Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sudí Drábek: Mám naprosto čisté svědomí

Praha – Rozhodčí Drahomír Drábek si stojí za svým, o žádné chybě ze své strany v utkání České Budějovice – Příbram neví. Podle Komise rozhodčích Fotbalové asociace však Drábek utkání týmů ohrožených sestupem celkově nezvládl. Jihočeši nesouhlasili jak s nařízenou penaltou, po které dala Příbram jediný gól zápasu, tak s červenou kartou pro domácího Jakuba Řezníčka. Drábek chybu v exkluzivní reakci pro Českou televizi nepřiznává.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce sudího Drahomíra Drábka na utkání České Budějovice - Příbram

"Mám naprosto čisté svědomí, dané okamžiky jsem rozhodl s čistou hlavou. Sám za sebe zvažuju, zda budu pokračovat jako rozhodčí i na nižších úrovních," prohlásil sudí, na kterého se po utkání snesla velká kritika. "Neříkám, že jsem zápas v Budějovicích odpískal úplně bez chyb, ale ty dvě věci, o kterých se nejvíc mluví, bych posuzoval úplně stejně. Obě rozhodnutí byla zcela podle pravidel," dodal.

Zpětně lituje, že osudný penaltový střet nezachytila žádná z kamer na stadionu. "Nechtěl bych to vidět kvůli sobě, protože sám o ničem nepochybuju, ale možná by to prospělo tomu, aby si na věc upravila názor veřejnost," pronesl Drábek, jemuž hned po jeho verdiktu začali spílat domácí hráči. "Oni byli podráždění od samého začátku a od první minuty negativně reagovali na každé moje rozhodnutí," podotkl Drábek.

Drábkova vyjádření k diskutovaným okamžikům:

1. Karta pro Řezníčka: "Ze strany hráče Řezníčka byla jednoznačně cítit nespokojenost, v době přerušení hry už na protest proti mému rozhodnutí si s míčem poklepával v ruce a z jeho výrazu byl jasně patrný projev nesportovního chování. Deklaroval to i hozením míče o zem."

2. Penalta: "Bylo to výhradně na základě mého rozhodnutí. V okamžiku, kdy brankář Daněk vyrážel míč, k porušení pravidel nedošlo. Ale bylo to v okamžiku, kdy soupeřícího hráče Jugase chytil za dres pod krkem a následně do něj strčil, k čemuž došlo až po odkopu míče spoluhráčem Daňka do středu hrací plochy."

Po zápase se jej nejvíc dotkla vyjádření Poborského. Ten těsně po utkání obvinil Drábka, že pískal zcela tendenčně. "Rozhodčí to od první do poslední minuty vzal do své režie. Pokud takhle chceme prezentovat fotbal, tak napišme rovnou do novin výsledek a nekažme si víkendy," nechal se slyšet Poborský. Vzápětí rozvířil události výroky o tom, že "někdo z Příbrami" se už před utkáním snažil českobudějovické hráče ovlivnit. To vzápětí zase důrazně odmítli Středočeši. Poborský, člen výkonného výboru FAČR, ve čtvrtek své výroky také půjde vysvětlit před disciplinární komisi.

Drábek řekl, že se proti výrokům Poborského možná bude bránit. "Pan Poborský mě veřejně poškodil. Rozpoutal nějakou aféru na základě toho, že se vyjadřoval k mému údajně tendenčnímu výkonu. Člověk takového formátu a zároveň představitel asociace by takhle neměl podléhat emocím," uvedl Drábek.

Drábkova budoucnost v mlze

Komise rozhodčích vyřadila Drábka z listiny sudích pro profesionální soutěže. "Celkově to utkání nebylo zvládnuté a bylo špatně odřízené. Rozhodčí dělal chyby na obě strany. V utkání, ve kterém jde pro oba týmy o všechno, očekávám od rozhodčího maximální výkon," uvedla Damková po rozhodnutí komise.

Předsedkyně komise Dagmar Damková naznačila, že rozhodnutí je trvalé. "Zda je to pro mě konečná v profesionálních soutěžích, byste se nejlépe mohli zeptat odpovědných představitelů fotbalové asociace. Já jsem se dočetl ve sdělovacích prostředcích, že jsem byl doživotně vyřazen. Zda to tak je, nebo není, to je otázka pro jiné osoby," dodal Drábek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články