Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Arsenal zdolal Liverpool a uniká zbytku ligy, Tottenham remizoval na Evertonu

Londýn – Arsenal jde v anglické lize do trháku. Londýnský celek v 10. kole v přímém souboji o první místo zdolal Liverpool 2:0 a i díky zaváhání Chelsea, která prohrála na hřišti Newcastlu 2:0, má v čele tabulky již pětibodový náskok. Dařilo se i oběma týmům z Manchesteru. City rozdrtilo Norwich 7:0 a United si tři body odvezli z Fulhamu po výhře 3:1. Tottenham po remíze 0:0 na hřišti Evertonu propásl možnost posunout se na druhé místo tabulky.

Slavící Aaron Ramsey a Santi Cazorla z Arsenalu
zdroj: ČTK/EMPICS/ autor: Andrew Matthews

Svěřenci trenéra Andrého Villase-Boase ztrácejí na čtvrtém místě na vedoucí Arsenal pět bodů. Londýnští "kohouti", kteří udrželi posedmé v ročníku čisté konto a jsou v tomto ohledu nejlepší v soutěži, nedokázali zvítězit v Goodison Parku posedmé v řadě. Naopak Everton drží díky bezbrankové remíze nadále domácí neporazitelnost. Liverpoolský celek podruhé za sebou nedokázal vstřelit gól a s 19 body je sedmý. Od příček zajišťujících evropské poháry dělí Everton jen horší skóre.

Ligový nováček z Cardiffu si poradil se Swansea 1:0. O jedinou branku se postaral po rohovém kopu obránce Steven Caulker, letní posila z Tottenhamu. Cardiff díky třetí výhře v sezoně předstihl v tabulce svého soupeře, na dvanáctém místě má na něj náskok jednoho bodu.

Arsenal nakročil za osmým vítězstvím z deseti zápasů už v 19. minutě, kdy si na centr Bacaryho Sagny naskočil Santi Cazorla. Jeho tvrdá hlavička sice skončila na tyči, španělský záložník ale stihl i úspěšnou dorážku. O pojištění vedení se postaral v 59. minutě pohlednou střelou z větší vzdálenosti Aaron Ramsey a dal už desátý gól v sezoně.

Chelsea prohrála v Newcastlu

Do utkání mezi Newcastlem a Chelsea na deštěm zmáčeném trávníku vstoupili mnohem lépe hosté a po čtvrt hodině mohli jít do vedení, ale hlavičku Terryho zastavilo břevno. Krom toho si však favorit v prvním dějství proti dobře bránícímu soupeři, který hrozil z rychlých protiútoků, nic nevytvořil.

I druhý poločas lépe začala Chelsea, ale s přibývajícím časem se utkání vyrovnalo a do šancí se dostával i Newcastle. V šedesáté minutě byl úvodní brance blízko domácí Sissoko, který z boku postupoval sám na Čecha, ale po teči českého brankáře míč jen těsně minul zadní tyč. O osm minut později však již černobílí mohli začít slavit. Na standardní situaci Cabayeho si naskočil Gouffran a nedal Čechovi šanci.

Hra Chelsea se po inkasované brance zlepšila, ale neujala se velká šance Williana a ani Eto'a, a konečnou podobu výsledku tak dal minutu před koncem domácí střelec Rémy, který se opřel do přihrávky Anity a rozvlnil síť hostujícího celku podruhé. Bylo to vůbec poprvé v sezoně, kdy Čech inkasoval v lize dvě branky v jednom zápase.

City i United si zastříleli

Trenér City Manuel Pellegrini nahradil chybujícího Joea Harta v brance Costelem Pantilimonem. Rumunský brankář si při debutu v Premier League připsal čisté konto, užil si navíc sedm gólů v síti Norwiche, které zařídilo sedm různých střelců.

Skóre otevřel v 16. minutě vlastním gólem Bradley Johnson, ještě do poločasu se trefili David Silva, Matija Nastasič a Álvaro Negredo. Po přestávce debakl dokonali Yaya Touré, svým osmým gólem v sezoně jeden z lídrů střelecké tabulky Sergio Agüero a Edin Džeko.

Podobně drtivý nástup do zápasu měl i obhájce titulu Manchester United, který díky trefám Antonia Valencii, Robina van Persieho a Wayna Rooneyho vedl na hřišti Fulhamu ve 22. minutě už 3:0. Gólová produkce "Rudých ďáblů" pak ustala a na konečných 1:3 snížil Alexander Kacaniklic, nový kouč David Moyes se ale konečně může radovat ze dvou po sobě jdoucích výher.

Van Persie se díky své dnešní brance stal nejúspěšnějším nizozemským střelcem v historii Premier League. Z čela pořadí odsunul Jimmyho Floyda Hasselbainka, který dal v anglické soutěži 127 gólů.

Kuriozní branka Begoviče:

Velkolepý kousek se povedl brankáři Stoke Asmiru Begovičovi. Bosenský brankář již ve čtrnácté vteřině otevřel přes celé hřiště skóre duelu se Southamptonem. Šestadvacetiletý Begovič se dostal k míči brzy po úvodní rozehrávce po malé domů a přes celé hřiště poslal dlouhý nákop. Odraz překvapil na druhé straně brankáře Artura Boruce a balon překvapivě skončil v brance.

Kuriózní okamžik byl téměř rekordním, i co se týče rychlosti od úvodního hvizdu. Rekordmanem anglické ligy je Ledley King z Tottenhamu, který se v roce 2000 proti Bradfordu trefil za 10 vteřin. Begovič je pátým brankářem, kterému se povedlo v Premier League skórovat. Před ním to dokázali Peter Schmeichel, Tim Howard, Brad Friedel a Paul Robinson.

Begovičova branka však k výhře Stoke nad Southamptonem nestačila. Na konečných 1:1 totiž před poločasem srovnal Rodriguez.

Český obránce Ondřej Čelůstka sledoval jen z lavičky náhradníků porážku Sunderlandu na hřišti Hullu 0:1. Útočník Matěj Vydra odehrál poslední čtyři minuty za West Bromwich, který zdolal doma poslední Crystal Palace 2:0.

Anglická fotbalová liga - 10. kolo:

Newcastle - Chelsea 2:0 (68. Gouffran, 89. Rémy), Fulham - Manchester United 1:3 (65. Kacaniklic - 10. Valencia, 20. Van Persie, 22. Rooney), Hull - Sunderland 1:0 (25. vlastní Cuéllar), Manchester City - Norwich 7:0 (16. vlastní Johnson, 20. Silva, 25. Nastasič, 36. Negredo, 60. Touré, 71. Agüero, 86. Džeko), Stoke - Southampton 1:1 (1. Begovič - 42. Rodriguez), West Bromwich - Crystal Palace 2:0 (44. Berahino, 83. McAuley), West Ham United - Aston Villa 0:0, Arsenal - Liverpool 2:0 (19. Cazorla, 59. Ramsey), Everton - Tottenham 0:0, Cardiff - Swansea 1:0 (62. Caulker).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články