Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Pešice chce proti Kanadě dát šanci všem nominovaným

Praha - Fotbalová reprezentace se před pátečním přípravným utkáním s Kanadou sešla v Praze bez zdravotních problémů. Chyběli jen omluvení Vladimír Darida s Tomášem Rosickým, které v pondělí v nominaci nahradili Tomáš Hořava a Josef Šural. Trenér Josef Pešice má v plánu, že do utkání pošle všech sedmnáct hráčů, nedostane se zřejmě jen na druhého brankáře Tomáše Vaclíka. "Všechno je v pořádku, hráči jsou fit. Chybějí jen Darida s Rosickým. To mě mrzí, protože jsem věřil, že tentokráte dorazí. Ale Láďa je zraněný a Tomáš má horečky," řekl Pešice. Přípravné utkání Česko-Kanada můžete sledovat v přímém přenosu v pátek od 17:00 exkluzivně na našem webu.

Při rozhodování o jejich náhradnících mu situaci zkomplikovalo, že i Josef Hušbauer ze Sparty má zdravotní problémy. "On byl první na řadě, ale z utkání s Olomoucí si odnesl oteklý kotník. Proto jsem se rozhodl pro Hořavu, který tu už s námi byl. Druhé jméno jsem zvolil Šurala, což je perspektivní hráč, o kterém věřím, že se dokáže v budoucnu do národního týmu prosadit. Může hrát na křídle, ale i ve středu zálohy," dodal Pešice.

Při absenci Daridy, Rosického, Hušbauera či zraněného Jaroslava Plašila tak má český výběr problém s nedostatkem tvořivých středních záložníků. To Pešice zřejmě vyřeší přesunutím Bořka Dočkala z pravé strany do středu. "Tak jsem uvažoval i při nominaci Šurala, že by on mohl hrát zprava a Dočkal by mohl využít své tvořivé schopnosti ve středu," řekl Pešice.

Útočník Matěj Vydra doufá, že mu dobrý výkon v zápase s Kanadou pomůže do základní sestavy West Bromwiche, kde po pauze zaviněné zraněním vysedává jen mezi náhradníky. "V mojí situaci je to možná lepší, než zůstat v klubu, protože bychom toho stejně moc nenatrénovali," řekl Vydra na srazu národního týmu. "Snad si proti Kanadě zahraju, a kdybych dal gól, mohl by to ocenit i trenér Steve Clark," dodal.

Naopak další forvard Libor Kozák se protlačil do sestavy konkurenční Aston Villy a o víkendu zaznamenal proti Cardiffu druhou trefu v Premier League. Přestup z Lazia Řím do dalšího birminghamského klubu si nemůže vynachválit, i proto, že konečně cítí trenérovu důvěru. "Zatím je to v Aston Ville dobré, ale pořád to je jen začátek a všechno se pro mě rozjíždí. Je jasné, že se tam musím ještě lépe adaptovat," řekl Kozák.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace nastoupí proti Kanadě bez Rosického a Daridy

Kanadu bere jako zajímavého soupeře, který umožní poměřit se s americkým stylem fotbalu. "Je to nebezpečný tým. Máme video z utkání s Panamou, ve kterém hrál 0:0 a ukázal velmi dobrou obranu. Problém má, když musí tvořit, a v koncovce. Ale to je problém všech týmů kromě těch špičkových. Každopádně budeme muset hrát na sto procent. Navíc je to šance srovnat si výkonnost s americkými soupeři, které často nepotkáváme," uvedl Pešice.

Cílem pro zápas je mimo jiné dát prostor hráčům, kteří toho tolik v reprezentaci zatím neodehráli. Šanci by tak měli dostat Ondřej Čelůstka či Ladislav Krejčí. "Pokud to bude jen trochu možné, tak bych chtěl, aby se protočilo všech sedmnáct hráčů a hráli slušnou porci minut," řekl Pešice. "Kluci budou mít šanci se ukázat, aby pak nový trenér nároďáku měl širší výběr," dodal.

Obránce Sunderlandu Čelůstka se na premiérový start v základní sestavě velmi těší. "Jsem rád, že trenér už takhle dopředu otevřeně řekl, že se objevím na hřišti. Hraje se to v Olomouci, já jsem Zlíňák, je to blízko domů a budu mít určitě hodně fanoušků na tribuně. Doufám, že pro mě nějaké lístky budou. Asi bych zklamal velkou část rodiny, kdybych žádné nepřivezl," uvedl Čelůstka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články