Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň díky Řezníkovi porazila Budějovice, Jihlava remizovala s Duklou

Plzeň/Jihlava - Fotbalisté Plzně v předehrávce 26. kola Gambrinus ligy porazili poslední České Budějovice 3:2 a utekli v čele tabulky druhé Spartě na pět bodů. Letenští mají sobotní zápas v Liberci k dobru. Viktorii nasměroval za vítězstvím reprezentant Darida, který dal už v první půli dvě branky. Hosté sice po změně stran vyrovnali po gólech Linharta a Táborského, ale výhru pět minut před koncem trefil Řezník. Jihlava remizovala v domácím utkání s Duklou 1:1.

Radost hráčů Plzně
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Zápas v první půli potvrzoval, že se potkaly první s posledním týmem tabulky. Plzeň soupeře jasně přehrávala a vytvářela si hodně šancí. Nejprve Bakoš trefil tyč, v 10. minutě už domácí vedli. Kovařík stačil přihrát, než se srazil s brankářem Křížkem, a celou akci zakončil Darida, který propálil chumel obránců před sebou.

Pavol Švanter:

"Sahali jsme po pro nás velice cenném bodu, bohužel jsme prohráli po brance v závěru. Ale myslím si, že se nemusíme stydět. Byli jsme rovnocenným protivníkem, ve druhé půli jsme možná byli i lepší."

Křížek si ze srážky odnesl zřejmě zlomeninu čelisti a musel střídat. Do hry přišel bývalý gólman Plzně Daněk a hned měl plno práce. Lapil dvě šance Koláře i střelu Limberského a sebral jistý gól z hlavy Bakoše.

Jenže ve 23. minutě se skvěle na hranici vápna uvolnil Darida a střelou k tyči nedal Daňkovi šanci. Pro plzeňského záložníka to byl druhý ligový zápas se dvěma zásahy a znovu proti Českým Budějovicím.

Oslavnou atmosféru na stadionu pak narušoval jen pokřik jedinců mezi fanoušky, kteří hanlivě uráželi Slavii Praha. Následně se v ochozech strhla mela a zbytek stadionu pískáním dával najevo, že přišel fandit Plzni a ne urážet jiné kluby. Svou nelibost prezentoval i kapitán Horváth, který po provokujících fanoušcích hodil míčem. To pomohlo k uklidnění situace.

Pavel Vrba:

"První půli jsme zahráli velmi dobře. Měli jsme i několik dalších šancí. Bohužel nám ale nevyšel vstup do druhé půle. Nevím, co bylo příčinou. Tak zkušené mužstvo by něco takového nemělo dopustit a mělo by to dohrát ve větším klidu."

Po změně stran však Plzeň hodně polevila a Budějovicím dal naději reprezentant do 19 let Linhart, který zakončil akci Wermkeho s Lengyelem. Navázal tak na svou trefu ze čtvrtečního utkání národního týmu do 19 let proti Chorvatsku a připsal si první ligový gól.

Hosty to nabudilo a o devět minut později Táborský hlavou vyrovnal. Plzeň se pak nadechla k náporu, ale na gól si musela počkat až do 85. minuty. Ďuriš se uvolnil na levé straně, jeho centr proletěl vápnem až na Řezníka, který zblízka poslal míč po břevno. Budějovice však mohly ještě srovnat, ale Řezníčkovu střelu do odkryté branky zastavil skvělým zákrokem obránce Limberský a zachránil Plzni tři body.

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 3:2 (2:0)

Branky: 10. a 23. Darida, 85. Řezník - 51. Linhart, 60. Táborský. Rozhodčí: K. Hrubeš - Nádvorník, Vysloužil. ŽK: Hanzlík (Č. Budějovice). Diváci: 9622.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (58. Ďuriš), Kolář (88. Hejda), Kovařík (72. Tecl) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Č. Budějovice: Křížek (12. Daněk) - Klesa, Lengyel, Hanzlík, Machovec - Wermke (74. Javorek), Rýdel, Benát, Sandro - Linhart (84. Řezníček), Táborský. Trenér: Švantner.

Souboj remízových králů opět neměl vítěze

Jihlava ani na desátý pokus nedokázala porazit pražskou Duklu, zápas skončil 1:1. Domácí svěřenci trenéra Komňackého si tak připsali už třináctou remízu v ročníku, Dukla má v tabulce jen o jeden nerozhodný výsledek méně. Vítěze neměl ani podzimní vzájemný duel, který skončil 2:2.

