Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plzeň poslední krok zvládla a slaví mistrovský titul

Plzeň – Novým mistrem fotbalové ligy jsou fotbalisté Viktorie Plzeň, kteří v posledním ligovém kole vyhráli na hřišti posledního Hradce 3:0, a připsali si na své konto druhý titul z posledních tří let. O výsledku utkání rozhodla Plzeň hned v úvodu utkání, kdy se po šestačtyřiceti vteřinách prosadil Darida. Další branky přidali stopeři Procházka a Čišovský. Ani výhra 3:0 nad Duklou tak nestačila Spartě, jež zůstala o dva body druhá.   

Slavící hráči Plzně
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Trenér Pavel Vrba udělal před zápasem jedinou změnu v sestavě, kdy se zpět po zranění vrátil do základní sestavy Marek Bakoš.

Na Plzeňských bylo znát, že chtějí zápas co nejdříve rozhodnout a oproti předchozím zápasům se do svého soupeře pustili. Hradec přitlačili od prvních vteřin k vlastnímu vápnu, z čehož rezultovala i první šance, která hned znamenala branku. Po několika přihrávkách se ve vápně uvolnil Rajtoral, jenž vrátil míč na hranici šestnáctky, kde se do něj opřel Darida a po šestačtyřiceti vteřinách poslal Plzeň do vytouženého vedení.

A v desáté minutě bylo v Plzni ještě veseleji. Na rohový kop Daridy si dobře naběhl stoper Procházka a poslal Viktorii do dvoubrankového vedení.

Vedoucí celek tabulky dvoubrankový náskok uklidnil a k útočení se začali dostávat i domácí. V patnácté minutě ale opět zahrozila Plzeň a jen málo chybělo k tomu, aby Koubek tahal míč ze sítě potřetí. Bakoš však tváří v tvář brankáři Hradce zaváhal.

Votroci se sice s výsledkem snažili i nadále něco udělat, ale Plzeň vedení v klidu kontrolovala. Po půl hodině se do druhé velké příležitosti dostal opět Bakoš. To když hradecká obrana špatně zahrála malou domů, kterou plzeňský útočník na mokrém trávníku vypíchl, ale opět si vylámal zuby na hradeckém brankáři a do poločasu se již nic zajímavého nestalo.

Začátek druhé půle však již branku přinesl a opět se radovali hosté. Po rohovém kopu vznikl před brankou Hradce velký závar. První hlavičku Koláře ještě Koubek výborně vytáhl, ale Plzeň u míče zůstala. Bakoš následnou střelou orazítkoval břevno, balon se odrazil k úplně volnému Čišovskému a ten ho kolenem z půl metru dopravil za ležícího Koubka.

V hradeckém kotli chvílemi opravdu hořelo
zdroj: ČT sport autor: ČT sport

Průběh zápasu poté narušili domácí fanoušci, kteří začali zapalovat věci ve vlastním sektoru, a utkání muselo být na několik minut přerušeno, jelikož celé hřiště zahalil hustý černý dým.

Pavel Vrba (Plzeň):

Již rozhodnutý zápas Plzeň pouze kontrovala ze zajištěné obrany a snažila se přecházet do rychlých brejků. Z jednoho takového byl blízko své první ligové branky v dresu Plzně střídající Tecl, ale Rajtoralovu přihrávku poslal ve skluzu těsně vedle.

V závěru zahrozila Viktoria ještě hlavičkou Koláře a ve velké šanci se po Teclově přihrávce ocitl Darida, ale branka již nepadla a Plzeň tak mohla zahájit mistrovské oslavy. Viktoria si tak připsala zisk druhého mistrovského titulu v historii klubu a zajistila si účast v druhém předkole Ligy mistrů pro příští sezónu.

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:3 (0:2)

Branky: 1. Darida, 10. Procházka, 48. Čišovský. Rozhodčí: Bílek - Tacina, Hájek. ŽK: Plašil, Štěpán - Rajtoral. Diváci: 5250.

