Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta na úvod sezony rozdrtila Jihlavu, Plzeň zase Bohemku

Praha – Ve velkém stylu vstoupili hráči Plzně i Sparty do nového ročníku fotbalové ligy. Obhájce titulu na domácím stadionu rozstřílel nováčka soutěže Bohemians 1905 5:0 a potvrdil tak střeleckou formu z posledních duelů. Vicemistr zase opanoval utkání na Vysočině a Jihlavu s přehledem smetl 4:1.

Slavící hráči Sparty
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Vysočina Jihlava - Sparta Praha 1:4

Po hodně nepříjemném překvapení v podobě domácí remízy v 2. předkole Evropské ligy se švédským Häckenem si Sparta spravila náladu v úvodním kole Gambrinus ligy. Po dvou remízách s Jihlavou v loňském ročníku se Letenským konečně podařilo celek z Vysočiny porazit, a to hned rozdílem 4:1. Výraznou měrou k tomu přispěl výborný výkon Sparťanů v první půlhodině utkání, kdy se dvakrát trefil Lafata a třetí branku přidal Hušbauer. Do poločasu ještě z rohového kopu snížil Šimonek, avšak Sparta si v druhém poločase průběh utkání pohlídala a Kadlec přidal konečný čtvrtý zásah.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/gambrinus-liga/235506-sparta-ovladla-utkani-v-jihlave-a-presvedcive-zvitezila-4-1/)

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:2

Liberec zvítězil v souboji dvou pohárových aspirantů v Olomouci 2:1. O teprve druhé výhře Slovanu na hřišti Sigmy z posledních sedmi duelů rozhodli Ukrajinec Rybalka a Rabušic, za domácí snížila slovenská posila Lietava. Liberec navázal na sérii deseti zápasů bez porážky ze závěru minulé sezony a úspěšně se naladil na čtvrteční odvetu předkola Evropské ligy se Skontem Riga, v níž bude smazávat manko 1:2 z prvního duelu.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/gambrinus-liga/235515-liberec-se-naladil-na-evropskou-ligu-v-olomouci-vyhral-2-1/)

Slavia Praha - Baník Ostrava 1:1

Slavii se proti Baníku v poslední době nedaří, když ho nedokázala porazit poosmé v řadě. Pražané sice měli po většinu utkání více ze hry a Slezané pouze odkopávali, ale na výhru to nestačilo. Hosté se dostali do vedení po hodině hry, kdy se po chybě Čontofalského trefil Kukec, konečnou podobu výsledku dal o chvíli později Mičola.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/235329-tlak-slavii-vyhru-neprinesl-s-banikem-remizovala-1-1/)

FK Jablonec - Zbrojovka Brno 0:0

Jablonci se nepodařilo přenést superpohárový úspěch proti Plzni do úvodního kola nového ligového ročníku. Po matném výkonu a bezgólovém průběhu utkání s Brnem si vybojoval pouhý bod, naopak Zbrojovka potvrdila dobrou formu z přípravy, kdy ani jednou neprohrála.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/gambrinus-liga/235502-jablonec-nezvladl-prehrat-brno-ktere-si-odvazi-bod/)

FK Teplice - 1.FC Slovácko 3:2

Mají za sebou nejhorší sezonu za posledních šestnáct let, a tak byl dobrý start do nové sezony imperativem. Zvláště proti Slovácku, které na jaře Teplice vypráskalo 4:0. A ročník 2013/14 pro Severočechy začal příznivě. Poté, co vedli již 3:0, se nakonec sice strachovali o vítězství, ale nakonec si jej podrželi a po výhře 3:2 nad Slováckem si připisují první tři body.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/gambrinus-liga/235504-teplice-vymytaji-hororovou-sezonu-na-zacatku-noveho-rocniku-porazily-slovacko/)

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 5:0

Pět gólů, pět různých střelců. Mimo jiné i Stanislav Tecl, který se konečně dočkal první ligové branky v dresu Plzně. Obhájce titulu byl po celý zápas jednoznačně lepší, a to i přes fakt, že opory Horváth či Rajtoral zůstaly pouze na lavičce. Viktoriáni během týdne nastříleli ve třech zápasech již 11 branek.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/235314-plzen-zahajila-ligu-suverenne-klokany-rozdrtila-5-0/)

Dukla Praha - 1.SC Znojmo 1:1

Historický okamžik pro Znojmo. Nováček soutěže, který se probojoval do první ligy poprvé v historii, hned na úvod  získal premiérový bod, když Na Julisce obral favorizovanou Duklu. Domácí sice vedli, když se trefil zkušený Patrik Gedeon, ale o dělbě bodů rozhodl čtvrt hodiny před koncem Hrošovský.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/235342-znojmo-ma-premierovy-bod-na-dukle-remizovalo-1-1/)

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 1:1

Ambiciózní Mladá Boleslav neudržela doma vedení nad Příbramí a pouze remizovala 1:1. Domácí poslal do vedení v závěru prvního poločasu Bosňan Jasmin Ščuk, sedm minut před koncem zápasu vyrovnala letní příbramská posila z Brna Petr Švancara. Boleslav, za kterou si odbyl debut i bývalý hráč Liberce Jiří Štajner, v součtu s minulou sezonou nevyhrála v lize poosmé za sebou.

Reportáž z utkání a pozápasové ohlasy (//sport/fotbal/gambrinus-liga/235603-boleslav-na-uvod-sezony-doma-ztratila-s-pribrami/)

Utkání Mladá Boleslav - Příbram
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Témata začátku ligy: Bezpečnost na stadionech a stíny korupčních kauz

Přísnější kontroly u vchodů na stadiony a více kamer, monitorujících chování fanoušků. Právě za ně teď kluby utrácely a čekají, že třeba házení dělbuchů na hrací plochu nebude pod dohledem tak snadné. "Vyplývá to ze situací, které se na stadionech v poslední době vyskytly. Také UEFA stále více tlačí na to, aby stadiony byly kamerami vybaveny," uvedl bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký. Nově bude moci policie také ovlivnit, které kluby získají licenci na následující sezonu.

První liga odstartovala ve stále se zvětšujícím stínu korupčních kauz. Od aféry "Křetínského tašky" s údajnými důkazy o korupci dalo vedení fotbalu ruce pryč. A případů a podezření z uplácení přibývá. "Nic se nevysvětlilo a neočistilo ani v nejmenším, objevil se navíc další případ muže, kterého policie stíhá kvůli padesátitisícovému úplatku v Gambrinus lize," upozorňuje Luděk Mádl z Aktuálně.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Pavly Kubálkové k začátku fotbalové ligy

Korupční skandály se nelíbí ani sponzorům. Plzeňský Prazdroj, jehož značka dává lize jméno už šestnáct let a posílá ročně 65 milionů korun, chce od vedení českého fotbalu znát jasné kroky, které povedou ke změně. "Pokud nebudeme přesvědčeni, že tyto návrhy povedou ke zlepšení obrazu české kopané, pak jsme připraveni hledat jiné formy, jak můžeme fotbal podporovat," tlumočil názor titulárního sponzora soutěže jeho mluvčí Vladimír Jurina.

O prodloužení smlouvy mezi Fotbalovou asociací a hlavním sponzorem se bude jednat příští rok v červnu, kdy stávající smlouva končí. "Odchod významných sponzorů, jako je Gambrinus, samozřejmě problém je, nebudeme tvrdit opak, ale já věřím, že ta jednání povedou ke zdárnému konci," ujišťuje místopředseda FAČR Dušan Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články