Nováček první ligy se s Duklou utkal historicky už devětkrát, ale ani jednou ji nedokázal porazit. Vysočina to chtěla zlomit na desátý pokus a v předehrávce byla od úvodních minut aktivnějším celkem. Jenže slibné šance končily buď v náruči výborně chytajícího Filipa Rady, nebo si míč mezi tři tyče nenašel cestu vůbec.

Z územní převahy tak Jihlavané nemohli dlouho nic vytěžit, až málem udeřilo na druhé straně. Po půl hodině hry se nikým neatakován dostal ve vápně k míči útočník Pražanů Pospěch, ale tváří v tvář Blažkovi vůbec netrefil branku. Skóre se ale změnilo chvíli poté a do vedení šli domácí. Po rychlém brejku se míč dostal k záložníkovi Karlu Karlíkovi, který zhruba z 25 metrů vypálil a jeho střela zaplula k levé tyči Radovy brány.

O šest minut později mohl jít celek z Vysočiny do dvoubrankového trháku, a to když se po závaru dostal k dorážce na malém vápně stojící Jungr, ale s vyloženou šancí naložil mizerně, netrefil totiž vůbec branku.

Po přestávce vrhli Pražané všechny síly do útoku a největší šanci na srovnání skóre si vypracovali v 73. minutě, kdy po rohu nechal vyniknout hlavičkou k tyči Blažka Pospěch. I z následné dorážky Borka vzešla z minisouboje vítězně znovu jihlavská jednička mezi třemi tyčemi. Tlak Dukly s blížícím se závěrem narůstal, ale kromě série standardních situací si žádnou příležitost, která by vedla k ohrožení jihlavské svatyně, nevytvořila. Až v 83. minutě orazítkoval Berger levou tyč domácí branky.

Smutným hrdinou utkání se v 85. minutě stal Karlík. Střelec jihlavské branky byl totiž po druhé žluté kartě vyloučen a Dukla nepotřebovala ani dvě minuty, aby přesilovku využila. Šourek ve vápně nepokryl Borka a pro něj už nebyl problém vyrovnat. Trenér domácích František Komňacký byl posléze na tiskové konferenci pochopitelně smutný z toho, že jeho tým přišel o vítězství v samém závěru utkání.

František Komňacký:

"Za pasivitu v druhé půli jsme si o vyrovnání doslova koledovali a bylo jen otázkou, kdy branku dostaneme. Remízu musíme brát, Dukla si vyrovnání zasloužila. Zachráněni stále ještě nejsme. Máme před sebou ještě čtyři zápasy a dokud opravdu bude teoretická šance, že bychom mohli sestoupit, neřeknu, že jsme zachráněni."

Se svým protějškem na lavičce Pražanů Lubošem Kozlem se shodl na tom, že k vidění bylo utkání dvou rozdílných poločasů. "S naším výkonem v první půli jsem nebyl spokojený. Vázla nám přechodová fáze a ani po křídlech jsme nebyli nebezpeční, i přesto jsme si ale jako první vytvořili gólovou šanci, kterou jsme ale neproměnili," narážel Kozel na situaci z 29. minuty, kdy Pospěch ve vyložené šanci netrefil branku. 

Oba trenéři se v závěru tiskové konference vyjádřili také ke spekulacím z posledních dní, kdy se jejich jména objevila v médiích v souvislosti s možným angažmá v pražské Slavii. Komňacký i Kozel ale nad tím jen mávli rukou. "Jsou to jen spekulace," řekl Kozel a Komňacký dodal: "Každý jsme smluvně vázáni ve svých klubech, ne že by nás takové spekulace netěšily, ale nikdo nás v souvislosti se Slavií nekontaktoval," vysvětlil Komňacký.

26. kolo první fotbalové ligy:

Jihlava - Dukla Praha 1:1 (1:0) Branky: 31. Karlík - 87. Borek. Rozhodčí: Bílek - Moláček, Blažej. ŽK: Karlík, Koloušek - Božič. ČK: 85. Karlík. Diváci: 2 689.

Jihlava: Blažek - T. Marek, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust (61. Kliment), Karlík, Jungr (88. Čvirik), T. Rada, Vaculík (80. Koloušek) - Šimonek. Trenér: Komňacký.

Dukla: F. Rada - Romera (82. J. Marek), Božič, Vorel, Vrzal - Borek, Gedeon, Malý - Hašek (46. Berger), Pospěch, Přeučil (65. Štetina). Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy