Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Tahiti kýžený gól vstřelilo, ale Nigérii podlehlo o pět branek

Belo Horizonte (Brazílie) - Fotbalistům Tahiti se nepovedla premiéra na světové scéně a ve svém úvodním zápase na Poháru FIFA s Nigérii utrpěli debakl 1:6. Největší outsider brazilského turnaje na stadionu v Belo Horizonte inkasoval třikrát v úvodní půlhodině. Oceánští šampioni se ve druhém poločase dočkali snižujícího gólu, jeho střelec Jonathan Tehau však poté zamířil i do vlastní branky. Hattrickem se blýskl útočník Nnamdi Oduamadi. Nigérie se dostala do čela skupiny B o skóre před Španělsko.

Nnamdi Oduamadi (vpravo)
zdroj: Xinhua autor: David de la Paz

Tahiti na konfederačním poháru působí hodně exoticky. Ve svém výběru má jediného profesionálního hráče Maramu Vahiruu a dále několik nezaměstnaných, poslíčka, řidiče, učitele nebo účetního.

Reprezentace ostrovní země s pouhými 178 tisíci obyvatel držela s Nigérií krok jen do páté minuty, kdy otevřel skóre tečovanou střelou Echiejile. Za dalších pět minut navýšil vedení Afričanů z individuální akce Oduamadi, který se po velké chybě brankáře Samina snadno prosadil i ve 26. minutě.

Africký celek poté neproměnil dva samostatné úniky a trochu zpomalil. Tahiťané se dostali do několika šancí, Chong Hue z té největší hlavou netrefil branku.

Outsiderovi vyšel i úvod druhé půle. V 54. minutě se dlouhý rohový kop dostal na zadní tyč k obránci Tehauovi, který hlavou překonal gólmana Enyeamu a historický zásah se svými spoluhráči i diváky nadšeně oslavoval. Před turnajem kapitán Vahirua prohlásil, že pokud Tahiťané vstřelí gól, bude to pro ně jako vítězství. Mají tak splněno.

Obránce Tahiti po čtvrthodině skóroval znovu, ale tentokrát do vlastní branky. Mužstvo trenéra Eddyho Etaety v závěru naprosto fyzicky odešlo, čehož Nigérie využila k dalším dvěma zásahům. V 76. minutě zkompletoval hattrick Oduamadi a čtyři minuty po něm zaznamenal svou druhou trefu v utkání Echiejile. Tahiti čeká na Poháru FIFA ve skupině ještě Španělsko a Uruguay.

Tahiti - Nigérie 1:6 (0:3)

Branky: 54. J. Tehau - 10., 26. a 76. Oduamadi, 5. a 80. Echiejile, 69. vlastní J. Tehau. Rozhodčí: Aguilar (Salvador). Diváci: 30 000.

Tahiti: Samin - Ludivion, Vallar (54. Faatiarau), J. Tehau - Simon (78. Lemaire), Bourebare, Caroine, Aitamai - Vahirua (70. Atani), Chong Hue - A. Tehau. Trenér: Etaeta.

Nigérie: Enyeama - Ambrose, Oboabona, Omeruo (74. Egwuekwe), Echiejile - Ogude, Mikel, Mba (57. Ogu) - Oduamadi, Ujah (52. Ideye), Musa. Trenér: Keshi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články