Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vrba se již utkání se Spartou nemůže dočkat, Lavička si neúspěch nepřipouští

Praha – Něco jako kvalifikace o Ligu mistrů. Tak označil trenér Plzně šlágr podzimu fotbalové ligy, v němž jeho svěřenci v sobotu vyzvou v Doosan Aréně druhý tým tabulky Spartu. Velkou váhu utkání dává i kouč Sparty Vítězslav Lavička, jenž je před utkáním dvou nesmiřitelných rivalů pod velkým tlakem. Letenský lodivod však věří, že Pražané dokáží na horké plzeňské půdě uspět.

Sport
zdroj: ČT4

Vrba, jehož svěřenci zatím prochází sezonou jako horký nůž máslem, dokonce přiznal, že při losu okamžitě hledal datum, kdy na sebe největší adepti na zisk titulu narazí. "O utkání se Spartou se přemýšlí už od losu, abych věděl, v jaké době se bude hrát. Nás to nepotkalo v ideálním čase, protože bojujeme o Ligu mistrů, ale i tak se na Spartu snažíme připravit co nejlépe," řekl Vrba, jehož tým v příštím týdnu čeká úvodní zápas závěrečného předkola se slovinským mistrem Mariborem.

"Zátěž je teď velká, ale věřím, že těch těžkých čtrnáct dní ještě zvládneme. Sice nám to teď zkomplikovala reprezentace, protože nám na tréninku chybělo šest hráčů, ale kdy jindy ze sebe dostat to nejlepší než v těchto zápasech?" dodal Vrba, který měl na tréninku kvůli reprezentaci a zraněním jen 13 hráčů.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová Sparta se chystá na Plzeň

Vrbu těší, že i když v minulosti byly vztahy mezi Plzní a Spartou hodně napjaté, před sobotním zápasem zatím vše probíhá v poklidné atmosféře. "Naše zápasy se Spartou jsou teď více sledované, ale zatím je vše jen v rovině fotbalu, a to je jen dobře. Věřím, že to tak i zůstane," dodal.

Viktoria se v domácím prostředí pokusí Spartě oplatit jarní porážku 0:1 z Letné. "Sparta se dokáže na tyto zápasy dobře připravit. Na jaře zaslouženě vyhrála, my jsme se téměř k ničemu nedostali, takže počítám, že budou hrát podobně jako na jaře," řekl plzeňský kouč. "Na nás je, abychom se soustředili na sebe a snažili se také co nejlépe připravit. Kdo pak bude lepší, tak ať po zásluze vyhraje," dodal.

Lavička nad podzimním kontroverzním duelem již nepřemýšlí

Podzimní střetnutí obou soupeřů naopak opanovala po nafilmované penaltě Limberského Plzeň. Tato situace vyvolala v letenském táboře velkou vlnu emocí, ale trenér Sparty Vítězslav Lavička však přiznal, že již historii neřeší a soustředí se jen na sobotní duel. "K tomu, co bylo před rokem, se už vůbec nechceme upínat. To je historie, za kterou jsme udělali tlustou čáru už před naším jarním zápasem," řekl dnes novinářům Lavička. "Budeme se snažit do motivačních prvků vložit to dobré, co jsme odehráli v těch vzájemných zápasech. Tam nepatří to, co bylo před rokem," doplnil letenský kouč.

Plzeň na startu sezony udivuje střeleckou formou, Lavička ale věří, že jeho svěřenci mají na to, aby Západočechy zdolali. "Předváděná hra pasuje Plzeň do toho, že je právem v čele tabulky. Je zaslouženě chválena, hraje opravdu hezký fotbal. Při pohledu na tabulku a rozdíl ve skóre je možná mírným favoritem, ale my takhle přemýšlet nechceme. Jsme rádi, že jsme bodově nezaostali a máme velkou motivaci tuhle bilanci udržet i po sobotě," prohlásil Lavička.

Předpokládá, že zápas mohou opět rozhodovat detaily. "Víme, že to bude hodně vypjatý zápas, který můžou rozhodovat maličkosti. Když se ohlédneme zpátky, tak poslední dva zápasy skončily nejtěsnějším možným poměrem 1:0. V obou případech se hrál kvalitní fotbal a totéž očekávám od sobotního zápasu," uvedl Lavička.

Na mužstvu prý cítí velkou motivaci uspět. "Vnímáme, že je to zápas, který je hodně sledovaný veřejností i médii. Půjde o přímý souboj prvních dvou týmů tabulky, ta nahecovanost a odhodlání jsou uvnitř týmu patrné. Víme, že nás čeká jeden z velmi důležitých zápasů pro další vývoj v soutěži," uvedl Lavička.

Letenské vedení po vyřazení ve 2. předkole Evropské ligy od švédského Häckenu avizovalo, že ve druhé polovině srpna možná sáhne ke změnám v klubu. Lavička ale nevnímá, že by měl být šlágr s Plzní zlomovým bodem. "Tento fakt byl po vyřazení Häckenem vyřčen, ale že bych se k tomu nějak upínal, to ne. V realizačním týmu se snažíme dělat to nejlepší, co můžeme. Snažíme se uhrávat v lize co nejlepší výsledky, což se zatím daří, byť naše hra není momentálně taková, jak bychom si představovali," řekl Lavička.

V Plzni už by mohl nasadit posilu Bořka Dočkala, naopak start stopera Tomáše Ujfalušiho vyloučil. "Tomáš se částečně připravuje s týmem, ale není v plném tréninku. Na sobotní zápas není připravený," uvedl kouč.

Duel by měl podle informací Deníku Sport odpískat sudí Radek Příhoda s pomezními rozhodčími Tomášem Kovaříkem a Petrem Blažejem. Příhoda měl loni v říjnu zastavenou činnost na tři kola za neodpískanou penaltu po faulu na Michala Ďuriše v utkání Plzeň - Příbram.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články