval vstřelit ještě jednu branku a v prodloužení k ní byl blízko, avšak z malého vápna nedokázal trefit branku a z protiútoku rozhodl o historicky třetím postupu na světový šampionát pro Pobřeží Slonoviny Kalou.

Nigérie si postup v klidu pohlídala

Nigérijci, kteří první utkání na půdě Etiopie vyhráli 2:1, vstoupili do odvetného utkání velice aktivně a svého soupeře tlačili. Odměny v podobě branky se dočkali již v osmnácté minutě. Halilu zahrál ve vápně rukou a následnou penaltu bez problémů proměnil Moses. Nigérie svoje vedení mohla do poločasu ještě zvýšit, ale Brownova hlavička šla těsně vedle.

V druhé polovině již favorit utkání pouze kontroloval. Etiopie se sice snažila s výsledkem něco udělat, avšak kromě několika pádů ve vápně k většímu vzrušení před brankou Enyamy nedošlo. Nigérie nakonec ještě přidala druhou branku, když se osm minut před koncem trefil ze standartní situace po zaváhání brankáře střídající Obinna.

Orli se na mistrovství světa dostali pošesté ze sedmi šampionátů, když chyběli pouze na turnaji v roce 2006. Na minulém mistrovství v Jihoafrické republice skončili poslední ve skupině se ziskem jednoho bodu.

Kvalifikace MS 2014 ve fotbale - Afrika, odvetné zápasy play off:

Casablanca: Senegal - Pobřeží slonoviny 1:1 (0:0)
Branka: 77. Sow z pen. - 90.+4 Kalou. První zápas 1:3, postoupilo Pobřeží Slonoviny.

Calabar: Nigérie - Etiopie 2:0 (1:0)
Branky: 20. Moses z pen., 82. Obinna. První zápas: 2:1. Postoupila Nigérie.

Yaoundé: Kamerun - Tunisko 4:1 (2:0)
Branky: 66. a 86. Makoun, 4. Webo, 30. Moudandjo - 49. Akaichi. První zápas 0:0, postoupil Kamerun.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy