Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Baroš bude hrát po jedenácti letech opět v Ostravě

Ostrava - Fotbalista Milan Baroš se po rozchodu s Galatasarayem Istanbul definitivně vrací do Ostravy, se kterou se dohodl na spolupráci do léta 2014. Jednatřicetiletý útočník si obnovenou premiéru v ostravských barvách odbude v sobotu proti Českým Budějovicím. Za Baník tak nastoupí znovu po jedenácti letech.

Druhý nejlepší střelec českého národního týmu, který se reprezentace vzdal po loňském mistrovství Evropy v Polsku, se v Istanbulu minulý týden dohodl na předčasném ukončení smlouvy. Tím padla poslední překážka jeho návratu do české ligy a jako volný hráč se rozhodl pro výpomoc finančně zdecimovanému Baníku, který je stále namočen do boje o záchranu.

"Smlouva zní na dvacet tisíc korun měsíčně plus prémie dle řádu A-týmu. Veškerá odměna, kterou si Milan u nás vykope, půjde na nový projekt výchovy mládeže Baník Top Class," uvedl předseda představenstva Petr Šafarčík. "Bylo by asi divné, kdybych si tady bral výplatu, když jsem ještě v říjnu klubu věnoval milion korun. Přišel jsem klubu pomoct, a to nejen na hřišti. Baník potřebuje vzpruhu, region se musí znovu semknout a k tomu chci nějak přispět," řekl Baroš.

Milan Baroš
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Baroš z Ostravy odešel po skončení podzimní části sezony 2001/2002 za bezmála 200 milionů korun. Dosud v nejvyšší soutěži odehrál 76 utkání a na jaře se bude snažit přidat další ke 23 vstřeleným gólům. Pro angažmá právě v Baníku byl vigantický odchovanec rozhodnutý už delší dobu, odmítl kvůli němu i několik nabídek včetně Sparty. Do české ligy se v jeho osobě vrací například vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem z roku 2005 nebo s pěti brankami nejlepší střelec ME 2004, kde byli Češi třetí.

Podle agenta Pavla Pasky nebylo jednoduché útočníka ze smlouvy v Istanbulu vyvázat. Paska kvůli neoblomnému postoji Turků musel odmítat zájemce z Itálie, Španělska i Německa. "Palermo kvůli Milanovi bivakovalo přímo v Istanbulu tři dny a nehnulo s nimi. Už v létě jsme uvažovali o Itálii, Španělsku, ale tam to ztroskotalo na vysoké transferní částce. Galatasaray požadoval zhruba stejnou sumu, jakou za Milana zaplatil Lyonu," přiblížil Paska. Baroš z Lyonu přestupoval v srpnu 2008 za sedm milionů eur.

Galatasaray se nechal obměkčit až po uzavření přestupového okna na konci ledna. Paska s nadsázkou prohlásil, že Barošovo rozhodnutí jít i po skončení přestupního termínu v západní Evropě místo do solventních klubů z exotických destinací do klubu na pokraji bankrotu, se vymyká jeho chápání. "Jak to řekl (předseda FAČR) Pelta, to vám hlava nebere. Já to vím deset let, že Milan je srdcem baníkovec, ale tohle je prostě nevídané gesto, které nezaslouží nic jiného než ohromný obdiv," řekl Paska. 

Baroš nyní musí dohnat výrazný trénikový skluz, v Ostravě mu proto připravili speciální tréninkový režim. "Můj poslední zápas byl na Euru proti Portugalsku, takže tohle manko se musí dohnat, to je bez debat. Budu mít speciální tréninkový plán, trénuju teďka dvoufázově a doufám, že Baníku dokážu pomoct," řekl Baroš, který bude oblékat dres číslo 27.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články