Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Chelsea rozhodla až v závěru, Tottenham dostal výprask, v čele je Arsenal

Londýn – Lídrem anglické Premier League zůstává i po 10. kole Arsenal. Londýnský celek se vrátil na čelo tabulky i přesto, že na hřišti West Bromwiche pouze remizoval 1:1. Jen o skóre je na druhé příčce Liverpool, jenž v sobotu zdolal Crystal Palace. Tři body si připsala i Chelsea, která o vítězství rozhodla až v samotném závěru. Dařilo se i klubům z Manchesteru. City zdolalo doposud neporažený Everton a United otočili zápas se Sunderlandem.Velkým překvapením naopak skončil duel Tottenhamu s West Hamem, který vyhráli Hammers 3:0.

Radost fotbalistů Chelsea
zdroj: ČTK/PA/ autor: Chris Radburn

Favorizovaní Londýňané, kteří v dosavadním ročníku předvádí velice nevyrovnané výkony, do utkání vstoupili nejlépe, jak mohli a již ve čtvrté minutě se ujali vedení. Ba, který v sestavě nahradil zraněného Torrese, ve vápně narazil Oscarovi a mladý Brazilec nedal Ruddymu v brance šanci.

Blues hrozili i nadále, když se do dvou zajímavých pozic dostal Ba, ale ani Norwich nesložil zbraně. V 23. minutě domácí dobře zakombinovali na pravém křídle a Howsonovu střelu z hranice malého vápna skvělým reflexem musel vytěsnit na roh Čech. Blízko vyrovnání byl outsider, který Chelsea místy přehrával, i v závěru poločasu, ale hlavičku Bassonga chytl pozorný Čech.

Obraz hry se nezměnil ani po změně stran. Chelsea hrála příliš profesorsky a domácí se s vidinou velkého úspěchu hnali za vyrovnáním. Jejich snaha byla odměněna v 68. minutě. Olsson poslal do vápna vysoký centr, van Wolfswinkel přehlavičkoval Terryho a Pilkington tísněný Luizem nedal Čechovi z tří metrů hlavičkou šanci.

Norwich dlouho držel nerozhodný výsledek, ale rozhodující moment přišel pět minut před koncem. Míč se po rychlém protiútoku dostal k Oscarovi, jenž poslal míč na Hazarda. Situaci mohl zachránit Tettey, ale ten nepochopitelně míč promáchl a střídající Belgičan se štěstím poslal favorita do vedení. Minutu na to výsledek ještě pojistil další střídající hráč Willian, jenž se trefil krásně placírkou do růžku Ruddyho branky a uzavřel tak skóre na 3:1 pro Chelsea.

Tottenham schytal od West Hamu výprask

Do londýnského derby mezi Tottenhamem a West Hamem vstoupili lépe domácí, kteří osmáctý tým tabulky přehrávali, ale kromě několika střel si nebyli schopni vytvořit větší šanci. Největší příležitost první půle si tak vytvořili hosté, ale po zajímavém signálu zamířil Nolan vedle.

Kohouti se mohli vytoužené vedoucí branky dočkat po změně stran, ale Defoe, jenž tentokrát dostal přednost před Soldadem, tváří tvář Jääskeläinenovi nedal. První branka utkání padla v 66. minutě a dali ji překvapivě hráči West Hamu. Střelcem byl Reid, jenž se prosadil po rohu. O šest minut pozdějí mohli fanoušci Hammers propuknout v radost podruhé. Samostatný únik proměnil se štěstím na dvakrát Vaz Te.

Nejkrásnější moment ale přišel v 79. minutě. Záložník West Hamu Morrison vzal míč na své půlce prošel obranou hostů jako horký nůž máslem a pěkné sólo zakončil lobem přes padajícího Llorise a završil tak překvapivou výhru West Hamu nad Tottenhamem na 3:0.

Jack Wilshere střílí gól za Arsenal
zdroj: PA autor: Nick Potts

Arsenal si udržel první místo, avšak ztratil

Arsenal měl na hřišti West Bromwichi ambice prodloužit sérii vyhraných utkání v řadě a bodově se osamostatnit na čele tabulky. Po vynikajícím ofenzivním výkonu zvláště v prvním poločase utkání Ligy mistrů proti Neapoli však přišlo vystřízlivění. Souhra Gunners zdaleka nebyla tak plynulá a rychlá jako v předchozím utkání, Brummies navíc kompaktně bránili a hrozili ze standardních situací. Těsně před koncem prvního poločasu pak domácí udeřili z rohového kopu. Jenkinson neuhlídal Yacoba u bližší tyče a argentinský záložník hlavou poslal W.B.A. do vedení.

Ani zkraje druhého poločasu nepřišlo ze strany klubu ze severního Londýna výrazné zlepšení, Anelka navíc mohl přidat druhý gól, když si zaběhl za obranu hostí a šel sám na Szczesného, střelu však poslal vedle brány. V 59. minutě se dostal na hřiště Tomáš Rosický, který nahradil zraněného Ramseyho, a český reprezentant si po čtyřech minutách na hřišti připsal asistenci. Po jedné z mála výborných kombinací svého týmu připravil palebnou pozici pro Wilsherea a střela anglického záložníka zpoza pokutového území se s pomocí teče obránce domácích dostala do brány.

