Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Pešice má trojí motivaci: vyhrát kvůli koeficientu, hráčům i Bílkovi

La Valleta (Malta) – V utkání proti Maltě nejde jen o vzkříšení umrtvených šancí na postup na světový šampionát. Trenér Josef Pešice chce zvítězit i kvůli svému předchůdci Michalu Bílkovi, ale především kvůli koeficientu pro únorové losování kvalifikace o mistrovství Evropy. Přímý přenos zápasu Malta – Česko vysílá zítra ČT sport a náš web od 19:00.

Josef Pešice
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Premiéru na lavičce národního týmu jako hlavní trenér neprožívám. Cítím se jako před zápasem, který chceme vyhrát. Jednak kvůli koeficientu, pro kluky a také pro kolegu, který tu už s námi není. I kluci si přejí, abychom vyhráli pro Michala, kterému to mužstvo patřilo. Chceme mu udělat radost," prohlásil Pešice.

Klíčové ale je, aby Češi vyhráli kvůli koeficientu. Hrozí jim totiž, že by mohli přijít o pozici ve druhém výkonnostním koši pro los ME. "Já to spočítané nemám, ale lidi z FAČR mě upozorňovali, že by se nám výhra na Maltě z tohoto pohledu hodila," řekl Pešice. "Na druhou stranu ale stejně bude záležet na losu. Stejně bychom mohli z prvního koše dostat Španělsko a ze třetího Bosnu a měli bychom to těžké," dodal.

Štěstí však chce jít výhrou naproti, zvláště když na Euro 2016 postoupí hned 24 týmů z 54 účastnických zemí. "Je to velká šance pro český fotbal. Je důležité, abychom postoupili, a už teď k tomu musíme nakročit," míní Pešice.

Kdo vedle Kadlece?

O sestavě proti Maltě už má téměř jasno, řeší otazníky jen na kraji zálohy a na pozici druhého útočníka vedle Václava Kadlece. Šanci mají jak Tomáš Pekhart, tak i David Lafata. "Měli jsme tři dny na to, abychom trochu potrénovali. Využili jsme to v rámci možností. Kluci pracovali dobře a bylo na nich vidět, že vědí, že nás nečeká nic snadného. Malta je doma silná, dobře brání. Proto potřebujeme vstřelit gól, který by nám hodně pomohl," uvedl Pešice.

Jeho slova potvrzuje i brankář Petr Čech, který při absenci Tomáše Rosického zastává funkci kapitána. "Malta se každou kvalifikací a každým rokem zlepšuje. Když prohraje, tak jen velmi těsně. Nám se tu také nikdy moc nedařilo, tak věříme, že tu bilanci nyní výhrou zlepšíme," připomněl Čech, že český výběr ze čtyř utkání na Maltě vyhrál jediné a vstřelil pouze jeden gól.

Pozor na Mifsuda

Velký pozor si bude muset dávat na maltského útočníka Michaela Mifsuda, který se střelecky prosazuje v průměru v každém třetím utkání a je s 37 góly jednoznačně nejlepším střelcem v historii Malty. I proto se mu na ostrově přezdívá "Maltský Messi". "Je pro jejich hru velmi důležitý, vstřelil většinu branek, teď sbírá zkušenosti v Austrálii. Je třeba ho pohlídat," varuje Čech.

Mifsuda čeká v reprezentaci stý zápas. "Je skvělé, že odehraji 100. zápas, ale pro mě je to utkání jako každé jiné," řekl. Mifsud neproměnil v prvním vzájemném utkání penaltu. Troufl by si na Čecha i tentokrát? "Když se naskytne příležitost, proč ne… Čech je jedním z nejlepších gólmanů na světě, a když stojíte před ním, je těžké ho překonat. Zápas si chceme hlavně užít, uhrát co nejlepší výsledek," prohlásila maltská hvězda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články