Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta oplatila Slavii podzimní porážku, na Letné vyhrála 3:1

Praha – Tradiční pražské derby ovládla Sparta. Letenští fotbalisté zvládli odvetu za podzimní porážku v Edenu a na domácím stadionu vyhráli před vyprodanými ochozy ve 279. vzájemném střetnutí 3:1. Sparta, která byla po celé utkání lepším celkem, rozhodla o svém vítězství již v první půlce. V tabulce se tak posunula o tři body na první místo, avšak Plzeň má zítřejší zápas se Slováckem k dobru.

Slavící hráči Sparty
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Sparťanský trenér Lavička musel před derby řešit otázku, kdo se postaví vedle Švejdíka do stoperské dvojice místo zraněného Holka. Nakonec poněkud překvapivě zvolil mladého Polóma, který však důvěru nezklamal, spíše naopak.

Začátek utkání byl z obou stran opatrný. Bylo znát, že ani jeden z celků nechce udělat chybu. O něco aktivnější byla ale před letenskými ochozy domácí Sparta. Dlouho si však nebyla schopna vytvořit větší šanci.

První zajímavější moment přišel až po čtvrt hodině hry, kdy po standardní situaci došlo k závaru ve vápně Slavie, ale Vidličkova hlavička mířila nad. Ve dvacáté minutě si však fanoušci Sparty už mohli zakřičet gól. Hušbauer prošel po levé straně, nacentroval do vápna, kde se nedohodl Hubáček s Čontofalským a stoper Slavie si poslal míč do vlastní sítě.

Sparta po vstřelené brance okamžitě ožila a o pět minut později se málem radovala podruhé. Vácha získal ve středu hřiště míč, aktivní Hušbauer přesným pasem našel Krejčího, který o půl metru minul branku. Co se nepovedlo Krejčímu, to se o pár sekund později podařilo Kadlecovi. Čontofalský přihrál nakrátko Hubáčkovi, který opět chyboval a pod tlakem přihrál na kopačky Sparťanů. Míč se dostal ke Kadlecovi, jenž sice uklouzl, ale jeho střela přesně zapadla k tyči.

Na domácích bylo vidět, v jaké herní pohodě se v posledních týdnech nacházejí, a Slavii přehrávali i nadále po všech stránkách. Z toho vyplynuly i další dvě šance, kdy nejprve po Hušbauerově centru těsně minul Lafata a o pár minut později prověřil z dálky pozornost slávistického gólmana Matějovský. V závěru poločasu se ukázali i hosté, ale Škodova hlavička branku Vaclíka neohrozila. A tak málem opět udeřilo na druhé straně. Střelec druhé branky Kadlec se z dvaceti metrů opřel do míče a ten proletěl vedle šibenice.

Do druhé půle opět vstoupili lépe sparťané, ale Lafata branku po krásné přihrávce Matějovského nedal. Slávisté následně zasypali pokutové území domácích sérií centrů, které nakonec přinesly kýžené ovoce. Čonka nacentroval do vápna Sparty, kde se míč dostal k Nitrianskému, ten z první míč vrátil na zcela osamoceného Vošáhlíka, jenž se nemýlil a trefil přesně k tyči.

Spartu však inkasovaná branka nezlomila a i nadále držela míč po většinu času na vlastních kopačkách. Dvoubrankové vedení mohl domácím vrátit po hodině hry Lafata, avšak nejlepší střelec ligy hlavičkou opět minul. Do další obrovské příležitosti se český reprezentant dostal o šest minut později. Po přesném centru za obranu postupoval z boku na Čontofalského, kterého sice obstřelil, ale jeho střela skončila na tyči.

Slávisté na další vyloženou šanci čekali až do 75. minuty. Výborně hrající Vošahlík si zasekl míč a přesným centrem našel ve vápně Skácela, ale ten ve výborné šanci zamířil nad.

Třetí branky se Letenští nakonec dočkali v čtyřiaosmdesáté minutě. Kadlec našel výbornou přihrávkou za obranou Krejčího a mladý český reprezentant na rozdíl od zápasu s Plzní tváří tvář brankáři nezaváhal a rozhodl o důležité výhře Sparty.

Sparta Praha - Slavia Praha 3:1 (2:0)

Branky: 19. vlastní Hubáček, 27. Kadlec, 84. Krejčí - 50. Vošahlík. Rozhodčí: Jech, Filípek, Mencl. ŽK: Skácel, Vošahlík (oba Slavia). Diváci: 19 410 (vyprodáno).

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Polom, Hybš - Vácha, Matějovský (90. Jarošík) - Kadlec, Hušbauer, Krejčí - Lafata (85. Kweuke). Trenér: Lavička.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Dobrotka, Hubáček, Čonka - Petrák, Gecov - Vošahlík, Kisel (88. Škutka), Skácel (83. Juhar) - Škoda (78. Fenin). Trenér: Rada.

Vítězslav Lavička (Sparta): "Při vší úctě k soupeři, i podle statistik jsme byli o něco aktivnější. Slavia nám to samozřejmě znepříjemnila, ale dokázali jsme se s tím vyrovnat. Jsme v náročném období, kdy se spousta věcí může rozhodovat, proto jsme za dnešní výsledek tak rádi. Ale nechceme podléhat předčasnému sebeuspokojení. Branky byly trochu šťastné, ale obě vyplynuly z naší aktivity. Třeba u druhého gólu jsme předsunuli obranu a chybu soupeře potrestali souhrou na jeden dotek, to bylo učebnicové."

Petr Rada (Slavia): "Do dvacáté minuty byl zápas docela vyrovnaný. Ale naše vlastní branka Spartu posadila do sedla. Navíc za chvíli jsme inkasovali podruhé, což byl šok. "Sparta po naší brance znervózněla, ale její třetí gól rozhodl."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články