Giroud se sice ještě dostal do stoprocentní gólové příležitosti, prováhal však nejlepší možnost ke střele. Více gólů pak už ani jeden, ani druhý tým nepřidal. Arsenal tak zůstává na prvním místě v tabulce Premier League, ovšem vede již jen o skóre před Liverpoolem. Chelsea se Southamptonem na Gunners ztrácí dva body, pátý Manchester City a šestý Tottenham o bod více.

Sérii neporazitelnosti Evertonu ukončil Manchester City

Aktivněji do utkání vstoupil favorizovaný Manchester, který v posledním kole prohrál na hřišti Aston Villy 3:2, a během prvních minut si vytvořil dvě velké příležitosti, ale Touré a ani Kolarov do černého nezamířili. To Everton, který vycházel ze zabezpečené obrany a hrál na rychlé brejky, první šanci dokázal využít. V šestnácté minutě se ofsajdové pasti vyhnul Lukaku, ve vápně se perfektně vyhnul laxně bránícímu Lescottovi a prostřelili Harta. Domácí však nesložili zbraně a za minutu bylo vyrovnáno. Silva si na vápně narazil s Tourém, který ve vápně našel přesným pasem Negreda a ten srovnal.

V 26. minutě byli domácí blízko obratu, ale Agüero ve vyložené šanci nedal. Svoje zaváhání však argentinský útočník napravil v závěru poločasu, kdy po přihrávce Silvy poslal Manchester City do vedení.

Everton byl blízko vyrovnání pět minut po změně stran, ale Mirallas v rozhodující moment nedosáhl na balón. Pojištění výsledku pro domácí přišlo dvacet minut před koncem. Zabaletu stáhl ve vápně Coleman a rozhodčí Moss odpískal penaltu. K té se postavil střelec první branky Agüero, kterého ale vychytal Howard. Ke smůle hostů se však míč odrazil od tyče do hlavy ležíčícího amerického brankáře a Manchester vedl již 3:1. V závěru si vytvořil ještě jednu velkou šanci Nasri, ale nedal. City tak počtvrté v sezoně vyhrálo a opět prodloužilo vlastní klubový rekord, když skórovalo v posledních 54 domácích ligových zápasech.

Slavící Sergio Agüero
zdroj: ČTK/PA/ autor: Martin Rickett

United zdolali Sunderland a posunuli se na deváté místo

Manchester United, který prohrál v posledních dvou ligových utkáních, vstoupil i do zápasu na Stadium of Light špatně. Už v páté minutě stopeři Phil Jones a Rio Ferdinand nedokázali odvrátit centr Emanuela Giaccheriniho, míč naservírovali Craigu Gardnerovi a ten otevřel skóre.

Vyrovnání přišlo až po poločase. Ze strany obránce Ondřeje Čelůstky, který byl ve čtvrtek premiérově povolán do národního týmu, přišel v 55. minutě centr Patrice Evry na vyrovnávací gól Adnana Januzaje. Osmnáctiletý Belgičan, hrající poprvé v základní sestavě United, o šest minut později vstřelil ještě jednu branku. Nakopávaný míč z pravé strany skvělým volejem uklidil ke vzdálenější tyči, a otočil tak na konečné skóre 2:1.

V dresu Liverpoolu řádilo duo Suárez-Stturidge

Liverpool proti nováčkovi poslal do vedení gólem ve skluzu Luis Suárez, který na Anfield Road hrál poprvé v sezoně. Trefil se potřetí ve dvou utkáních, v nichž nastoupil po dlouhé přestávce zaviněné desetizápasovým trestem za kousnutí soupeře.

Ještě do poločasu dal šestý gól v sezoně nejlepší střelec soutěže Daniel Sturridge a z penalty se trefil kapitán Steven Gerrard, který si připsal 99. gól v Premier League. Ve druhé půli již jen zkorigoval skóre hlavou Dwight Gayle.

Sturridge stíhá v tabulce střelců autor pěti gólů Loic Rémy, který dvěma zásahy rozhodl o výhře Newcastlu v Cardiffu 2:1. Fulham přerušil sérii pěti zápasů bez výhry a díky pozdní brance Darrena Benta zdolal 1:0 Stoke.

Anglická fotbalová liga - 7. kolo:

Norwich - Chelsea 1:3 (68. Pilkington - 4. Oscar, 85. Hazard, 86. Willian), Southampton - Swansea 2:0 (19. Lallana, 83. Rodriguez), Tottenham - West Ham United 0:3 (67. Reid, 73. Vaz Te, 80. Morrison), West Bromwich - Arsenal 1:1 (42. Yacob - 63. Wilshere). Manchester City - Everton 3:1 (17. Negredo, 45. Agüero, 69. vlastní Howard - 16. Lukaku), Cardiff - Newcastle 1:2 (58. Odemwingie - 30. a 38. Rémy), Fulham - Stoke 1:0 (83. Bent), Hull - Aston Villa 0:0, Liverpool - Crystal Palace 3:1 (13. Suárez, 17. Sturridge, 38. Gerrard z pen. - 76. Gayle), Sunderland - Manchester United 1:2 (5. Gardner - 55. a 61. Januzaj).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články