Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bayern uvítal Guardiolu. "Na tuto výzvu jsem připraven," řekl Španěl

Berlín – Nová éra Bayernu Mnichov začala. Vítěz Ligy mistrů, Bundesligy i Německého poháru dnes představil nového trenéra Pepa Guardiolu, před nímž stojí velká výzva. Navázat na úspěchy bavorského gigantu z poslední sezony. Bývalý trenér a hráč Barcelony je však podle vlastních slov na tlak připraven a na nové angažmá se těší.

Tisková konference při uvítání Pepa Guardioly v Bayernu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

"Toho tlaku jsem si vědom. Musím ho respektovat a žít s ním," uvedl dvaačtyřicetiletý Španěl, který s katalánským velkoklubem vyhrál během čtyř let 14 trofejí. Po odchodu z Barcelony si vzal minulou sezonu od trénování volno, které strávil v New Yorku. V lednu kývl na nabídku Bayernu, kde přebírá trenérské žezlo po úspěšném Juppu Heynckesovi.

"Jsem na tuto novou výzvu připraven," prohlásil Guardiola. "Doba mého působení v Barceloně byla úžasná, potřeboval jsem ale novou výzvu. A tu mi Bayern dal. Jsem na ni připraven a udělám maximum," doplnil.

Podle prezidenta mnichovského týmu Uliho Hoenesse čeká Bayern v nové sezoně to nejtěžší - udržet se nahoře. "Pep Guardiola je ten nejlepší, který to může dokázat. Kdo jiný než on," konstatoval na adresu nového trenéra. Předseda představenstva klubu Karl-Heinz Rummenigge považuje za hlavní obhajobu ligového titulu. Pokud by Bayern zopakoval zisk i obou zbývajících trofejí z loňské sezony, bylo by to podle něj "pěkné".

Ačkoli měl Guardiola nabídky i z dalších předních evropských mužstev - nejčastěji se mluvilo o zájmu londýnské Chelsea - pro německého mistra se rozhodl kvůli jeho hráčům a historii klubu. "Možnost působit v Bayernu považuji za dar a za velké štěstí," řekl nový kouč, na jehož první tiskovou konferenci v Mnichově přišlo na 250 novinářů a zaznamenávalo ji 50 televizních a rozhlasových štábů. Podle mluvčího klubu to byla vůbec největší tisková konference v dějinách Bayernu.

Guardiola na ní mluvil německy, což se intenzivně učil během pobytu v New Yorku. "Dobrý den a pozdrav bůh," oslovil typicky bavorsky přítomné novináře, kterým se vzápětí za svou němčinu omluvil. "Učil jsem se jenom rok a New York není optimální místo, kde se naučit německy," poznamenal.

Přiznal, že z mediálního šílenství kolem své osoby v Mnichově je trochu nervózní. To přitom bude pokračovat i v následujících dnech. Ve středu poprvé povede trénink svých nových svěřenců, na kterém se očekává až 50 000 fanoušků Bayernu. Vstupenky na něj se prodávají po pěti eurech (130 Kč) a výtěžek poputuje na pomoc obětem nedávných povodní.

Podle očekávání si Guardiola složil realizační tým ze svých krajanů. Jeho asistentem bude Domenec Torrent, skautem a odborníkem přes videorozbory Carles Planchart a kondičním trenérem Lorenzo Buenaventura. Blízkým spolupracovníkem Guardioly bude nadále Manel Estiarte, bývalý španělský reprezentant ve vodním pólu, v němž startoval na šesti olympiádách.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Ligy mistrů Dortmund - Bayern a pozápasové ohlasy
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články