Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Liberec v derby porazil Jablonec, Baroš se vítězného návratu nedočkal

Liberec – Hráči Jablonce se do čela tabulky po prvním jarním kole nedostanou. V severočeském derby totiž prohráli na hřišti Liberce 1:0, když o výsledku rozhodl hlavou Štajner a připsal si již 99 ligový gól a už v dalším kole může vstoupit mezi "stovkaře" do elitního klubu. V druhém dnešním zápase remizoval Baník doma s Budějovicemi 0:0. Ostravským nepomohl k vítězství ani návrat Milana Baroše, který odehrál dvaadvacet minut.

Úřadující mistři z Liberce díky třem bodů aspoň do neděle poskočil na sedmé místo, Jablonec naopak může přijít o druhou příčku.

Slovan s šesti novými tvářemi oproti podzimní sestavě začal náporem, Jablonec ale brzy vyrovnal hru a sám si vytvořil první gólovou šanci. Kopic po dvanácti minutách filigránskou patičkou obelstil u pravé lajny Fleišmana, odražený míč se dostal k Vaňkovi a domácí po jeho střele zachránilo břevno.

Na druhé straně pálil těsně mimo Hušek, jedna z libereckých zimních posil. Přestože Slovan i dál více držel míč, větší šance měli hosté. Jako by jim ale v zakončení scházel střelecký instinkt kanonýra Lafaty, který v zimě přestoupil do Sparty. Dokumentoval to v 25. minutě Čížek, když z jasně vyhlížející dorážky minul prázdnou branku.

I druhou půli zahájil Liberec tlakem a hned v 46. minutě mohl otevřít skóre. Kušnír dobře zacentroval do vápna, úplně nepokrytý Rabušic ale hlavičkoval přímo do gólmana Valeše. O tři minuty později zkazilo na opačné straně podruhé v utkání Vaňkovi radost břevno, když ho stejně jako v prvním poločase našel přihrávkou zprava Kopic.

Tempo hry neupadlo ani po pauze a Liberec po hodině hry začal stupňovat tlak. Po dlouhém závaru střílela z voleje ukrajinská posila Rybalka a hosté děkovali Benešovi, že skvělým zákrokem vyhlavičkoval míč z branky ven. V 66. minutě už ale Slovan vedl. Gólman Valeš se nedostal na centr z rohu a Štajner hrající 150. ligový duel hlavou otevřel skóre.

Jaroslav Šilhavý

"Na tuhle roční dobu jsme viděli nadprůměrný fotbal se spoustou šancí na obou stranách. Něco zapříčinil terén, něco nepřesnosti. Jablonec trefil dvakrát břevno, nedal gól do prázdné branky, ale celkově to bylo na šance tak 8:7 pro nás. Při tom těžkém terénu jsme věděli, že standardky budou mít váhu. Zaplaťpánbůh jsme se z jedné prosadili. Musím kluky pochválit, poradili si se zápasem velmi dobře."

Václav Kotal:

"Dá se říct, že jsme umřeli na šance. Liberec měl taky šance, které vyplývaly z toho, že se snažil tlačit. Ale myslím, že my jsme měli lepší šance, několik stoprocentních. Pokud mužstvo nedá gól, těžko může pomýšlet na body."

Jablonec po inkasovaném gólu otevřel hru a domácím se naskytl prostor k brejkům. Definitivně rozhodnout mohl Frýdek, sám před Valešem ale selhal. Hostující gólman vzápětí se štěstím chytil i Keličovu hlavičku a nakonec to mohlo domácí mrzet, kdyby volný Novák v hektickém závěru nemířil vedle. V nastavení ještě odmítl pojistku Rabušic, který poté, co Valeš vyběhl podpořit útok, minul prázdnou branku. Liberec to však už nemrzlo a omluvil svému rivalovi podzimní prohru.

Slovan Liberec - Baumit Jablonec 1:0 (0:0)

Branka: 66. Štajner. Rozhodčí: Jech - Košec, Pospíšil. ŽK: Pavelka, Rabušic, Štajner (všichni Liberec). Diváci: 3666.

