Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kanonýr Štajner dostal otisk svých nohou

Liberec - Liberecký tahoun Jiří Štajner dostal neobyčejný dárek – otisk svých nohou. Bude mu připomínat vstup do Klubu ligových kanonýrů, což dokázal jako 62. fotbalista v historii. Cenu si chce časem umístit doma do jedné místnosti. "Bude to taková síň slávy. Pověsím tam pár dresů a nějaké plakáty," uvedl šestatřicetiletý fotbalista.

Jiří Štajner s otiskem svých nohou
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Stého gólu dosáhl 16. března na hřišti pražské Slavie. "Teď už bude klid a po zápase nebudou padat otázky, že jsem nedal gól. A že padl na Slavii, je taková symbolika," řekl.

Právě v pražském klubu bývalý reprezentant začínal s profesionálním fotbalem. Svá nejslavnější léta ale prožil v dresu Liberce a poté v německém Hannoveru. Za Liberec dal svoji první ligovou branku, ze zahraničního angažmá mu zase utkvěla v paměti branka z konce první sezony. "V 93. minutě jsem vyrovnával na 2:2 proti Mönchengladbachu a tím gólem jsme se zachránili v bundeslize," zavzpomínal. Zatím neměl čas, aby se spoluhráči jubilejní branku oslavil. Nic ani neplatil do klubové kasy. "Kluky někam pozvu, až bude čas," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Štajner dostal otisk nohou

Tři z posledních čtyř členů ligových kanonýrů jsou z Liberce nebo Jablonce, před Štajnerem se to povedlo i libereckému Janu Nezmarovi a tehdy ještě jabloneckému Davidovi Lafatovi. "To je náhoda," usmál se Štajner. Zatímco jeho parťák z útoku Nezmar byl pověstný tím, že většinu gólů dával z malého vápna různými částmi těla, Štajner prý žádnou takovou specialitu nemá. "Tak 70 gólů jsem dal nohou, 30 hlavou," odhadl.

Důchod zatím v mlze

Rád by ještě překonal klubový střelecký rekord svého někdejšího spoluhráče. Nezmar gólů za Liberec vstřelil 62, Štajnerovi chybí sedm zásahů. Za důležitější však považuje klubový cíl. "Chceme se s mančaftem poprat o Český pohár," upřesnil. Jak dlouho hrát bude, zatím neví. "Promyšlené to nemám, řeším to už několik posledních let rok od roku. Uvidíme v létě," dodal Štajner.

Liberecký ofenzivní záložník dal ve 153 zápasech české ligy 58 gólů, dalších 42 přesných tref si připsal za Hannover. Klub ligových kanonýrů založila redakce časopisu Gól v roce 1972 a původně sdružoval všechny fotbalisty, jimž se v domácí nejvyšší soutěži podařilo nastřílet alespoň 100 gólů. Od roku 1991 se započítávají i branky zaznamenané v ostatních evropských nejvyšších soutěžích.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články