Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kladrubský zařídil výhru Sparty v Tiraspolu

Tiraspol (Moldavsko) - Fotbalisté pražské Sparty v dnešním úvodním duelu 2. předkola Ligy mistrů vyhráli na hřišti Šeriffu Tiraspol 1:0 díky brance záložníka Jiřího Kladrubského ze 74. minuty. Udělali si tak výbornou výchozí pozici do odvety, která se uskuteční příští středu na Letné. Pokud Sparta postoupí přes Tiraspol, bude muset na cestě do základní skupiny nejprestižnější evropské klubové soutěže zvládnout ještě jeden těžký dvojzápas v poslední části kvalifikace.

Šeriff Tiraspol - AC Sparta Praha
zdroj: ČTK autor: ČTK

Sparťané se v souboji s osminásobnými moldavskými šampiony nakonec museli obejít bez prvního brankáře Jaromíra Blažka, jehož do hry ještě nepustil zraněný kotník, a k prvnímu velkému zápasu v brance Pražanů se tak postavil bývalý slávistický gólman Matúš Kozáčik. Čeští vicemistři jako by si uvědomovali sílu Šeriffu v domácím prostředí, kouč Lavička vyztužil sestavu pěti záložníky a jediného útočníka Slepičku doplňoval hlavně Patrik Berger, největší letní posila a zároveň nový kapitán. 

Právě Berger už po šesti minutách připravil první náznak šance pro Slepičku, jenž v ostrém souboji na gólmana Namaška nevyzrál. Sparta jinak ve vyrovnaném úvodu spíše hleděla na zodpovědnou práci v defenzivě a zlobil ji hlavně krajní útočník Balima. Ten před nástupem na hřiště věnoval hodně času modlitbě u postranní čáry a v šesté minutě pořádně zamotal hlavu reprezentačnímu bekovi Kadlecovi, když vzápětí nebezpečně vystřelil do boční sítě.

Střely Kadlece a Kladrubského ze střední vzdálenosti ale naznačily, že gólman Namaško neoplývá jistotou. Nadějně pro Spartu však vypadala akce ze 34. minuty: po Matušovičově vysunutí vnikl mezi stopery Slepička a ranou z úhlu nastřelil tyč. Na druhé straně pak Kučukův trestný kop vytáhl na roh Kozáčik.

Ani druhý poločas diváky na útulném stadionu uprostřed monstrózního sportovního centra příliš nadchnout nemohl. Oba týmy se dopouštěly mnoha nevynucených ztrát, jako by bylo až příliš citelně znát, že se sezona teprve rozbíhá. Sparta hrála vůbec první ostrý zápas, hráči Šeriffu zatím zvládli jen dvojzápas v prvním předkole proti kazašskému Aktobe. 

Poklidný zápas však výrazně ovlivnila nenápadná akce ze 74. minuty. A radostí po ní vybuchli sparťané: dlouhý míč za obranu propadl k Matušovičovi, ten jej prodloužil do pokutového území k rozběhnutému Kladrubskému a sparťanský záložník svůj dobrý výkon korunoval i cizelérskou střelou o tyč, která se odrazila až za brankovou čáru. Kladrubského povedené trefa domácími otřásla, už nenašli síly na odpověď, a tak Sparta v pohárech vyhrála s moldavským sokem i pátý zápas.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články