Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta v Evropské lize rychle vyhasla, nepřešla přes Häcken

Göteborg - Fotbalisté pražské Sparty vypadli ze 2. předkola Evropské ligy se švédským Häckenem. V dnešní odvetě v Göteborgu prohráli 0:1, když se o jedinou branku v 84. minutě postaral domácí kapitán Martin Ericsson. Před týdnem skončil zápas na Letné remízou 2:2.

Vyřazení je pro české vicemistry blamáží. Sparta z pohárové soutěže hned na jejím začátku naposledy vypadla v roce 1994, kdy jí shodou okolností v předkole Ligy mistrů vyřadil IFK Göteborg, úspěšnější městský rival Häckenu. Před dvěma lety Pražané vypadli s rumunskou Vasluií ze 3. předkola, ale předtím dokázali alespoň zdolat FK Sarajevo.

Letenský tým zůstal daleko od toho, aby zopakoval postup do vyřazovací části EL z minulé sezony, kde ztroskotal až na pozdějším vítězovi Chelsea. Häcken se ve 3. předkole utká se švýcarským Thunem. Dnešní duel na stadionu Ullevi se zařadí do černých kapitol sparťanské historie. Svěřenci kouče Vítězslava Lavičky byli horší a domácí mohli vyhrát i vyšším rozdílem, kdyby nevytáhl několik skvostných zákroků brankář Vaclík.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty):

Už ve druhé minutě jej poprvé postrašil El Kabir a na dlouhou dobu poslední povedenou akcí Sparty byl pokus záložníka Krejčího, který se poprvé v sezoně objevil v základní sestavě po prodělaných problémech s třísly. Krejčí však brankáře Källkvista nepřekonal a předznamenal sparťanské trápení. Víc ze hry měli v přímém souboji švédských a českých vicemistrů domácí hráči, byť zápas svojí úrovní nadchnout nemohl.

Do poločasu měl Häcken další tři slušné šance a komplikací pro Spartu byl i nucený odchod pravého beka Kadeřábka, jehož z dalšího dějství vyřadil faul Ericssona. Po poločase se už hra letenského týmu změnila v totální křeč. A když rozhodčí kvůli údajnému ofsajdu neuznali trefu Hušbauera z 52. minuty, jako by se hosté zlomili úplně. Pak jejich šance držel jen Vaclík: postupně vychytal Mohammeda, který se střelecky prosadil před týdnem v Praze, dvakrát El Kabira i Ericssona.

Ladislav Krejčí (záložník Sparty):

Häcken vůbec nepřipomínal tým, který ve švédské lize tápe a po třech prohrách za sebou figuruje až na desátém místě. El Kabir dostával od sparťanských obránců mnoho prostoru, byť mu měla být věnována maximální pozornost. Deset minut před koncem v krátkém sledu dvakrát po sobě selhal znovu a až v 84. Spartu z trestného kopu "dorazil" Ericsson. 

"Dobře zahráli přímý kop, jejich hráč přede mnou proběhl a já reagoval na jeho pohyb, což byla chyba. Kdybych zůstal stát, tak mě to asi trefilo. Na to, že jsme přežili takové šance, jsme dostali takový laxní gól. Cítím obrovské zklamání," reagoval Vaclík. Na odpověď už hosté morální síly nenašli a hned na prahu sezony utrpěli těžký direkt. 

BK Häcken - Sparta Praha 1:0 (0:0)

Branka: 84. Ericsson. Rozhodčí: Welz - Henschel, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Ericsson, Joza, El Kabir, Chatto - Matějovský, Hušbauer. Diváci: 1500. První zápas 2:2, postoupil Häcken.

Häcken: Källkvist - Anklev, Björck, Joza, Arkivuo - Chatto, Lewicki - Mohammed, Ericsson (90. Ali Khan), Makondele (89. Gustafsson) - El Kabir. Trenér: Gerhardsson.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek (41. Pauschek, 67. Bednář), Švejdík, Holek, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer - Kadlec, Lafata, Krejčí (82. Přikryl). Trenér: Lavička.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články