Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Barcelona vydřela výhru na Celticu, Özil rozhodl o výhře Arsenalu

Glasgow – Čtrnáct minut dělilo fotbalisty Celticu, aby podruhé v řadě oloupili Barcelonu o body. O těsné výhře favorita 1:0 však rozhodl Fábregas. Španělský celek, jenž se musel obejít bez zraněného Messiho, tak vyhrál i druhý zápas základní skupiny Ligy mistrů. Naopak Celtic podruhé v řadě prohrál. Dařilo se i Arsenalu, který zdolal Neapol 2:0. Hlavní měrou se o to zasadila letní posila Özil, jenž jednu branku dal a na druhou přihrál. Vyhrála i Chelsea, která zdolala Steau Bukurešť 4:0.

Slavící Cesc Fábregas
zdroj: ČTK/AP autor: Scott Heppell

Barcelona se na výhru v Celtic Parku hodně nadřela. Barcelonští, kterým citelně chyběla největší hvězda týmu Lionel Messi, sice byli jasně lepším týmem a Celtic přehrávali, ale v první půlce si kromě několika dalekonosných střel vážnější příležitost nevytvořili.

Podobný obrázek hry byl i v půli druhé. Favoritovi chyběl moment překvapení či nějaký nečekaný nápad. Pomocnou ruku tak podal kapitán Celticu Brown, jenž po hodině hry nakopl Neyamara a šel rovnou pod sprchy.

Celtic i v oslabení dlouho vzdoroval a dvacet minut před koncem si vytvořil dvě výborné šance, ale jednou Barcelonu zachránil Valdés a podruhé míč těsně minul tři tyče. Rozhodující moment tak přišel v 75. minutě. Neymar uvolnil na lajně střídajícího Sancheze, který našel na zadní tyči úplně volného Fábregase a ten dal vítěznou branku.

Barcelona venku v LM vyhrála 39. zápas a dotáhla se na nejúspěšnější Manchester United, který ale ve středu může odskočit, pokud zvítězí v Doněcku. A záložník Barcy Xavi si vychutnal už své 79. vítězství v LM v kariéře, čímž se dotáhl na Raúla.

U výhry Arsenalu byl i uzdravený Rosický

Rosický se na hřišti objevil poprvé od zářijového kvalifikačního utkání v Itálii a brzy sledoval, jak velký vliv na výkon Arsenalu má jeho nová posila Mesut Özil. Rosický Özila na hřišti potkal úplně poprvé a už v osmé minutě mu gratuloval k premiérové trefě.

Lídři Premier League byli i dnes k neudržení a především Özil zářil dál. Sedm minut po vedoucí brance našel přesným pasem Girouda, který brzy výsledek zpečetil. Arsenal připravil Neapoli první porážku v sezoně a pošesté za sebou doma v souboji s italským celkem dokázal udržet čisté konto. Londýnký klub má na svém kontě po dvou zápasech plný počet bodů.

Dortmund ve druhém utkání skupiny F zdolal Marseille 3:0. Dvakrát se trefil útočník Lewandowski, který se v LM prosadil poprvé od dubnového galapředstavení proti Realu Madrid, v němž se blýskl čtyřmi přesnými zásahy.

Chelsea ve skupině E nedopustila další překvapení na svůj účet a veze hladkou výhru ze hřiště Steauy, kde v minulé sezoně Evropské ligy odešla poražena. "Blues" ve 20. minutě pomohla vedoucí branka záložníka Ramirese a těsně před poločasem také vlastní branka domácího Georgievského. Ramires se po poločase prosadil ještě jednou a v poslední minutě debakl domácích dokonal Lampard.

Basilej doma podlehla Schalke 0:1, triumf po poločase zařídil záložník Draxler. Zápas těsně po zahájení zdržel protest aktivistů Greenpeace proti firmě Gazprom, která je sponzorem soutěže. Čtyři muži se dnes na lanech spustili ze střechy stadionu St. Jakob Park, aby dali najevo nesouhlas s aktivitou těžařského koncernu v Arktidě. "Gazprome, nefauluj Arktidu," stálo na nápisech aktivistů. Ti požadují i propuštění několika kolegů, které pracovníci Gazpromu v Barentsově moři zadrželi.

Basilejskému klubu hrozí trest od disciplinární komise UEFA, která podobné excesy tvrdě postihuje. Domácí navíc nezískali ani bod se Schalke, to je naopak stoprocentní.

Další duel velkoklubů Ajaxu Amsterodam s AC Milán nabídl dramatickou zápletku až v samém závěru. V 90. minutě nejprve přiblížil domácí k vítězství Denswil, ale ve čtvrté minutě nastavení proměnil Balotelli penaltu a zápas skončil remízou 1:1.

Atlético Madrid ve skupině E dokonale otočilo zápas v Portu a raduje se po výhře 2:1. Překvapivou bezbrankovou remízu uhrála Austria Vídeň v Petrohradu, jemuž ublížilo vyloučení záložníka Witsela ve 44. minutě. Austria už bod uhájila a zastavila devítizápasovou sérii porážek rakouských týmů v LM. Její český útočník Tomáš Jun se dnes na hřiště nedostal.

Výsledky 2. kola základní skupiny fotbalové Ligy mistrů:

Skupina E:
Basilej - Schalke 04 0:1 (0:0) Branky: 58. Draxler. Steaua Bukurešť - Chelsea 0:4 (0:2) Branky: 20. a 55. Ramires, 44. vlastní Georgievski, 90. Lampard.

Skupina F:
Dortmund - Marseille 3:0 (1:0) Branky: 19. a 79. z pen. Lewandowski, 52. Reus. Arsenal - Neapol 2:0 (2:0) Branky: 8. Özil, 15. Giroud.

Skupina G:
Petrohrad - Austria Vídeň 0:0. FC Porto - Atlético Madrid 1:2 (1:0). Branky: 16. Martínez - 58. Godín, 86. Arda Turan.

Skupina H:
Celtic Glasgow - FC Barcelona 0:1 (0:0) Branka: 75. Fábregas. Ajax Amsterodam - AC Milán 1:1 (0:0) Branky: 90. Denswil - 90.+4 Balotelli z pen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články