Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sparta zdemolovala Boleslav a na Plzeň už ztrácí jen dva body

Praha - Sparťané se po vítězství nad Mladou Boleslaví přiblížili vedoucí Plzni jen na dva body, když využili její zaváhání a sami své soupeře zdemolovali vysokou výhrou 4:0. Hlavní zásluhu na tom měl David Lafata, jenž třikrát přesně našel Millerovu branku a s celkem již dvaceti góly neotřesitelně vládne tabulce kanonýrů. S jednou trefou se přidal i kapitán Letenských Jiří Jarošík a Sparta tak svůj zápas sedmadvacátého kola s přehledem zvládla.

David Lafata slaví gól v síti Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Sparta toužila Boleslavi oplatit vyřazení ze semifinále poháru, ale středeční prohra na Pražanech zjevně zanechala i v kombinaci s posledními dvěma ligovými ztrátami negativní stopy. A zmar domácích ve čtvrté minutě navíc prohloubil i útočník Kadlec, který v jasné šanci po zaváhání stopera Ševinského nevyzrál na brankáře Millera.

Středočeši vyrukovali ve velmi kombinované sestavě. I proto, že na marodku po posledním zápase na Letné přibyli dlouhodobě zranění Dosoudil s Magerou a kouč Ladislav Minář některé opory šetřil na páteční pohárové finále proti Jablonci. A ani Boleslav tentokrát na Spartě herně vůbec nezářila, ve třiadvacáté minutě hosté byli navíc rádi, že chytrý lob sparťanského kapitána Matějovského skončil těsně nad břevnem.

Spartu z tápání vysvobodil až těsně před poločasem kanonýr Lafata. Když se už sudí Franěk díval na hodiny, aby ukončil úvodní dějství, přiletěl k Lafatovi přesný centr Krejčího a domácí střelec přes stínícího obránce Šírla poslal míč do brány.

Také podruhé domácí "sestřelili" soupeře ze vzduchu. V dvaašedesáté minutě se domácím povedla standardní situace a Váchův oblouček tentokrát zužitkoval stoper Jarošík, který se trefil proti Boleslavi i před čtyřmi dny. Hosté po druhé brance definitivně vypadli z role. Ztrestat je mohl Kadlec, který ani podruhé v utkání tváří v tvář Millerovi neuspěl. Vzápětí mu recept ukázal Lafata: ten svůj sólový únik zakončil suverénně ranou pod břevno a mohl slavit druhý dnešní gól.

Vítězslav Lavička:

"Moc bych si přál, aby nás to nastartovalo. Chtěli jsme utnout nepříznivou sérii a po delší odmlce se po vítězném zápase pozdravit s našimi fanoušky. To se povedlo."

V tu chvíli už nebylo pochyb, že Sparta po čtyřech soutěžních zápasech pozná vítěznou radost a po více než dvouleté pauze v lize také porazí dnešního soka. Minutu před koncem ukázal neutuchající chuť po střílení gólů znovu neudržitelný Lafata: opět zužitkoval centr Krejčího a úspěšnou dorážkou ve skluzu dokončil svůj první hattrick ve Spartě.

Kouč Boleslavi Ladislav Minář po utkání litoval hlavně první inkasované branky těsně před poločasovou pauzou. Boleslavi navíc podle něj situaci výrazně zkomplikovala velká marodka. Minář dnes postrádal hned šest hráčů základní sestavy a tři stabilní členy obranné čtveřice. "Nebyli jsme v síle, jakou jsme si přáli. Ale první poločas jsme až do inkasované branky měli pod kontrolou. A i když jsme šli aktivně i do druhé půle, druhý gól rozhodl," uvedl Minář, jemuž přidělaly další starosti dnešní zranění útočníka Jana Chramosty a obránce Františka Ševinského.

David Lafata (vpravo) s Josefem Hušbauerem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Nový Lafatův rekord

David Lafata se stal prvním hráčem v historii samostatné české ligy, kterému se podařilo překonat hranici 20 gólů ve dvou sezonách. Zároveň se dnešním hattrickem do sítě Mladé Boleslavi přiblížil tomu, aby se po Horstu Sieglovi stal teprve druhým hráčem, který získá ve třech ročnících po sobě korunu pro krále střelců. Druhý Michal Ordoš z Olomouce na něj ztrácí už šest branek. Sparťan má navíc stále šanci překonat svůj loňský rekord, kdy ještě v dresu Jablonce nastřílel 25 branek. K tomu by však v posledních třech kolech musel dát šest gólů.

Pro střelce měl po duelu slova chvály trenér Lavička. "V posledních zápasech se tolik neprosazoval, ale neošidil jediný sprint nebo souboj a dnes jeho efekt přišel v pravý čas. Odvedl zase velký kus práce a velmi nám pomohl," chválil Lavička kanonýra.

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 4:0 (1:0)

Branky: 45., 73. a 89. Lafata, 62. Jarošík. Rozhodčí: Franěk - Nádvorník, J. Paták. ŽK: Ševinský (Boleslav). Diváci: 8 152.

Sparta: Vaclík - Vidlička (76. Kadeřábek) Švejdík, Jarošík, Hybš - Vácha, Hušbauer (80. Čermák) - Kadlec (82. Přikryl), Matějovský, Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.

Boleslav: Miller - Bořil, Kúdela, Ševinský (76. Smejkal), Šírl - Opiela, Ščuk - Ondřejka (67. Sloboda), Chramosta (53. Štohanzl), Sivrič - Nešpor. Trenér: Minář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články