Hradec: Koubek - Plašil, Hochmeister, Šisler, Poděbradský - Janoušek, Schwarz - Štěpán (73. Malinský), Harba (46. Kopač), Zelený - Hadaščok (59. Voltr). Trenér: Prokopec.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský (74. Tecl)- Darida, Horváth - Rajtoral (90. Štípek), Kolář, Kovařík - Bakoš (70. Ďuriš). Trenér: Vrba.

Spartě vítězství 3:0 nad Duklou nestačilo

Triumf Sparty nad Duklou svými brankami zajistili Václav Kadlec, autor dvou gólů, a Lukáš Vácha. Sparta porazila Duklu vůbec poprvé od jejího předloňského návratu do nejvyšší soutěže.

Fanoušci Sparty ještě před utkáním své hráče povzbudili velkým transparentem "Vždy jde zvítězit", ale zprávy přicházející na Letnou z Hradce Králové brzy začaly sparťanskou obec připravovat o poslední zbytky nadějí. I tak se Pražané na hřišti se sezonou chtěli rozloučit ve vítězném stylu.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy hráčů Sparty po posledním ligovém kole

Duklu, svého neoblíbeného soupeře, dokázali pokořit po čtvrthodině hry. Záložník Vácha zakroutil míč z trestného kopu precizně přes zeď a mohl slavit svůj první ligový gól ve sparťanském dresu. Tým z Julisky, neporažený v předchozích devíti zápasech, se dlouhé minuty nedokázal dostat do rytmu a zůstával dlužný své pověsti. A kouč Dukly Luboš Kozel u lavičky jen zlostně máchal rukama, když jeho hráči kazili lehké kombinace.

Pro sparťanského gólmana Vaclíka byla na dlouho poslední vážnou prácí likvidace střely záložníka Borka, o něhož prý stojí řecký gigant Panathinaikos Atény. V ofenzivě byli sparťané vidět o hodně víc: gólman Dukly Rada se musel vytáhnout, když v rychlém sledu po sobě krotil rány Hušbauera a Krejčího. Poradil si také s průnikem Kadlece, po kterém ukázal i smysl pro fair play, když přiznal, že sám míč tečoval do zámezí.

Sparta i po přestávce zápasu udávala tón, byť se znovu musela obejít bez distancovaných útočníků Lafaty s Kweukem i dalšího forvarda Bednáře, jehož sklátila viróza. Odpovědnost na sebe přebíral čím dál víc Kadlec, který zahrozil přízemní střelou i hlavičkou. Dukla naopak propásla jedinečnou šanci na vyrovnání po hodině hry: její nejlepší střelec Pospěch však nedokázal přidat jedenáctý gól v sezoně poté, co zblízka nepřekonal Vaclíka. Ten po zápase mohl slavit třinácté vychytané čisté konto v sezoně.

Vítězslav Lavička (Sparta):

A rychle přišel sparťanský trest: střídající Kadeřábek přesným pasem našel Kadlece, který naopak svůj třináctý letošní zásah přidat dokázal. Kadlec chuť na gól neztratil. Čtyři minuty před koncem přidal další trefu, ale střídmá oslava branky vystihla rozpoložení, v němž se po prohraných dostizích s Plzní ocitla celá Sparta.

I tak několik desítek jejich fanoušků po zápase vniklo na hrací plochu, aby se pozdravili se sparťanskými hráči. Příznivci pak vyvolávali i jméno kouče Vítězslava Lavičky.

Sparta Praha - Dukla Praha 3:0 (1:0)

Branky: 68. a 86. Kadlec, 15. Vácha. Rozhodčí: L. Kovařík - Mencl, Filípek. ŽK: Matějovský - Berger, Božič. Diváci: 12.355.

Sparta: Vaclík - Vidlička (81. Čermák), Švejdík, Polom, Pamič - Vácha - Přikryl (64. Kadeřábek), Matějovský (88. Konaté), Hušbauer, Krejčí - Kadlec. Trenér: Lavička.

Dukla: Rada - Romera, Božič, Vorel, Vrzal - Malý, Gedeon (83. Hašek), Borek - Berger (74. Kalouda), Pospěch, Néstor (55. Přeučil). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články