Sestavy:
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Pavelka (85. Delarge), Hušek, Rybalka (87. Sackey), Frýdek (90. Coufal) - Štajner - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Jablonec: Valeš - Rossi, Beneš, Kysela - Kopic, Loučka, Zoubele, Vaněk (66. Piták), Novák (87. Jablonský) - Čížek - Pázler (59. Třešňák). Trenér: Kotal.

Ani Baroš nepomohl Baníku k vítězství, s Budějovicemi remizoval 0:0

Dvaadvacet minut odehrál při svém comebacku do Baníku Ostrava útočník Milan Baroš. Bývalý reprezentant, který se do svého mateřského klubu vrátil po jedenácti letech, vystřídal v 68. minutě Stožického, ale ani on nedokázal vstřelit branku, a domácí tak remizovali s Českými Budějovicemi v prvním jarním kole Gambrinus ligy 0:0.

I když nenastoupil od začátku, Barošovi se od ostravských fanoušků dostalo bouřlivého přivítání. To však byla jediná radost, kterou Baník svým příznivcům v první půli udělal.

Seriál velkých šancí Dynama, které v týdnu řešilo nečekanou rošádu na trenérském postu, rozjel v desáté minutě po Táborského kolmici za obranu Benát, ale Bárta vyběhl včas a jeho střelu vyrazil do zámezí. Z následujícího rohu, před nímž exekutora Horu bombardovali fanoušci sněhovými koulemi, měl gól na hlavě Machovec, jenže Bárta reflexivně jeho pokus vyrazil před sebe.

Baník nenabídl nic, čím by hosty mohl ohrozit. Rychlost i kreativita, to vše bylo na straně Dynama. Další možnost měl ve 27. minutě Řezníček, který po zaváhání ostravské obrany zůstal stát na jedenácti metrech sám před brankářem, ale z voleje po Novákově centru minul pravou tyč.

Ostych Slezany opustil až po změně stran. Baník se soupeřem srovnal krok, ale větší tah na bránu stále zdobil Jihočechy. Průbojný Hora se v 65. minutě nebojácně pustil do domácího vápna a jeho tvrdý projektil znovu musel krotit Bárta.

Martin Pulpit:

"Nezvládli jsme hru do zhuštěné obrany. Chtěli jsme hrát něco jiného, ale hráči to nezvládli. Podle průběhu je remíza asi zasloužená, Budějovice si vytvořily několik gólových šancí.

Bazaly pořádně rozpumpoval až Barošův nástup v 68. minutě, strnulý herní projev Baníku bez momentu překvapení však ani druhý nejlepší střelec reprezentační historie sám změnit nemohl.

Pavol Švantner

"S bodem musíme být spokojeni a já ho beru. Takhle se můžeme odrazit k záchraně. Hráčům jsem poděkoval, že utkání zvládli."

Po kratičkém záchvěvu Ostravy znovu převzali iniciativu hosté a po chaosu uvnitř domácího vápna v 79. minutě zlikvidoval Bárta další gólovou ránu Táborskému. Budějovice tak ve třetím zápase vyšly střelecky naprázdno a nakonec mohly ještě litovat: domácí za celé utkání netrefili bránu, přesto mohli brát tři body. V 90. minutě míč propadl na malé vápno ke Krautovi, který však v největší šanci Baníku promáchl.

Baník tak po důležitém "záchranářském" souboji drží dvanácté místo, Jihočeši jsou dál patnáctí.

FC Baník Ostrava - SK Dynamo České Budějovice 0:0

Rozhodčí: L. Kovařík - Vysloužil, T. Kovařík. ŽK: Kukec - Táborský, Hora, Novák. Diváci: 8 918.

Sestavy:
Ostrava: Bárta - Zawada, Frydrych, Kaprálik, Starý - Droppa, Hable - Stožický (68. Baroš), Lukeš (59. Fantiš), Kukec - Kraut. Trenér: Pulpit.

České Budějovice: Daněk - Novák, Mchojan, Lengyel, Machovec - Rýdel - Klesa (78. Javorek), Benát, Táborský (90. Halama), Hora - Řezníček (87. Černý). Trenér: Švantner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články