Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Petržela se vrací do Plzně, Vacek do Sparty

Plzeň - Fotbalový záložník Milan Petržela se po ročním angažmá v bundesligovém Augsburgu vrací do Plzně, kde dnes podepsal tříletou smlouvu, informoval tiskový mluvčí Viktorie Pavel Pillár. Třicetiletý středopolař a člen širšího kádru reprezentace, jenž si loni zahrál i na mistrovství Evropy, sice ještě v bundesligovém Augsburgu měl platný dvouletý kontrakt, ale po jeho rozvázání nyní do Plzně míří už jako volný hráč a zadarmo.

"Jsem strašně rád, že to dopadlo. Do Plzně jsem se moc těšil, klub mi chyběl. Vím, že mě čeká boj o sestavu, ale na velmi silnou konkurenci jsem připraven. Přišel jsem, abych pomohl Viktorii na hřišti, a pro tento cíl udělám maximum," uvedl Petržela. První zahraniční angažmá v Augsburgu nedopadlo podle jeho představ. Petržela naskočil pouze do 12 zápasů a jen čtyřikrát v základní sestavě. V jarní části Bundesligy se na hřišti už neobjevil ani jednou.

"Působení v Německu je v tuto chvíli za mnou. Roli hrálo také zranění v nevhodnou dobu, ale na to se nechci v žádném případě vymlouvat. Nicméně byla to velká životní zkušenost," uvedl Petržela. Plzni v roce 2011 výrazně pomohl k zisku jejího premiérového mistrovského titulu a následně i k postupu do Ligy mistrů. Teď by rád na povedené období navázal.

Petržela je druhou velkou letní posilou plzeňského týmu. Před týdnem Západočeši získali středního záložníka Tomáše Hořavu z Olomouce a také Petrželův návrat si kouč Pavel Vrba hodně přál. "Jeho přednosti známe, pro tým bude přínosem. Má sice za sebou herní pauzu, nicméně na přípravu zbývá ještě dostatek času," uvedl Vrba.

Angažováním Petržely Plzni vznikne přetlak na pravé straně hřiště. Na postu krajního záložníka totiž v minulé sezoně po Petrželově odchodu nastupoval další reprezentant František Rajtoral, jehož místo pravého beka zase obsadil Radim Řezník. Vrbu teď čeká dilema, jak poskládat základní jedenáctku.

Příchodem pravého středopolaře prý letní nákupy Viktorie končí, nyní naopak Vrbu čeká zužování kádru. V pondělí při odjezdu na soustředění do Rakouska chce mít v týmu 21 hráčů do pole a tři brankáře. Petrželův návrat do Plzně je optimálním řešením také pro manažera Viktora Koláře ze společnosti Sport Invest.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Plzně se vrací Petržela, do Sparty Vacek

Vacek se po dvou letech vrací do Sparty, přichází Nhamoinesu

Do fotbalové Sparty se po dvou letech vrací záložník Kamil Vacek, který přichází na roční hostování s opcí z italského klubu Chievo Verona. Spartu posílí také zimbabwský obránce Costa Nhamoinesu z polského Lubinu, ten podepsal dvouletou smlouvu. Pražský klub dnes oba hráče představil na tiskové konferenci. Odejít naopak mohou levý bek Manuel Pamič a útočník Léonard Kweuke.

Vicemistři si hodně slibují hlavně od Vacka. A ten zase po dvou letech strávených v Serii A věří, že na Letné oživí svoji kariéru, která především v minulé sezoně začala v Chievu stagnovat. Vacek naskočil pouze do 11 zápasů, od ledna do května zasáhl do pěti. "Angažmá v Itálii mi dalo moc, na velké zápasy proti špičkovým týmům se nedá zapomenout. Ale jsem ve věku, kdy musím pravidelně hrát, abych svoji kariéru posunul dál. A ve Spartě se toho snad dočkám," řekl Vacek na tiskové konferenci. 

Člen představenstva Sparty Jakub Otava zároveň vyloučil, že by návrat Vacka automaticky znamenal oslabení pozice kapitána Matějovského, o jehož možném odchodu se často hovoří. Matějovský se Spartou totiž od svého příchodu v létě 2010 nezískal jedinou trofej a také po uplynulé sezoně, v níž Pražané prohráli dostihy o titul s Plzní, byl často kritizován. Matějovský však prý ve Spartě není na odpis.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta představila trojici nových posil

"Příchod Vacka vůbec nijak s Matějovským nesouvisí, nemá to žádnou spojitost. Ano, na tři místa ve středu zálohy nyní máme více hráčů, ale nastupovat budou prostě ti nejlepší," uvedl Otava. Levou stranu obrany má zase vyztužit zimbabwský reprezentant Nhamoinesu, který do Sparty míří jako volný hráč z polského Lubinu. Tam v poslední sezoně nastupoval pod českým koučem Pavlem Hapalem a nyní vyslyšel vábení letenského klubu. "Ve fotbale mám vždy ty nejvyšší cíle a ve Spartě je chci naplnit. Vím, jaké má Sparta jméno, rád bych tady byl u titulu. A třeba si zahrál i Ligu mistrů," prohlásil Nhamoinesu.

Spartě dal prý přednost před nabídkami německých, ruských a tureckých klubů. "Když jsme nejprve slyšeli, jaké kluby se o Costu zajímají, tak jsme mysleli, že na něj nebudeme moci dosáhnout. Ale pak jsme předložili určitý projekt a dohodli se k naší spokojenosti," uvedl Otava. Angažování Nhamoinesua však může znamenat odchod chorvatského beka Pamiče, o nějž stojí shodou okolností Chievo, které do Sparty uvolnilo Vacka. "Chievo má opravdu velký zájem," řekl Otava.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články