Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zázrak se nekonal. Plzeň si odváží z Mnichova pětigólový výprask

Mnichov – Pouze čtyřiadvacet minut žily šance fotbalistů Plzně na to, že si ze hřiště Bayernu Mnichov senzačně odvezou nějaký bod. Favorizovaní Bavořané ale po zbytečném faulu Hubníka proměnili penaltu, do konce zápasu přidali Viktorii ještě další čtyři branky a zaslouženě vyhráli 5:0. Český mistr tak i nadále čeká na první body v letošním ročníku Ligy mistrů. Naopak Bayern zůstává i nadále stoprocentní.

Slavící Franck Ribéry
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Trenér Vrba si před utkáním připravil několik překvapení. Na levého beka postavil Limberského, který Plzni čtyři týdny chyběl kvůli zranění stehenního svalu, do zálohy se posunul Procházka a v sestavě chyběl typický hrotový útočník a vepředu se tak pohyboval Kolář.

Viktoriáni do zápasu vstupovali s tím, že chtějí co nejdelší dobu udržet nulu, ale již v prvních minutách málem tyto plány vzaly za své. Neposedný míč na vlhkém trávníku v Allianz aréně totiž dvakrát nadělal velké problémy Kozáčikovi, který nejprve Alabovu standardku a poté i Kroosovu střelu z vápna pouze vyrazil před sebe a Mandžukič byl dvakrát velice blízko k vstřelení branky. Bayern Plzeň mačkal i nadále a vůbec ji nepůjčoval míč. Aktivní byl zejména Ribéry, který si s pravou stranou plzeňské obrany dělal, co chce.

Další velkou šanci si domácí vytvořili po čtvrt hodině hry, kdy se po rychlém brejku dostal do dobré pozice Alaba, ale Kozáčik dokázal jeho pokus vyrazit. Trpělivý ťukec Mnichovských kolem vápna defenzivně hrající Viktorie přinesl ovoce v pětadvacáté minutě. Robben se vřítil do vápna, kde ho zbytečně fauloval Hubník a Ribéry z následné penalty poslal favorita do vedení.

Do stoprocentních šancí se vzápětí dostal Mandžukič a poté po rohu i Van Buyeten. Kozáčik však předvedl dva vynikající zákroky a uchránil hosty od inkasování. V sedmatřicáté minutě se již fanoušci domácích dočkali. Levý bek Mnichovanů Alaba prošel vápnem a svojí slabší pravou nohou střelou do protipohybu slovenského brankáře rozvlnil síť Plzně podruhé. Kozáčik však do poločasu ještě jednou Viktoriány stihl podržet, když vyrazil Robbenovu gólovou hlavičku.

Tiki-taka na mnichovský způsob pokračovala i v druhém dějství. Plzeňané se sice snažili něco s výsledkem udělat, ale jejich útoky většinou končili hned na polovině hřiště. Kombinační hra přinesla třetí branku Bayernu po hodině hry. Horváth ztratil na půlce domácích míč, Bavořané přešli do rychlého protiútoku, který byl na konci poněkud zpomalený, ale Ribéry si pohrál s obranou Plzně a přidal na svoje konto druhou branku v zápase.

Domácí Viktorii nešetřili a za tři minuty to bylo již o čtyři branky. To se po přihrávce střídajícího Götzeho prosadil ránou z otočky Schweinsteiger. Bayern v závěrečné dvacetiminutovce již zvolnil tempo, ale i nadále bez problémů držel míč na kopačkách a v nastaveném čase přidal pátou branku. Na centr Robbena do vápna si naběhl Götze, jenž předskočil Rajtorala a nedal Kozáčikovi šanci.

Plzeň má tak po třech zápasech bilanci tří proher při skóre 2:11. Na třetí místo zaručující účast v jarní části Evropské ligy, na němž je v současnosti CSKA Moskva, však ztrácí pouze tři body.

Bayern Mnichov - Viktoria Plzeň 5:0 (2:0)

Branky: 25. z pen. a 61. Ribéry, 37. Alaba, 64. Schweinsteiger, 90. Götze. Rozhodčí: Kelly - MacGraith, Broughton (všichni Ir.). ŽK: Limberský, Hubník, Kozáčik (všichni Plzeň). Diváci: 68 000 (vyprodáno).

Bayern: Neuer - Rafinha, Van Buyten, Contento, Alaba - Lahm (63. Götze), Schweinsteiger - Robben, Kroos, Ribéry (67. Müller) - Mandžukič (71. Pizarro). Trenér: Guardiola.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Hubník, Limberský (74. Kovařík) - Procházka, Horváth (62. Ďuriš) - Rajtoral, Hořava, Petržela (85. Tecl) - Kolář. Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Utkání ukázalo rozdíl mezi oběma týmy, který byl zřetelný. Naším nejlepším hráčem byl brankář, který nás ještě podržel. Těžko můžeme konkurovat mužstvům, která jsou nejlepší na světě. Nemáme na to potřebnou kvalitu. Bayern ukázal, že má větší sílu, než měla před dvěma roky Barcelona. Vliv na hráče by to nemělo nechat. Kdybychom tu něco uhráli, byl by to zázrak. Jsme realisté. Moje představa byla, že budeme více kompaktní, ale rozdíl byl prostě moc velký. Chyběl nám důraz v osobních soubojích. Hráči Bayernu byli v tom velice dobří. Naše práce s míčem byla mnohem pomalejší. To, na co my potřebujeme tři přihrávky, na to Bayernu stačí jedna. Rychlost jejich hry je pro tým naší úrovně velmi složitá."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články