Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zápas pravdy - Češi potřebují proti Itálii výhru

Praha  Aby se reprezentace vrátila do boje o účast na mistrovství světa, potřebuje dnes proti vicemistrům Evropy z Itálie zvítězit. Další ztráta bodů by totiž znamenala, že šance na postup už by byly víceméně spíš z kategorie teoretických. Fotbalisté si věří, na druhou stranu dobře vědí, že proti silné Itálii bude těžké získat tři body. Přímý přenos utkání sledujte od 20:15 na ČT sport a našem webu.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Snad máme na to, abychom je dokázali potrápit. I když jsme ve skupině ve složité situaci," řekl kouč Michal Bílek. Dál řeší dilema, jak poskládá základní sestavu. V obraně váhá, zda na post stopera nasadí Michala Kadlece nebo Marka Suchého. Kdyby nastoupil Suchý, přesunul by se Kadlec na levý kraj obrany a Limberský by vpravo asi vystrnadil Theodora Gebre Selassieho. Ale ani o obsazení postů v záloze a útoku Bílek ještě nemá úplně jasno. "O sestavě a rozestavení mám jasno asi z 80 procent," uvedl Bílek.

"Víme, že je to pro nás klíčový zápas. Vítězství by bylo ideální, protože bychom se vrátili do boje o postup. Naopak porážkou bychom si situaci zkomplikovali extrémně," řekl brankář Petr Čech. "V naší situaci Italy musíme zkusit porazit. Remíza by nic neřešila. A kdybychom s Itálií prohráli? Každý asi ví, že by to byl konec nadějí," dodal kapitán Tomáš Rosický.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním ČR - Itálie

Porazit Itálii se však může zdát jako nesplnitelný úkol. Vždyť za posledních 10 měsíců prohrála jen v přípravě s Francií a v soutěžních zápasech za poslední tři roky našla přemožitele pouze ve finále mistrovství Evropy se Španělskem. V této kvalifikaci sice na úvod remizovala s Bulharskem, ale od té doby čtyřikrát vyhrála a vždy o dva góly.

Tomáš Rosický:

"Zkušenosti mě naučily, že když nám nikdo nedává šanci, dobře to dopadne. Nám letos v Arsenalu po domácí prohře s Bayernem 1:3 také nikdo nevěřil a odvetu jsme u nich dokázali vyhrát."

"Itálie, to už není jen ta vyhlášená obrana z minulých let, která navíc týmu zůstala. Už na ME se prezentovali zajímavým fotbalem. Mají teď i vynikající ofenzivu a hráči jako Balotelli, Giovinco nebo De Rossi jsou obrovsky kvalitní," řekl trenér Michal Bílek. "S Italy to rozhodně nebude nic jednoduchého, ale naším cílem je odehrát zápas na hranici možností. Pak uvidíme, jestli to na ně bude stačit, či ne. Ale musíme to odehrát nejlépe, jak jsme schopní," doplnil Čech.

Italové by podle útočníka Lazia Řím Libora Kozáka mohli utkání podcenit, jelikož hned z Prahy odlétají na Pohár FIFA do Brazílie. "Skupinu mají dobře rozehranou. Spíš mluví o Poháru FIFA, zápas s námi moc neomílají. Navíc je to na konci sezony a psychicky ani fyzicky by na tom nemuseli být jako na začátku. Třeba to trochu podcení. Musíme být chytří a využít toho," dodal Kozák.

Trenér Itálie Cesare Prandelli však něco podobného odmítá. "Hráčům jsem řekl, že první, na co musí myslet, je zápas v Praze. Bude to těžký duel a rozhodne o našich plánech do zbytku kvalifikace. Proto by bylo chybou už myslet na Brazílii. V Praze rozhodně nebudeme experimentovat a budeme usilovat o vítězství," řekl Prandelli.

Češi se motivují vzájemnou bilancí, která je zcela rovnocenná: ze třiceti zápasů totiž skončilo 10 duelů jejich výhrou, 10 remízou a 10 úspěchem Itálie. V Praze Itálie zvítězila jen jednou z 10 utkání, a to už v roce 1937. Od té doby v české metropoli čtyřikrát prohrála.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články